Langtur

"Er vi fremme?"

Snøfte var på skikkelig ‘road trip’ i påsken! Tre av dagene kjørte vi mye. Tilsammen ble det 1100 km og litt til. Han tok det hele veldig fint, og var godt reisefølge i bilen. Han ligger i baksetet. Det er et litt smalt baksete i bilen, så han får ikke lagt seg ned på siden. Det blir derfor aldri noen dyp søvn på han i bilen, men han hviler nok likevel. Når vi kjører gjennom en ny bygd pleier jeg å rulle ned det ene vinduet litt, så Snøfte får lukte på det nye stedet. Det virker som han syns det er fint. Han er nysgjerrig på hvordan det lukter når vinduet åpnes. Elers pleier jeg å stoppe annen hver time så han får strukket på bena og tisset litt. Dersom han syns det går for lang tid mellom pausene setter han seg opp i baksetet, og ser på meg i speilet. Når jeg legger merke til han der bak begynner han å gjespe. I slike øyeblikk oppleves Snøfte som veldig menneskelig!

Utsikt over Skånevik.

Den første etappen gikk fra Oslo til Skånevik, ikke så langt fra Etne. Huset i Skånevik er min farfars barndomshjem. Det er nå et feriehus for hans etterkommere, og er derfor en samlingsplass for familie i ferier. Jeg har feriert her siden jeg var barn, og jeg syns det er det er det flotteste stedet som finnes. I en intens skriveperiode på hovedfagsoppgaven min bodde jeg i huset i en måned og skrev. På onsdag i påsken (4. april) hadde Snøfte bursdag, han ble 9 år! Til frokost laget vi en ‘kake’ til han. Jeg hadde kjøpt inn en boks med boksemat. Etter å ha banket ut maten hel, så den runde formen litt ut som en kake. Vi skar så tynne strimler av gulrot, 9 stykker, og satte de oppi boksematen som ‘lys’. Til slutt pyntet vi med tørrforkuler. Dette var populært med de to eldste barna – og Snøfte!

Snøfte ble 9 år den 4. april 2012!

Snøfte var med til Skånevik i fjor sommer også. I og med at huset er gammelt, og brukes av mange i familien må Snøftes bevegelser begrenses litt inne. Den ene fetteren min, og en annen fetters sønn har litt allergi mot hund. Begge kan være i nærheten av Snøfte, men for å minimere problematikken får han ikke gå fritt rundt inne. Mine søskenbarn har tilsammen 3 barn, hvorav den yngste er 16 måneder. Jeg syns det er greit at barnas tilgang på Snøfte ikke er helt fri. Snøfte er flink med barn, og jeg stoler helt på at han oppfører seg hensiktsmessig med dem. Men, han blir sliten av å være sammen med dem, og han har behov for å trekke seg tilbake av og til. Om sommeren fungerer dette veldig bra. Da er vi mye ute i hagen, og Snøfte har sengen sin stående i gangen. Da er det lite behov for han å være inne i stuene. Denne gangen var det påske, og kaldt i Skånevik! Som sagt er huset gammelt, og det er gulvkaldt. Snøfte lå i gangen det første døgnet, men hade problemer med å slappe av. Jeg hadde tatt med sengen og ullteppe, i tillegg til et varmt dekken. Jeg pakket han inn om kvelden, og sjekket han i løpet av natten, men jeg tror ikke han sov spesielt godt den første natten. Den neste natten gjorde jeg det samme, men i tretiden ble jeg vekket av min kusine som ved en tilfeldighet hadde oppdaget at Snøfte virket urolig. Jeg løp ned til han. Han peste og gikk rundt mens han kikket på utgangsdøren. Umiddelbart forsto jeg at han måtte ut. Da jeg åpnet døren føk han ut i hagen, helt desperat etter å finne en plass på gresset. Ut kom en rakett av diaré. Ikke bra, og jeg ble bekymret for at han nå skulle bli like syk som i januar/februar. Heldigvis hadde jeg med meg en halv tube med ZooLac, slik at han kunne få en dose med en gang. Resten av natten gikk jeg ut med han annenhver time. Jeg åpnet døren mellom stuen og gangen, og la meg til å sove på sofaen, i tilfelle han skulle bli desperat etter å gå ut igjen. Jeg er så utrolig stolt av Snøfte som klarte å holde seg, og ikke gjøre fra seg inne. Jeg håper inderlig han ikke var stresset lenge, men det er umulig å vite om han hadde plager i 10 minutter eller 2 timer, dessverre.

Det var godt å få ligge inne i den varme stuen når det var så kaldt!

De neste 2 dagene fikk Snøfte kokt ris blandet med vann, og gradvis mer tørrfor. Han var litt slapp den første dagen, men kom seg raskt. Han hadde ikke flere episoder med løs avføring. Heldigvis gikk det fort over denne gangen. Resten av oppholdet sov jeg på sofaen – og Snøfte fikk lov å ligge inne i varmen i stuen. Det syns han var deilig! Han hadde ingen problemer med å akseptere at han måtte ligge rolig på plassen sin, og ikke vandre rundt inne. Han syns det ble litt kjedelig i lengden, men var likevel samarbeidsvillig. Yngstemann i familien gikk frem og tilbake foran han hele dagen og var nysgjerrig, men var aldri borti Snøfte. Jeg tror Snøfte satte pris på at han fikk være i fred i sengen sin. Snøfte viste samme respekt til den lille gutten, og lot han være i fred også.

Dagene ble fylt med familieaktiviteter, og noen hyggelige turer til Milja og Valdra. Milja er den største og flotteste gården i Skånevik. Der er det mange ulike dyr (katter, hester, kuer, sauer, griser, ender og påfugler), og er derfor selvsagt populært blant barna. Snøfte ble med på utflukt. De to eldste barna fikk bytte på å holde i båndet til Snøfte. Gården er også en fin anledning til å observere Snøftes reaksjon på andre dyr. Som forventet reagerte han ikke spesielt på noen av dyrene vi traff.

Tur til Valdra. Snøfte går i ett med jakken til min kusine.

En av dagene gikk min kusine, hennes mann og jeg til Valdra, en gård et stykke fra sentrum. Den er ikke i bruk lenger, men er et passe mål for en tur. Vi gikk litt feil på veien opp, men det var bare hyggelig. Små bekker, lange pinner og gode skogsdufter gjorde at Snøfte ble som en unghund igjen. Han storkoste seg!

Badenymfen slo til igjen!

Etter noen dager i Skånevik dro Snøfte og jeg til Bergen og Os for å besøke en tante. Til tross for mye bilkjøring har jeg inntrykk av at Snøfte syns det er helt greit. Tror ikke han elsker å kjøre bil, men misliker det ikke heller.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s