Dagens fangst

20120302-004639.jpg

Snøfte er på slankekur for tiden. Han veide 38,5 kg da han ble innlagt i januar. Det er for mye for de forkalkede skuldrene. Han bør ligge mellom 30-35 kg (og helst nærmere 30 enn 35). Av og til treffer vi på en omplassert Labrador. Den veide rundt 50+ kg for ca ett år siden. Den nye eieren klarte, i løpet av 6-10 måneder å slanke den 20 kg. Nå ser den fantastisk godt ut, og er i veldig god form! Så det er mulig, selv med en matglad Labbis. I noen uker har jeg nå redusert matmengden til Snøfte. Jeg veier tørrforet nøye, og han får den mengden som en hund på 30 kg trenger. De første dagene med redusert mat virket han helt utsultet, og han syns veldig synd på seg selv. I tillegg til å sluke maten jeg setter foran han inne har hans tendenser til å spise alt han finner ute økt (jeg trodde ikke det var mulig!). Han er ikke særlig kresen, og alt som er av en tyggbar konsistens prøves ut i munnen, sånn som snus, tyggis, sigarettsneipene, med mer. Veldig ekkelt! Og det hele gjør at han mister fokus på tur. Han er mer opptatt med å finne mat enn å tisse og gjøre fra seg. Det er veldig frustrerende og ubehagelig å gå på jobb om morgenen når jeg vet han ikke har bæsjet. Før gjorde han alltid det på morgenturen, men nå har han ikke tid, virker det som. På dagens morgentur fant han 5 tyggiser og 2 epleskrotter. Jeg klarte å få han til å spytte ut 3 av tyggisene han hadde tatt i munnen ved å si ‘slipp’ og bytte dem mot en godbit. En av tyggisene svelget han, og en bare slikket han på bakken og gikk videre. Epleskrottene spyttet han ut på kommando, men den ene hadde han allerede rukket å dele opp i småbiter inni munnen sin. På ettermiddagsturen fant han nye epleskrotter, et par brødskiver og jackpot: Et grønt helt talglys! Heldigvis klarte jeg å ta det fra han før han begynte å tygge skikkelig på det. Urk, jeg blir så frustrert. Snøfte kan kommandoene ‘slipp’ og ‘ikke røre’ godt. Dersom vi er inne utfører han det perfekt, og går lange omveier rundt den forbudte maten på gulvet. Han har lært at all mat som faller på gulvet får han ikke lov å ta. Dette skjønner han som et generelt prinsipp. Jeg behøver ikke gi beskjeden ‘ikke rør’ hver gang en matbit faller ned fra benken. Han lyder det greit ute også, dersom jeg følger godt med og sier kommandoene tidlig – helst før han selv ser maten (nesten umulig!) Han er litt selektiv på slipp-kommandoen ute dersom det gjelder mat. Tyggiser og epleskrotter kan han stort sett gå med på å slippe, men er ikke så flink til å lyde hvis det er godsaker som brød eller pølsebiter. Dersom jeg holder rundt snuten når han har en skinkebit i munnen slutter han å tygge, men slipper ikke da heller. Han er sterk i kjevene, og jeg klarer ikke å åpne munnen hans ved makt. Jeg grøsser med tanken på at han skal få tak i noe giftig en dag. Jeg har ikke sjans til å få det ut av munnen hans dersom han ikke ønsker å samarbeide. Jeg er veldig glad Snøfte kan ‘slipp’ og ‘ikke røre’, og jeg er veldig glad for at han spytter ut maten ca 50-60% av gangene jeg ber om det ute. Men det plager meg veldig at Snøfte ikke snart skjønner hintet, at han skal ikke spise maten han finner ute! Jeg irriterer meg over å måtte si ‘ikke røre’ til den samme epleskrotten som ligger i svingen flere dager på rad. Hvorfor kan han ikke forstå at når jeg ber han holde seg unna på morgenturen, så gjelder det samme på ettermiddagen! Og det er i hvert fall ikke lov å spise den på vei hjemover på den samme turen! Etter noen uker på diett gikk jeg forbi veterinæren på Grunerløkka tidligere denne uken. De har en vekt på venteværelset, og jeg fikk lyst å sjekke om Snøfte har gått ned noe. Med alt han har vært igjennom av mageproblemer og redusert matmengde burde det vises på vekten hans. Jeg innbiller meg til og med at han har mer løs hud nå enn før. Jeg hadde store forventninger til veiingen. Resultatet? Han veier 38,0 kg denne uken. Kun gåttt ned en halv kilo. Litt skuffende med tanke på alt som har blitt gjort den siste måneden. Er det noen som vet hvordan Snøfte kan lære seg at all mat på tur er ‘off limits’? ‘Ikke røre’ gjelder all mat ute! Hvordan kan man lære en hund dette prinsippet? Alle forslag mottas med glede!

Reklamer

4 thoughts on “Dagens fangst

  1. Vet ikke hvor enkelt det er å lære inn dette på måten jeg gjorde det når han har noen års erfaring med «lykket fangst» på tur, men…
    Når jeg går tur med mine så får de ikke gå og snuse hele tiden. De får friminutt med jevne mellomrom hvor de kan gjøre akkurat hva de vil, men utenom disse skal de gå fint inne hos meg og ikke med nesa konstant i bakken. Da har jeg oversikt over hva de måtte komme over.
    Du kan lære inn kommando «la være» på samme måte som alle andre øvelser, gjerne med klikker, men det er ikke nødvendig. Klikk/belønn hver gang hunden snur seg bort fra en fristelse. Legg på ordet «la være» (eller tilsvarende) når hunden snur seg. Som all innlæring starter den helst innendørs med en mindre fristelse enn roast beef 😉
    Jeg lærte aldri inn kommandoen på denne måten fordi jeg har gjort det helt fra de var små, har derfor bare lagt på ordet når vi har vært ute og møtt på ting. En fersk valp vil ofte snuse på ting før den forsøker å spise det den finner (fordi det er nytt/ukjent) og da har jeg kunnet styre oppmerksomheten bort og belønnet dette. Har du allerede en hund med noen års erfaring på å finne mat ute så er det bedre å jobbe inn dette som en øvelse først.
    Jeg har en treningsstensil liggende for innlæring av «la være» dersom du vil at jeg sender den til deg.

  2. Tusen takk, Jenny! Kjempefint om du sender meg innlæringsinfo på mail. Jeg har prøvd alle muligheter, og er nå ganske frustrert. Veldig takknemlig for nye innspill 🙂 God helg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s