Erfaringer som klokapsel(problem)løser

Under oppvåkningen hos veterinæren. Stakkars Snøfte.

Oj, nå er det lenge siden forrige innlegg. Mye har skjedd. Snøfte har hatt problemer med 2 negler, og jeg har kommet meg til Boston. Her skal jeg være på et studieopphold utover høsten. Min veileder er professor her borte, og et stipend har gjort det mulig å oppholde meg hos henne en stund. Innlegget under ble opprinnelig skrevet da Snøfte fikk problemer med en negl i juli. Det ble liggende, av ulike grunner. I forrige uke måtte han in til veterinæren på nytt for å få fjernet en løs negl til. Planen var å få det opp på bloggen før jeg dro, men bildene hadde forsvunnet i kaoset med ny datamaskin og reiseforberedelser. Jeg har klart å redde noen av bildene, så her kommer omsider kommer noen tanker om løse negler – og alt som følger med.

Et lite utvalg av mine favoritter til inne-beskyttelse av SLO-poter etter inngrep. Fra venste: Lindex baby-sokk, RuffWear (dyr men bra), og fleece sokk.

I juli løsnet en av neglene til Snøfte. Neglen på venstre pote foran hadde vært sprukket i noen uker, men var veldig stabil. Med det mener jeg at sprekken har vært der, men at den har vært smal, og beveget seg lite. Det virker heller ikke som om Snøfte har hatt vondt eller vært plaget av den. Daglig kontrollerte jeg den, og passet på at den ikke utviklet seg negativt. Men så en morgen traff vi på en søt tispe med løpetid. Snøfte er kastrert, og kan derfor treffe tisper med løpetid. Det er ganske komisk å se reaksjonen hans. Han blir veldig glad, og leken når han kjenner lukten av løpetid. Han blir litt som en valp. Stort sett er han ganske rolig og sindig, men i møte med en tispe med løpetid blir han småtullete. Spretter rundt tispa og er veldig aktiv. Midt oppi dette enegimøtet på en gressplen løsnet plutselig den sprukne neglen. Snøfte begynte plutselig å halte, og hoppet mot meg på tre ben. Dette var på lørdag morgen, så den helgen måtte Snøfte ta det helt med ro. Veterinæren åpnet ikke før på mandag. Med smertestillende (som han uansett får på grunn av forkalkninger i skuldrene) og ro gikk helgen greit.

Vi har gått til den samme veterinærklinikken i over ett år nå. Spesielt veterinærene Geir Erik og Tonje har behandlet Snøfte flere ganger, og kjenner situasjonen med kronisk klokapselløsning godt. Denne gangen var det Tonje som hadde vakt. Snøfte har en veldig positiv holdning til veterinærsituasjonen, og slik ønsker vi at det skal fortsette. Derfor er det viktig at alle erfaringene han får på bordet til veterinæren er gode. Dersom løse biter av negler skal fjernes får Snøfte nesten alltid litt beroligende. Dersom bitene sitter litt hardt gis han litt bedøvelse. Fremgangsmåten for å fjerne bitene er å bruke en slags tang/pinsettliknende-sak (jeg må innrømme at her er jeg ganske pysete, og klarer aldri å se på så jeg vet ikke nøyaktig hva veterinæren bruker) og napper ut de løse bitene slik at alt fjernes. Når en hund med klokapselløsning har løs negl eller løse biter, skal den ikke klippes ned til roten. Da kan skitt samles i sprekker, og gi grobunn for infeksjoner. Det er også svært smertefullt dersom en løs bit ikke fjernes ordentlig. Man kan bare tenke seg hvor ubehagelig det er å gå med en flisete negl selv. Tenk deg så at den konstant skraper i bakken når du beveger deg, og dunker borti trappetrinn når du går i trapper. Selvsagt bør alt det løse fjernes! Når veterinæren har nappet ut de løse bitene blir det overraskende lite sår. I Snøftes tilfelle pleier det å blø litt øverst ved neglfestet, men veldig lite. I fjor fikk Snøfte en antibiotikakur hver gang han fikk nappet ut løse biter. Om sommeren (ca mai-oktober) skjedde dette kanskje i gjennomsnitt hver 4.-6. uke. I fjor tok han 3 antibiotikakurer + 1 i desember året før. Det sier seg selv at det er litt mye, og strengt tatt ikke helt nødvendig hvis såret er lite. Det er vanlig rutine ved slike skader, men etter samtaler med veterinærene har de kommet frem til at antibiotikabruken i Snøftes tilfelle skal vurderes grundigere i hvert enkelt tilfelle. Han har allerede hatt en kur i år, i forbindelse med fjerning av en tann i mai. Etter fjerningen av neglen i forrige uke fikk vi resept på en antibiotikakrem som skulle påføres morgen og kveld i 5 dager. Veldig greit.

