Hva ligger i et navn?

20120105-214739.jpg

Snøftes navn var gitt da han kom til meg. Hans kull var et såklat S-kull på kennelen til førerhundskolen (Stifinneren). Alle hans søsken har navn som begynner på bokstaven S. De var 8 totalt i dette kullet, og foruten Snøfte heter de: Super, Sukat, Samson, Strax, Shakira, Safran og Shery. Kullet ble født 4. april 2003. den første tiden jeg hadde han hadde jeg kjempestore problemer med å huske hva han het! Jeg hadde veldig lyst å si Svante, av en eller annen grunn. Men det gikk fort over. Nå er han en Snøfte, og jeg syns det passer bra på han. Spesielt fordi han har en tendens til å Snøfte og nyse masse når han er glad, og spesielt om morgenen. Dette har gjort det mulig for meg å forsterke denne oppførselen. Nå gjør han det på min oppfordring, alt jeg trenger å gjøre er å spørre: ‘Hva heter du?’ og han tar et nys. Dette er en skikkelig crowd pleaser, og var stjernenummeret under praktisk eksamen hos NODAT i høst. Til terapihundeksamen måtte vi vise frem 5 triks, og Snøfte-nummeret var høydepunktet.

Mange lurer på om Snøfte er oppkalt, eller hvor navnet kommer fra. Jeg vet ikke hvor det kommer fra, jeg kan bare spekulere. Jeg tviler litt på at Snøfte allerede som valp nøs og snøftet så mye som nå, så jeg tror ikke helt det er opphavet til navnet – men det er jo flott at han på en måte har ‘vokst inn i navnet’ sitt.

20120106-003119.jpg

Det er nærliggende å tenke at navnet kommer fra tegneserien Snøfte Smith. Karakteren Snuffy Smith ble skapt i 1934 i USA. Den er del av et større tegneserieunivers men typer som Barney Google (1919). Serien lages fortsatt, og gis ut både i USA og julehefter i Norge. Jeg håper på sett å vis at dersom Snøfte er oppkalt etter tegneserien er det bare på grunn av at navnet minner om noe hunder gjør, og ikke på grunn av karakterenes egenskaper. Snøfte Smith drikker hjemmebrent, og er i konstant klammeri med den lokale sherriffen. Han en litt røff i kantene, virker det som. MInner ikke så mye om milde, snille Snøfte som sover med hodet på fanget mitt…

20120106-004413.jpg

20120105-215725.jpg

Snøfte er et litt underlig navn, i og med at det er et verb. Men i årene rundt 2000 kom det ut to bøker i Harry Potter-serien der en av karakterene heter Snuffles, eller Snøffte i den norske oversettelsen. Kan Snøfte være oppkalt etter denne karakteren? Jeg har ikke lest Harry Potter, og bare sett ca 2,5 film, så jeg er ingen autoritet her (kom gjerne med kommentarer dersom dette blir feil!) Så vidt jeg har forstått er karakteren Snuffles/Snøffte en sort løshund som bare Harry Potter og Hermine kan kommunisere med. Etter hvert forstår de at denne hunden egentlig er Sirius Black/Sirius Svaart. Han har evnen til å skifte form fra menneske til hund, og på den måten unngå vanskelige situasjoner.


Sirius Svaart forvandler seg fra hund til menneske i filmen.
Klippet er hentet fra: http://harrypotter.wikia.com

Så vidt jeg har forstått så har Sirius Svaart en litt spesiell plass i Harry Potter-universet. Svaart var opprinnelig nær venn av hans foreldre. Han brøt med sin egen familie. Etter at Harrys egne foreldre døde ble Svaart en slags farsfigur for Harry, men det oppstår etter hvert komplikasjoner i deres relasjon. Sirius Svaart er fangen i den tredje boken/filmen: Harry Potter og fangen fra Azkaban.

20120105-215742.jpg

Gary Oldman som Sirius Black.


Snuffles aka Sirius Black i Harry Potter-filmene.

I den norske oversettelsen av navnet til hunden Snuffles staves Det med to f-er, altså Snøffte. Dette er jo ikke samme stavemåte som på den Snøfte vi kjenner! Men jeg tror det kan være ganske sannsynlig at inspirasjonen til navnet hans kommer fra Harry Potter. Bøkene der Snuffles/Snøfte er med kom ut i årene rundt år 2000. Harry Potter var på den tiden veldig stort i populærkulturen, idet de første filmene også kom ut på denne tiden. Snøfte er født våren 2003, altså samtidig med at Harry Potter hysteriet var på sin høyde.

20120105-215753.jpg

Reklamer
Posted in Lek

One thought on “Hva ligger i et navn?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s