Hønsecupen er i gang!

For en uke siden oppdaget jeg at Retrieverklubben avd. Oslo skal arrangere en såkalt Hønsecup denne våren, for tredje gang. Dette er en uhøytidelig lydighetskonkurranse med 6 ‘poster’ utover våren. Øvelsene er en blanding av hverdagslydighets-øvelser og mer kreative øvelser. Ca en gang i måneden skal deltagerne treffes og utføre aktiviteten som har blitt bestemt på forhånd. Den hunden/ekvipasjen med flest poeng etter 6 poster vinner. Konkurransen er inndelt i 3 ulike nivåer; kylling (unge og urutinerte hunder), broiler (passe lydige hunder), og kalkun (proffe og superflinke hunder). Vårens poster er som følgende:

Post 1 (januar): Jeg sa «Kom hit!» – På denne posten skulle hund gå med fører fri ved foten til avvist plass. Der skulle hunden gis kommandoen bli, og fører går tilbake/bort fra hunden, ca 20 meter. På beskjed fra dommer skulle fører kalle inn hunden. Forskjellene på nivåene lå i de innlagte forstyrrelsene! På det ‘letteste’ nivået (kylling) skulle hundene løpe forbi en fotball på vei tilbake til fører. I broiler (Snøftes klasse) skulle de løpe forbi to personer som lekte med en ball som pep. I den vanskeligste klassen skulle hundene bli fristet med lek av en person, og utfordringen lå i å få hunden til å avslutte en lek og komme løpende tilbake til eier. Imponerende de som klarte det!

Post 2 (februar): Super-G – I broiler klassen skal hunden gå fri ved foten i slalåm mellom mennesker. Kan bli en utfordring for Snøfte som er så sosial og glad i folk!

Post 3 (mars): Dancing Queen – Dette skal være fellesdekk. Burde ikke bli noe stort problem for Snøfte. Han kan legges i dekk + bli nesten hvor som helst (utenfor butikker, kafeer, osv). Men, man vet aldri!

Post 4 (april): Rallylydighet – På denne posten skal man gjøre 4 ting etter hverandre: stå under marsj (innlegg om Bronsemerkeprøven før jul, iiiik!!!!!!), slalåm mellom bena, hoppe over hinder under marsj, og høyreveding på stedet.

Post 5 (mai): Avstandskommando – Hunden skal på 3 meters avstand utføre en dekk-sitt-dekk serie. Snøfte er ganske flink på dette, men syns det er fryktelig kjeeeeeedelig! Det er som med øvelsen fri ved foten, han gidder ikke anstrenge seg for det skjer ikke noe spennende.

Post 6 (juni): Apport + «21» – Siste post blir tøff! Her skal man apportere 2 gjenstander; en dummy og en treapport. Øvelsen «21» er ikke beskrevet i Hønsecupens info-ark annet enn at det dreier seg om apport. Jeg fikk vite i dag, fra en som deltok i broiler-klassen i fjor, at øvelsen da var apport av en dorullkjerne med en vaffel stappet inni, gisp og gru! er det mulig? Mat er Snøftes store fristelse. Ball og leker kan han godt går forbi, men mat gjør han helt tussete. Det gjør at han nsten ikke klarer å tenke eller konsentrere seg.

Det var overraskende mange deltagere på plass i dag: Kylling-klassen hadde 14 deltagere, broiler-klassen hadde 20 deltagere, og kalkun-klassen hadde 5 deltakere. Kylling-og broiler-klassen ble avviklet parallelt, med kalkunen til slutt. Det var kaldt, og Snøfte og jeg skulle starte sent i klassen. Jeg var nervøs, og småtrippet, men Snøfte tok det hele med godt humør. Jeg hadde med et teppe til han, så han ble ikke kald. Det var veldig sosialt. Retreiverfolk er så hyggelige! Og vi traff igjen flere av de som var med på Bronsemerkeprøven i desember. I tillegg traff vi Kristin, som har begynt på NODAT sitt besøkshundkurs denne våren. Klubben hadde satt frem kaffe, kjeks og varmt vann slik at man kunne holde varmen mens man ventet. Det var koselig å se på de andre, og av og til ganske underholdene. Særlig deltagerne i kylling-klassen krydret tilværelsen. Den store fotballen de måtte løpe forbi var nok veldig fristende, for noen av dem tok en kjempestor runde rundt hele banen med ballen i munnen. Hyggelig med så mange glade hunder!

Da det ble vår tur var Snøfte kjempeflink. Siden nyttår har jeg jobbet litt med at Snøfte skal sjekke inn hos meg med jevne mellomrom når han går løs på tur. Dette gjør han på min høyre. Jeg har lagt på kommandoen «være her». Det er veldig praktisk å ha en litt mer uformell fri ved foten for når vi går tur og skal for eksempel krysse veien, møter en bil, eller skal gå forbi en annen hund uten å hilse. Vi har ikke trent noe særlig på fri ved foten siden Bronsemerkeprøven, så Snøfte er nok mer fokusert på å gå på min høyre side for tiden. Øvelsen på Hønsecupen i dag begynte bra. Han satt fint i utgangsstillingen, og gikk fri ved foten første halvdel. Men ca halvveis begynte han å kjede seg, og begynte å henge et skritt bak meg. Da var avstanden over på min høyre side kort, og han gikk der resten av strekningen. Likevel satte han seg fint ved min venstre side på anvist plass (kjegle). Jeg plasserte han i bli, gikk i fra og forbi de to personene med ball. Dommeren ga beskjed om å kalle inn, og jeg ropte «Kom!» én gang. Snøfte kom løpende, og enset ikke engang den såkalte «forstyrrelsensen». Snøfte har verken sansen for baller eller pipeleker, så dette var virkelig ikke noe problem! Jeg fryktet på forhånd at de vill friste med mat, men det slapp vi heldigvis. Snøfte var selv ganske fornøyd med prestasjonen, og prøvde å ta tak i en av kjeglene for å feire. I siste øyeblikk stoppet han seg selv. Resultatet er jeg godt fornøyd med: Vi fikk 15 poeng av maksimum 20 mulige.

20120115-205312.jpg
Etterpå var det utdeling av premier til dommerens favoritt i hver klasse. Dette var ikke nødvendigvis de som gjorde det best, men de dommeren var mest imponert over, eller ble mest underholdt av. I vår klasse (broiler) ble en flat-coated retreiveren Stella dommerens favoritt. Etter å ha blitt plassert i bli (før innkallingen) tok hun tak i kjeglen ved siden av seg og løp rundt på hele konkurranseområdet. Hun koste seg stort, og publikum med henne! Det ble null poeng på øvelsen, men til gjengjeld en flott premie. Kanskje Snøfte skulle sjarmert dommeren med en kjegle i munnen likevel? Jeg har også lyst å vinne dommerens favoritt-premien en gang i løpet av våren! På bildet over sees dommerens favoritter i henholdsvis (fra venstre) kalkun-, broiler-, og kylling-klassen.

Dette blir spennende utover våren!

PS! Snøfte har vært helt slått ut etterpå. Mange inntrykk og mye gøy gjør han sliten, og han har sovet godt i ettermiddag/kveld.

20120115-205729.jpg

Reklamer

One thought on “Hønsecupen er i gang!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s