Heldigvis er det slik at Snøfte plages mest av neglene om sommeren. De er ganske stabile fra ca. oktober til april. I år har kvaliteten på neglene vært bedre enn i fjor, og vi har til nå  i år bare hatt tre tilfeller av løse (negl)biter som må fjernes hos veterinæren. I alle tilfellene har neglen løsnet eller sprukket i forbindelse med ganske kraftig lek eller tur i kupert terreng. Det syns jeg også er en forbedring. Det betyr at det må en del aktivitet og krefter til før de sprekker. Ikke som tidligere, da de løsnet uten grunn virket det som. Og problemet har hittil i år bare vært på forbeina. I og med at bitene satt mer fast denne gangen enn tidligere bestemte veterinæren seg for å legge Snøfte i narkose en kort stund mens hun fjernet bitene. Samtidig tok hun en inspeksjonsrunde på alle neglene, og inni munnen hans. Hun hadde litt problemer med å klippe neglene på bakbena fordi, som hun sa, de var ganske myke. Nå vet ikke jeg om det er så bra egentlig, men det er likevel en kommentar som gleder meg. Da Snøfte kom til meg for nesten to år siden var neglene veldig tørre, og smuldrest nesten opp når jeg forsøkte å klippe dem. Kvaliteten på neglene har endret seg i denne tiden, og det er bra! Det betyr at det er mulig å påvirke neglkvaliteten ved hjelp av fôr og vitamintilskudd. Noen ganger kan det virke som en umulig kamp man kjemper mot denne sykdommen (klokapselløsning / SLO), og det virker endeløst når neglene bare sprekker og løsner gang på gang. Men, Snøfte var visst mye verre for noen år siden, og han er bedre nå enn han var da jeg traff han. Det går sakte, men det går faktisk fremover!

Super-gummistøvlene Norströms Hundsko og en lei Snøfte. Disse ukene med kortison og konstant tildekking av potene var grusomme for både han og meg. Kortisonen gjorde at personligheten hans nesten forsvant. Han bare sov, spiste, drakk og tisset. Ingen kontakt, noe man også ser på dette bildet.

