Hundetrenerens mirakelkur?

Snøfte holder alltid øye med belønningen!

Når man trener hunder er det viktig å finne ut hva som motiverer dem. Er hunden motivert er den villig til å jobbe litt ekstra for den gode belønningen. Noen hunder er ikke speielt opptatt av mat, og da kan lek være den belønningen de trenger for å synes jobben er verdt det. Andre igjen er veldig opptatt av mat, og kan gjøre mye for å få en liten bit av sin favorittmat, som pølse, ost, fiskekake, leverpostei osv. Snøfte er som kjent en matglad type: Han gjør det meste for en matbit. Men, jeg har merket meg at han anstrenger seg mer for enkelte typer mat. Til hverdags, og når vi går lufteturer, har jeg bare vanlig tørrfor i lommen. Han kommer greit på innkalling, og setter seg ved overganger for en tørrforkule. Hvis vi skal trene inn noe, for eksempel da vi trente til terapihundeksamen, kunne jeg bruke tørrfor som belønning, men merket at han ble litt mer på allerten om jeg hadde pølsebiter eller terninger av ost. Problemet med maten som gir høy motivasjon gjør at Snøfte ofte glemmer å tenke. Han blir så ivrig på maten at han gjør hva som helst, glemmer å høre etter eller bruke hodet. Det ultimate for Snøfte er tørrfisk. Av og til får han en bit med tørrfisk, som han får gnage på i sengen sin. Jeg har oppdaget at dersom jeg bare holder den i hånden og står helt stille kan Snøfte begynne å gå igjennom hele sin beholdning av kunnskap. Ganske fascinerende og underholdende! Mens han stirrer intenst på tørrfisken i hånden min legger han seg ned, sitter, gir high-five i luften, nyser, sitter på bakbena, legger seg i sengen, setter seg inntil mitt venstre ben (‘fot’), osv.

Godbit i farta - full konsentrasjon!

Så i Snøftes tilfelle er det et poeng å finne en godbit som motiverer litt ekstra (litt mer enn tørrfor), men ikke så mye at han mister hodet (mindre enn tørrfisk og pølsebiter). Jeg har lært at myke godbiter virker motiverende. I Snøftes tilfelle er dette på mage måter en grei tommelfingerregel. I flere ulike sammenhenger har jeg hørt om et hundefor som heter Frolic, som for mange ikke-matelskende hunder virker svært motiverende, en slags mirakelkur eller ‘wonder drug’. Jeg har også hørt en del negativt om det, og at det kan gjøre hundens avføring knall rød. Jeg har vel uansett ikke inntrykk av at det er noe utpreget kvalitetsfor. Men vi snakker ikke her om å bruke det som hovedkilde til mat. Jeg omtaler det her som belønning i små mengder under innlæring i lydighetstrening og annen hundetrening med klikker. For noen dager siden tok nysgjerrigheten overhånd, og jeg kjøpte en pakke. Frolic er tilgjengelig i de fleste dagligvarebutikker. Bitene ser ut som små smultringer, og de er lette å dele i fire ved å klemme dem på midten. Konsistensen er ikke like tørr og hard som Snøftes vanlige tørrfor, men en mellomting. Snøfte liker stort sett alt jeg tilbyr han, så det var ikke noe å lure på. Det jeg var interessert i å finne ut var om Frolic ville fungere som motiverende, uten at han sluttet å bruke hodet. Jeg har vært på utkikk etter en belønning som balanserer bedre mellom disse to behovene, bedre enn andre typer mat. Merkelig nok fungerer Frolic veldig godt på Snøfte! Han liker det tydeligvis godt, og han blir svært motivert når vi øver uten å miste hodet. Det er såpass tørt i konsistensen at det er enkelt å ha med i lommen, drøyt i bruk (i og med at det enkelt går an å dele i fire biter), og krever ingen forberedelser (pølser og fiskekaker må tines og skjæres i terninger før man går ut døren). Ikke helt overbevist om jeg liker det ennå, men veldig artig å finne noe som gjør Snøfte motivert uten å glemme seg helt.

Frolic: hel og delt i fire
Trenerens beste venner? Frolic og klikkeren
Reklamer

2 thoughts on “Hundetrenerens mirakelkur?

  1. Frolic er de narkomanes hjelp i christiania i Danmark. Kommer det narkohunder inn i byen kaster de narkomane Frolic utover alt OG tro det eller ei men mange av narkohundene starter med frolicsøk istedet for narkosøk. Men det var en historie jeg hørte fra noen som bor i Køben. Frolic fungerer også på min hund som din. Han blir ikke for høy og ikke for lav i drift, bare akkurat passe. Lo godt av beskrivelsen din om at du ser hva hunden din egentlig kan, sitt dekk stå , død osv..det samme gjør min hund også : Lykke til videre med treningen. ( Bæsjen blir litt rødfarget så det er ikke fullfor for hund! Ha en glimrende logrende dag :=)

    1. He-he, artig å høre at selv narkohunder lar seg friste av Frolic! Utrolig at det er så effektivt, uten at hundene blir for gira. Jeg er ganske fascinert. Foreløpig har ikke avføringen til Snøfte blitt merkbart endret i farge 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s