Årets favoritter 2011

I god Oprah Winfrey-stil har jeg tenkt å presentere noen av mine og Snøftes absolutte favoritter fra året som har gått. Anbefaler alle til å ta en titt. Kanskje noe av det kan bli din favoritt til neste år, eller du finner julegaven til din hund på denne listen?

1. Micro Vest (refleksvest) – Hurtta

Denne er bare helt genial, jeg syns den er fantastisk! Den er utrolig lett å ta på/av, solide stropper som kjapt festes, masse refleks i alle vinkler på en begrenset flate. Jeg pleier ikke å løsne stroppen foran hver gang jeg tar den på/av. Jeg bare drar den over hodet til Snøfte og fester stroppen under magen. Vesten kan vaskes i maskin, og tørker fort. I tillegg har jeg festet en Orbiloc Safety Light lykt på stroppen foran. Det er ingen sak å ha svart hund i mørket med dette tilbehøret! Vesten er kjøpt på Canis.no. De har ofte de beste prisene, men ikke noe butikkutsalg så man får prøvd størrelsen før man kjøper. Snøfte bruker her størrelse XL, han er en ganske stor Labrador Retriever. Terapihundkollega Hanne kjøpte nettopp størrelse M til sin (svært) lille jaktlabrador Ronja.

2. NODAT (Norsk organisasjon for dyreassistert terapi) – bli medlem du også!

NODAT gjør et stort (pioner)arbeid med å rekruttere og utdanne besøkshund- og terapihundekvipasjer, informere allmenheten om terapihundens fordeler og bruksområder, og de har bidratt til å åpne dører for arbeid med hund i deler av norsk helsesektor. NODAT er en ideell organisasjon med høy bevissthet rundt etikk, dyrevelferd, og miljøhensyn. Noe som er helt sentralt i NODATs arbeid er at de utdanner alle typer hunder og alle typer (hunde)eiere til ekvipasjer. NODAT anerkjenner at det er behov for og plass til alle hunder som besøks- og terapihunder. Alle kan de bidra på en positiv måte. Den minste som er godkjent er Chihuahuaen Thalia, den største er Newfoundlandhunden Poker. Det avgjørende er hundens temperament. Det samme gjelder eierene: I NODAT kan man gå på kurs selv om man aldri tidligere har satt sine ben på et sykehjem eller hos en fysioterapeut. NODAT-ekvipasjene gjør en kjempeinsats på frivillig basis på sykehjem og andre institusjoner hver uke gjennom hele året. Ved å bli medlem støtter du dette viktige arbeidet i Norge. Les mer på NODAT.no

3. Canis klikkerkurs på e.post

Det var da jeg skjønte klikkertreningens prinsipper at det gikk opp et lys for meg. Klikkertrening er en fantastisk måte å lære hunden det du ønsker. Den baserer seg på positiv forsterkning, og hundene elsker det! Dette e.postkurset er gratis, med en leksjon hver dag i 7 dager. Deretter mottar du informasjon med jevne mellomrom. Steg for steg ledes du grundig igjennom grunnprinsippene. Det er ikke vanskelig, og kan gjøres for eksempel i reklamepausene når du ser på TV om kvelden. I tillegg til informasjonen i e.posten får du linker til mer utfyllende artikler på nettet, videsnutter, og nyttige produkter. Det finnes ingen grenser for hva du kan lære hunden med klikkertrening. Anbefales!

4. Wolly (ulldekken) – Jokke

Snøfte har lett for å bli kald, særlig hvis han har vært litt fuktig. Da er dette dekkenet perfekt! Det er laget i 75% ull, lett å holde rent, tynt og er mykt. Jeg har det alltid med i bagasjen når vi reiser bort – også om sommeren. Jeg har sett andre hunder bruke det under et annet dekken når det er veldig kaldt om vinteren. Men Snøfte bruker det mest etter å ha badet, eller om natten hvis vi overnatter et sted det blir litt kaldt (for eksempel på hytta). Snøftes deken er i størrelsen 65 cm, og er kjøpt på den hyggelige butikken Hundehjørnet ved Sofienbergparken (Grünerløkka, Oslo).

5. Bark’n Boots Skyliner – Ruffwear

Disse skoene hjalp meg og Snøfte gjennom noen kjipe måneder etter nyttår. Snøfte ble operert i desember 2010, hvor han fikk fjernet 2 negler som var betente. Det var helt nødvendig å finne noe som kunne beskytte de skjøre neglene mot is, salt og vintersørpe. Jeg tror jeg har prøvd det meste som er på markedet, og disse fungerte best. De kan vaskes i vaskemaskin og er derfor lette å holde rene, de tørker fort (særlig oppå mine sentralfyrradiatorer!), og kan impregneres med spray. Stoffet oppe gjør at snø ikke kommer nedi skoen dersom hunden går i høy løssnø. De er lette å ta av og på. I en periode gikk Snøfte på en kortison-kur (som han ikke tålte og måtte avbryte midtveis) som gjorde at jeg måtte lufte han ca hver 3.-4. time (også om natten) – noen ganger oftere. En bivirkning på kortison er at hunden drikker mye mer enn vanlig (2-4x mer), og derfor må tisse mer enn vanlig. Da så jeg verdien i å ha sko som var enkle å ta av og på, og som satt godt på potene! Disse er også kjøpt på Hundehjørnet. Vær nøye med å kjøpe rett størrelse! Snøftes poter er 70 mm brede (størrelse M, Snøfte har ganske små poter tatt i betraktning den store kroppen). Dersom du velger å kjøpe disse, vær obs! på å sjekke hvor stroppen ligger i forhold til hundens ulveklo. I Snøftes tilfelle har den en tendens til å legge seg oppå eller rett nedenfor og irritere denne kloen på forbeina. Et godt tips jeg fikk da jeg kjøpte dem: Bruk en tynn sprittusj og skriv VF (venstre foran), HF (høyre foran), VB (venstre bak), og HB (høyre bak) på hver enkelt avhenging av hvilken pote de brukes på. Da kan hunden gå de litt inn, og de blir mer behagelige å ha på. Samtidig kan du skrive telefonnummeret ditt på, i tilfelle hunden mister en mens du er ute på tur. Det har heldigvis ikke skjedd med Snøftes ennå, men de er uansett merket med navn og nummer.