I og med at Snøfte nesten ikke plages med neglene om vinteren er det en stund siden jeg har vært ‘sykepleier’. Runden i juli gjorde at jeg måtte ta opp igjen gamle kunster, og finne frem potesokker og annet utstyr som har ligget i skapet. Den høsten Snøfte kom til meg (2010) måtte han fjerne to negler helt. Det betød full narkose, og at veterinæren klippet ned hele neglen (inkludet nerven i midten). Det ble en bratt læringskurve for meg! Jeg fikk god oversikt over markedet for potesokker, og opplevde mye prøving og feiling. Jeg tror jeg har kjøpt alle tenkelige typer beskyttelser til poter som finnes på markedet. Mye er dårlig, og noe er bra. I og med at Snøfte den gangen ble operert på vinteren, i begynnelsen av desember, måtte potene beskyttes fra saltet på veien i flere måneder, og det var helt nødvendig å finne noe som var (1) vanntett, (2) praktisk og enkelt å ta på og av, (3) slitesterkt, og (4) enkelt å holde rent. De første ukene etter den operasjonen gikk Snøfte på en kortison-kur (som det viste seg han ikke tålte, og derfor ikke kunne gjennomføre), og måtte ut og tisse ca hver 3.-4. time, også om natten (bivirkning av kortison er kraftig tørst, mye drikking, og selvsagt derfor mye som på tisses ut). Det var ganske styrete å få dekket alle potene så mange ganger i døgnet før vi gikk ut. I begynnelsen prøvde jeg meg med gjennomsiktige plastposer + teip og en sokk eller potesokk over laget av vanlig stoff. Det blir et stort prosjekt midt på natten, og når jeg kom inn skulle han ha på seg andre, tørre potesokker så han ikke slikket på sårene. Etter veldig kort tid ble jeg desperat etter å finne en bedre løsning. Den typen som er lettest å finne i dyrebutikker ser ut som en firkant med borrelås øverst. Den er ikke bra. Hvorfor er den firkantet? Poter er avrundt, og jeg syns ikke den satt bra. I og med at åpningen er så bred øverst blir det mange folder og kanter når du snurper borrelåsen fast. Dessuten er den så kort at kun poten dekkes. Med det sørpeværet vi har i Oslo om vinteren skal det ingenting til før vann og snø finner veien over kanten og inn i potesokken. Ikke brukbart i mitt tilfelle. Det beste er å finne en sokk som er avrundet rundt poten, og som dekker opp på selve beinet over poten. De fleste av disse potesokkene er i stoff eller fleece. Det funker ganske bra som beskyttelse inne, men ikke ute om vinteren! Noen har også en forsterkning under selve poten i kunstlær eller lær. Veldig bra, men ikke bra for å holde hunden tørr på beina. I de senere årene har det kommet en løsning på saltproblemet for hunder, Pawz. Dette ser ut som en ballong laget av gummi som man fester rundt poten. Den er såpass stram øverst at vann har vanskelig for å komme inn i ballongen. Det er en grei hverdagsløsning, men for en hund med klokapselløsning og sår er det ikke nok beskyttelse. Det eneste jeg fant som holdt mål var Norströms Hundsko og RuffWear Skyliner.

RuffWear Skyliner gjør jobben! En betydelig gladere Snøfte. Bildet er tatt noen uker etter det over.

Det var ved en tilfeldighet at jeg fikk høre om Norströms Hundsko. I min deperasjon etter å finne noe som fungerte og holdt Snøfte tørr nærmest forhørte jeg alle hundemenneskene jeg traff på lufteturene. Jeg hadde støvsugd alle hundebutikkene jeg kjente til etter mulige løsninger. En jeg traff på i Torshovdalen tipset meg om disse produktene, og jeg kunne nesten ikke tro det jeg hørte. Var det mulig at det fantes et slikt produkt på markedet? De er formsydd, og høye (til over hasene på bakbena), vanntette og har en enkel festeanordning. Jeg fikk vite at de selges på en dyrebutikk som da lå på Grefsen (nå kun nettbutikk). Jeg dro opp dit så fort jeg kunne, og kjøpte til alle fire beina til Snøfte. Det var som å komme til himmelen! Dette var noe helt annet en det jeg hadde styrt med i dagevis for å beskytte neglene. Dette er som gummistøvler til hund! På sålen har de et materiale som gjør at de ikke sklir. Dessverre er de ikke helt enkle å vaske og tørke dersom man er så uheldig å få fuktighet inni. Da måtte jeg vrenge dem, noe som ikke var helt enkelt. Denne prosessen sliter også en del på sømmer og materialet utenpå som gjør dem vanntette. Snøfte begynte også å bli en del bedre, og det ble ikke like avgjørende å ha besyttelse langt oppover bena. Da fant vi RuffWear sine Skyliners. De er enkle å ta på, lette å tørke og holde rene (kan vaskes i vaskemaskin), impregnere (med spray), og de er veldig slitesterke. Snøfte brukte dem hver dag i flere måneder den vinteren, og det synes nesten ikke på dem. Dette var en utrolig god investering. Eneste aberet med Skyliner er at (i Snøftes tilfelle) er festestroppen plassert slik at den legger seg rett over kloa på innsiden av forbenet. Dette irriterer Snøfte litt, men det gikk ganske greit dersom jeg var nøye med hvordan jeg festet den.

