Sløve dager på løvejakt

Snøfte har hatt noen rolige dager etter eksamen. Eksamenshelgen var nok slitsom, selv om humøret og arbeidsviljen var topp. To dager med tester, og så intervju dagen etterpå gjorde at han sov mesteparten av kvelden mandag, og store deler av tirsdag. Han er en rolig hund, som ikke krever mye aktivitet for å være fornøyd i hverdagen. Han trives godt med en lengere tur på ettermiddagen (ca 1 time), i tillegg til de kortere morgen- og kveldsturene. Dersom jeg ikke har kunnet gi han dette (feks hvis jeg er forkjølet) merker jeg godt at han har et overskudd av energi. Han blir rastløs, og veldig kontaktsøkende – nesten klengete. Selv om Snøfte har tatt det med ro de siste dagene har han ikke vært passiv. Han liker å jobbe, og særlig jobbe med hodet. Dersom det er en godbit innen rekkevidde gjør han mer enn gjerne litt for å få den!

Jeg har tidligere lært Snøfte at når jeg teller til 3, så skjer det noe – noe hyggelig! Ofte betyr det at han får en godbit, at jeg begynner å løpe, eller gjøre noe han syns er gøy. Dette er en nyttig øvelse på for eksempel sykehjem. Ikke alle de vi besøker har språk, og ikke alle har finmotorikk til å kunne gi godbiter fra hånden. Da har jeg fått vedkommende til å legge en godbit på bordet eller stolens armlene. Snøfte skjønner at han skal vente tålmodig. Så, når han ser på meg bruker jeg fingrene og teller samtidig høyt: 1 – 2 – 3! Når jeg kommer til tre får han lov å ta godbiten. Dette er ofte en øvelse som fenger når vi er ute på besøk. Den vi besøker får være delaktige i å gjøre klar (ved å legge ut godbiten) og opplever tilfredsstillelsen ved at Snøfte ikke grafser til seg maten i utide. De opplever dermed litt kontroll og mestring over situasjonen med hunden. Når jeg begynner å telle opplever mange glede og spenning over at hunden snart kommer til å gjøre noe, og han er rask! I tillegg er retningen på Snøftes bevegelser ofte mot der de selv befinner seg. Dette kan være litt skummelt, men det er over på et blunk. Derfor blir det som er litt skremmende bare i en begrenset mengde. Jeg tror også mange opplever glede over å kunne gi et annet levende vesen (som Snøfte) noe denne setter stor pris på.  Dette er en enkel øvelse for Snøfte som han syns er gøy å øve på. Han har en tendens til å nøle når jeg sier 3. Jeg tror dette er fordi han ikke er helt sikker på om han virkelig har lov. Derfor har vi øvd litt på dette denne uken.

Selv om Snøfte er en Labrador Retreiver (altså en apporterende hunderase), så er han ikke spesielt flink til å apportere! Han er litt lat, tror jeg. Når han er glad (spesielt hvis han har vært hjemme alene, og jeg kommer hjem) er det viktig for han å ha noe i munnen. Men å hente og holde noe på kommando syns han er ganske uinteressant. For tiden har vi besøk av en Schæfer-tispe. Hun er mye mer opptatt av å ha noe i munnen enn Snøfte! Å kunne apportere er ganske viktig for en terapihund. Det gjør at han kan være mer aktiv og integrert i arbeidet. Den vi besøker eller jobber med kan kaste gjenstander for å trene muskler, koordinasjon eller motorikk. Jeg vil gjerne lære Snøfte navnet på enkelte gjenstander, slik at han kan hente spesifikke ting, dersom flere gjenstander ligger på gulvet. På sikt vil jeg da for eksempel kunne jobbe med personer som mangler språk. Det ville vært fint om de vi besøker kunne be Snøfte om å hente for eksempel løven og ikke den blå ballen. De siste dagene har jeg fått Snøfte til å apportere en gummiløve. Han er ikke så veldig glad i den. Primært tror jeg dette er fordi den piper hvis den blir trykket på. Men, med klikker og godbiter tar det ikke lang tid før han skjønner at løven egentlig er en ganske fin ting å ha i munnen!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s