Ruffwear generelt er nok mitt favorittmerke til hund. Produktene er praktiske, solide, estetiske, og egnet til mye bruk. Ser at de nå også lager en del produkter i økologiske materialer – flott!Jeg har ennå ikke sett et produkt fra dem som jeg ikke liker. Snøfte har i tillegg til disse skoene: K-9 Overcoat (allværsdekken), Portage Float Coat (redningsvest – Snøfte elsker å bade, men ikke svømme – merkelig nok. Men ved å bruke denne redningsvesten, mye godsnakk og apportlek har han blitt mye tryggere og flinkere til å svømme), og Quencher (reiseskål). Dessverre var mange av fjorårets modeller grønne, noe jeg syns er litt kjipt, men ellers veldig fornøyd.

6. Maximun – Lifeline

Snøfte har den kroniske neglesykdommen SLO (Symmetrical Lupoid Onychodystrophy), klokapselløsning på norsk. Det er en auto-immun sykdom som gjør at hundens immunforsvar ikke anerkjenner neglebåndene som sine egne, og støter dem fra seg ved at de dør. Resultatet er store problemer med negler som sprekker og løsner – og mye smerter. Det er ikke mulig å kurere sykdommen, men den kan til en viss grad kontrolleres og dempes. I og med at Snøfte ikke tåler kortison får han en del andre tillegg i maten. En av disse er Maximun. Maximun bidrar, så vidt jeg har forstått, til å dempe Snøftes akutte immunforsvar (som er i konstant høyberedskap siden kroppen er i en evig krig med sine egne neglebånd!), og bringe det generelle immunforsvaret mer i balanse med det akutte. Neglene på hunder vokser sakte, og det kan ta 3-6 måneder før man begynner å se de første resultatene på en behandling. Snøfte har brukt Maximun siden juni 2011 (2 kapsler i maten hver morgen), og jeg mener å se at neglene har stabilisert seg noe. Jeg og veterinæren hans er forsiktige optimister. Maximun kan bare kjøpes hos enkelte veterinærer, og den flotte butikken Hundehjørnet (Grünerløkka, Oslo).

7. Försiktig barnekrakk – IKEA

Dette er en veldig nyttig (og billig!) skammel til trening av bakpartskontroll! På Canis kurs for noen uker siden begynte jeg å trene med Snøfte på dette. Han ELSKER det! Begynner å logre og krafse på den og sikle (ja, sikle fordi han gleder seg sånn til godbitene!) når han ser den hjemme. Jobbing med bakpartkontroll gjør at hunden blir bevisst sin egen bakpart, og at den kan beveges og kontrolleres uavhengig av fremparten. Brukes gjerne for å få en mer korrekt utgangsstilling i lydighetstrening. Hjelper hunden i å forstå hva den skal gjøre dersom du beveger deg i vinkel (altså ikke går frem men til siden, eller vender kroppen for eksempel 90 grader). Her er en film fra Canis som viser innlæringen. Hunden som demonstrerer er bare 11 uker, imponerende!

8. ID-brikke – Dyresjappa

Dyresjappa på Torshov lager de ID-brikken for en billig penge, mens du venter! Det er ingen begrensninger på antall bokstaver eller linjer, og de kan gjøre det på begge sider av ID-brikken. På Snøftes ID-brikke står et sitat på den ene siden, og mitt navn + telefonnummer på den andre:

9. VetriDerm Intensive Shampoo – Bayer HealthCare

Som terapihund må Snøftes pels vaskes ofte. Det er et hygienekrav at hunden skal være ren, børstet og tørr når den går på besøk. Jeg har prøvd litt ulike typer sjampo på Snøfte, men vender alltid tilbake til VetriDerm. Han har en tendens til å bli litt tørr i huden, noe som fører til kløe, utslett eller flass. Med denne sjampoen er det aldri noe problem, og han er er alltid blank og myk i pelsen. Og så lukter han godt, da! Kan kjøpes hos veterinær og enkelte dyrebutikker, som for eksempel Hundehjørnet på Grünerløkka.

10. AirDog Dumbbell – Kong

Tenk, en leke Snøfte liker! Dette er en slags hybrid mellom tennisball og pinne. Den flyter i vann, og kan derfor også brukes til apport når hunden skal svømme. Det virker som Snøfte syns det er gøy at den er uforutsigbar. Når den kastes i bakken spretter den litt over alt. Jeg har kjøpt min på Dyresjappa på Torshov, den kan også kjøpes på Canis.no og P.G. Løwenborg i Oslo sentrum.

– og selvsagt Snøfte-kalenderen 2012! Mer om den i et senere innlegg…

Reklamer

4 thoughts on “Årets favoritter 2011

    1. Hele sitatet er slik: «Me?! I know who I am! I’m the dude playin’ a dude, disguised as another dude! […] I know which dude I am!» – Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.) in Tropic Thunder (2008)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s