Her viser modellen Snøfte favorittene for beskyttelse inne etter inngrep. Baby-sokk med teip beskytter skadet negl/pote. Avklippet skaft beskytter området der bedøvelse og lignende ble gitt under inngrepet. Snøfte er veldig til å slikke på dette barberte området, usj.

Når Snøfte må trekke en negl trenger han beskyttelse inne også. Det finnes mye på markedet, og jeg liker godt de som er laget i fleece. De er litt glatte på parketten, men er mykere mot de skadede områdene enn de med (kunst)lær under. Dette materialet har en tendens til å bli litt stivt etter et par vask i maskinen. Og sømmen, overgangen mellom lær og fleece/stoff), kan være ganske skarp. Og dette er akkurat i høyde med neglene. Etter å ha prøvd mye har jeg landet på at det beste er egentlig baby-sokker i bomull. Jeg har kjøpt mine på Lindex. Der får man pakker på 2 par (4 sokker) for ca 45 kr. De er billige, lette å holde rene, og har ingen sømmer. Snøfte er veldig grei med bandasjer og sokker, og prøver ikke å ta dem av seg. Men sokkene kan festes med en bandasjeteip øverst om natten eller når han er hjemme alene, for sikkerhets skyld. Snøfte bruker størrelsen til barn på ca 16 uker. Størrelsen 13-16 passer best (Snøfte har ganske små poter), men denne størrelsen har ikke gummi på sålen. Det har størrelse 16-18. Disse sitter litt løsere, men fungerer fortsatt godt på. Og er ‘antislip’. Disse sokkene har et ganske langt ‘skaft’, noe som også gjør dem egnet til andre ting: Snøfte har en tendens til å slikke mye der veterinæren barberer og setter sprøytene (på motsatt forben). En gang ble det så ille at han fikk et gulgrønt belegg/eksem(?) på huden der den var barbert. Da måtte han smøres med kortisonkrem og gå med trakt/krage. Ikke bra. Derfor har jeg funnet ut at jeg kan klippe av skaftet på baby-sokkene og tre på beinet der han har blitt barbert. Det er akkurat stramt nok til at det holder seg på plass og beskytter området fra Snøftes lange tunge, og løst nok til at Snøfte ikke pages av det.

Lindex baby-sokker har antislip fra størrelse 16-18 uker.
Festes enkelt å greit med bandasjeteip fra apoteket.
Reklamer

3 thoughts on “Erfaringer som klokapsel(problem)løser

 1. Hei! Så flott at du har delt all informasjon om klørne og potesokker til Snøfte 🙂
  Min Jack Russell skadet en negel på frampoten i dag og måtte fjerne hele neglen hos dyrlegen. Nå har hun en stor bandasje på benet. Ble så glad da jeg så tipsene dine om potesokker, har nå bestilt de samme som du har på nettet. I morgen er det tilbake til dyrlegen for å bytte bandasje og se på såret. Skal innom Lindex å handle babysokker. Håper Snøfte har beglene i behold i vinter. Takk igjen for at jeg fant siden din akkurat i dag som jeg virkelig trengte all den info og tips du har lagt ut. Hilsen Christina og lille Ebba

  1. Så hyggelig å høre at innlegget var til nytte 🙂 Jo, Snøftes negler har vært veldig fine i høst og vinter. Han rammes mest på sommeren. Krysser fingrene for at vitaminer og kosttislskuddene minimerer plagene til sommeren. Lykke til med stell og pleie av Ebba!

   1. Det var godt å høre 🙂
    Ebba hater å ha på potesokker, beveger seg da ikke en mm, det samme gjelder dekken og hvis tar på sele inne… Potesokker blir en liten utfordring men nå må hun så det ordner seg nok 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s