Hva er lydighet?

Snøfte koser seg i den nye sengen sin på kontoret. Puten som før var underlag/seng har nå blitt hodepute!

Siden Bronsemerke-prøven på lørdag har Snøfte tatt det helt med ro. Han sov nesten sammenhengende de første 24 timene! Kun avbrutt av små turer ut og måltidene. Han sovnet stort sett med en gang det ikke var noe som skjedde. Jeg håper det bare er hvile han trenger, og at det ikke er neon alvorlig grunn til at han hadde en dårlig dag på lørdag. Snøfte elsker å jobbe, og derfor var det så merkelig at innsatsen hans var så likegyldig under prøven. Siden lørdag har han derfor fått hvile seg hele søndag og mandag. Han virker piggere, men fortsatt ganske fornøyd med å ta det med ro. I dag er han med på kontoret igjen. Jeg har kjøpt et løst hundesengetrekk og fylt det med en halv (menneske)madrass på salg. Syns selv jeg har vært veldig lur! Snøfte har dermed fått seg en billig, men god og fin seng på kontoret. Håper det skal gjøre at han hviler bedre mens han er med meg på jobben. Tidligere har han hatt et teppe og en pute. Det har fungert greit, men det har vært en midlertidig løsning inntil jeg fant noe bedre (som ikke var for dyrt!) Han har leddproblemer i skuldrene, så jeg syns det er viktig at han har senger å ligge på som ikke gjør problemene verre. Dessverre er gulvene på kontoret ganske glatte. Vi holder til i et nyoppusset bygg på Blindern (kun vært brukt i ett år), så linoleumen er fortsatt ganske shiny. Jeg syns det er glatt selv, og har ikke store problemer med å gli bortover på skoene. Jeg merker at Snøfte sklir en del, og tenker det ikke er ideelt for skuldrene hans. Men med en ordentlig seng har han ingen grunn til å bevege seg på ‘glattisen’.

Ved godkjent Bronsemerke-prøve får man faktisk et eget bronsemerke som synlig og varig bevis på at man har bestått. Me like!

Siden prøven på lørdag har jeg fundert litt på hva lydighet egentlig er. Det er ingen tvil om at Snøfte er en lydig, lydhør og oppmerksom hund. Men han kunne aldri stilt i en lydighetsklasse på konkurranse og gjort det bra. I hundemiljøer kalles Snøftes form for lydighet for hverdagslydighet. Det som er lydighet i konkurransesammenheng er en helt egen spesialisert form for lydighet. Det er klart det må være standarder når lydighet skal testes, men foreløpig fremstår det som litt merkelig for meg. Jeg har mer erfaring fra hester og dressurridning, enn hundelydighet. Dressur er vel den formen for ridning som kan sammenlignes med lydighet i hundeverdenen. Det jeg kanskje savner med hund er klare mål for hva man ønsker å oppnå med å trene hunder i lydighet. Jo lengere opp i klassene man kommer i lydighet handler det (bare) mer og mer om presisjon og å øke vanskelighetsgraden på ferdighetene. I dressuren har man et klart mål man jobber mot med hesten:

Dressurridningens mål er å utvikle hesten til en tilfreds atlet gjennom harmonisk skolering. Resultatet skal være en rolig, smidig, løsgjort og bevegelig hest, som også er tillitsfull, oppmerksom og villig. Den skal utføre øvelsene i perfekt harmoni med sin rytter, som uten synlig anstrengelse gir små og umerkelige hjelpere.

(fra Norges Rytterforbunds Konkurransereglemement for dressur – KRIV, §410.1)

Hva er målet med lydighet på hund? Jeg har møtt noen hunder som konkurrerer i lydighet i de høye klassene, og er vel ikke nødvendivis alltid så imponert over deres generelle lydighet, tilfredshet eller oppmerksomhet utenfor konkurransebanen. Bør ikke en såkalt lydig hund være dette både på og utenfor banen?

Reklamer

One thought on “Hva er lydighet?

  1. Veldig interessant tema å fundere på, jeg støtter ditt initiativ til å filosofere rundt dette. I min erfaring er det vide forskjeller i hva folk legger i lydighet. For enkelte handler det om at hunden skal ha null initiativ og ingen egen vilje, den skal omtrent ikke puste uten at eieren har gitt tillatelse til det. Noen mener at en lydig hund skal adlyde tvert og perfekt hele døgnet rundt. Hvis en hund bare sitter/ligger uten en lyd eller mine over lengre tid, aldri finner på noe uten at eieren har gitt beskjed om det, så utbryter folk «wow, for en lydig hund du har!» Lydighet vil altså si at man har eliminert hundens evne til å tenke selv eller å selv initiere handlinger.

    For andre igjen handler lydighet om nettopp det å klare å gjennomføre en rekke innlærte øvelser i en trenings- eller konkurransesammenheng, mens hva hunden gjør resten av døgnet ikke er så farlig. Når den ikke er på jobb så får den gjøre som folk flest: slenge beina på bordet og lese i avisa. Disse hundene kan bjeffe på naboen, grave i hagen og stjele mat, men konkurrere i eliteklasse og vinne NM i lydighet (eller andre konkurranser). Er ikke disse lydige hunder da, i lys av den første beskrivelsen?

    For å få denne «ulydige» hunden som vinner NM i lydighet så krever det mye trening og arbeid, ikke minst SAMARBEID og relasjon mellom hund og trener. For å få den virkelige lydige hunden (som nevnt først) så behøver man ikke å trene overhodet, men bare kverke alle egne initiativ hunden har og sørge for at den ikke våger å ta valg på egenhånd. Med en håndfull skjenn og straff kan man enkelt gjøre hunden tiltaksløs og for usikker til å handle på egenhånd – og det er denne hunden alle utbryter entusiastisk over: «Å, hvilken lydig hund!» hvorpå eieren lener seg fornøyd til bake og sier at han ikke har behøvd å trene den engang, han er bare en «naturlig leder» for hunden…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s