Flexi og strupehalsbånd?

Jeg syns det er noe veldig ubehagelig ved det å sette halsbånd på en hund. Det må våre merkelig å gå hele livet igjennom avhengig av et annet individs innfall. Jeg mener, en hunds komfort avhenger av eierens forstand i håndtering av båndet. Det har blitt påvist i en norsk studie at 78% av hundene hadde nakkeskader (98% av hundene gikk i halsbånd til daglig). Jeg har selv gått mange år med vond nakke, ryggsmerter og migrenehodepiner. Tenk hva våre hunder hadde fortalt oss om sine nakker dersom de kunne snakke!

I USA kan du få kjøpt strupehalsbånd i alle mulige farger, så det matcher håndvesken din! Blir det mer humant av det? Kilde: PetSmart.com

Som dere skjønner er jeg veldig ambivalent til dette med halsbånd på hund. Jeg har hatt et sterkt ønske om å bruke sele på Snøfte. Han er lite glad i å ha noe på kroppen sin, verken refleksvest eller sele. Han blir veldig skuffet og ‘stivner’ hvis jeg tar det på han. Med refleksvest går det til en viss grad over etter en stund, men med seler blir han stående helt stille, og beveger seg i store sirkler. Jeg under litt om det minner han om selen han gikk med som førerhund, og at han kommer i en slags jobbmodus når han får på seg en sele?Det kunne vært fint om han forsto at det er til hans eget beste og at jeg ikke forventer noe av han på grunn av selen. Men det virker som han foretrekker halsbåndet. Derfor bruker jeg et bredt, mykt lærhalsbånd, og det sitter så løst som mulig uten at det kan dras over hodet. Han går for det meste løs når det ikke er båndtvang. Båndet jeg bruker er ca 2 meter langt, og alltid løst. Snøfte trenger ikke å holdes i et stramt bånd for følge meg. Jeg bruker verbale kommandoer og kroppsspråket mitt for å gjøre Snøfte oppmerksom på endringer av retning eller tempo. Som jeg har sagt tidligere på denne bloggen så er jeg fullt klar over at Snøfte ikke representerer noe gjennomsnitt. Han er svært snill, lydhør og enkel å ha med å gjøre. Jeg tviler likevel på at han ble født slik. Han var nok en helt vanlig valp. Grunnen til at han er så flink til å gå i bånd må være god opplæring: masse tid og tålmodighet fra Blindeforbundets trenere og hans bruker Karianne. Det frustrerer meg når jeg møter, og hører om, hundeeiere som ikke er villige til å investere tid i sine hunder, men ønsker en ‘quick fix’. Det er mye jobb som ligger bak en veloppdragen hund. Jeg er faktisk ikke sikker på om jeg ville klart å få det til på egenhånd med en valp.

En fornøyd kunde har lagt igjen en kommentar under et av PetSmart.com sine strupehalsbånd. Jeg syns det viser en skremmende holdning til bruk (på en 2 måneder gammel valp!) og til det å oppdra en hund. Det virker som denne personen tror at et slikt halsbånd er det eneste som skal til for å få en hund til å gå pent i bånd.

Ettersom jeg bor i USA denne høsten har jeg fått innsikt i en annen verden hva angår hundehalsbånd. Jeg ser hunder i strupehalsbånd daglig. Og det er ikke uvanlig å se hunder i strupehalsbånd med pigger. Jeg får lyst til å gå bort til eierne og spørre hvorfor de er så slemme mot sine hunder, men har foreløpig ikke hatt mot til det. Jeg fant en av USAs største dyrebutikk-kjeder i nærheten av der jeg bor. For en måneds tid siden gikk jeg inn og tittet. Det var som en stor norsk matbutikk full av utstyr til akvarium, katt, fugl, gnagere osv. I tillegg hadde de en hundeklippe-service, og hundepensjonat i butiken (!) Nesten halve butikkens areale var full av hundemat, medisiner og tilskudd, bur, leker og annet utstyr. I og med at Snøfte trenger en del spesielle tilskudd og mat på grunn av sin kroniske klokapselløsning har jeg fått til vane å skanne dyrebutikkhyller etter produktene han trenger, og undersøke ingredienser på maten og godbiter. Og jeg er alltid på letig etter nye leker som kan brukes i terapihundsammenheng. Her var det mye som var kjent, og en del nytt. Men da jeg kom til halsbåndene fikk jeg nok. Her hadde de alt fra de søte rosa med blomster og hjerter på, til kraftige pigghalsånd og syltynne skarpe strupehalsbånd. Det var helt grotesk å se dem henge på veggen, hvem som helst (erfaren eller komplett amatør) kunne plukke det med seg og gjøre som han ville – no questions asked! Jeg grøsser ved tanken på de hundene som må tilbringe livet med dette rundt halsen.

Kommentar nr. 2 (av 2!) under strupehalsbåndet Top Paw Titan Chrome Choke Chain hos SmartPet.com Også veldig positiv og ukritisk. Skremmende med tanke på at det er mange amatører som kjøper hund, og som ikke tar seg tid til å «google how to use it properly» (!)

I tillegg til strupehalsbånd skulle jeg gjerne sett at Flexi-bånd ble fjernet fra markedet. Det er en uting. Ikke bare kan de gjøre stor skade på hunder og mennesker, og det medvirker ikke til å lære hunden å gå pent i bånd. De lærer derimot at det lønner seg å DRA i båndet. Da jeg var tenåring hadde vi hund hjemme. På den tiden visste ikke jeg bedre, og vi brukte Flexi-bånd på han. En sommerdag gikk jeg tur med Tobben, jeg hadde på meg shorts. Han fikk plutselig øye på noe spennende bak meg (sikkert en annen hund!) og spurtet mot det før jeg rakk å trykke ned stopp-kappen. Båndet kom nær leggen min, og jeg fikk et fryktelig vondt (brann)sår. Etter dette har jeg hatt stor respekt for disse båndene. Jeg syns det er kjempeskummelt dersom Snøfte treffer en hund som går i Flexi-bånd. Det skal ingenting til før de vikler seg inn. Det har skjedd flere ganger at han, eller den andre hunden, surrer foten inn i båndet, eller at den setter seg under halen og rundt rumpa tll Snøfte. Hvis noen da gjør en kvikk uventet bevegelse kan det oppstå store skader. Produsentene av Flex har endelig utarbeidet en detaljert brukshåndbok og advarsel for båndet:

Tess Erngren/GoodDog Center har skrevet to gode blogginnlegg om bruk av halsbånd og Flexi-bånd. De er absolutt verdt å lese:

PS:

Kilde: Petco.com

Et par timer etter at dette innlegget ble publisert gikk jeg inn på nettsiden til den andre store dyrebutikk-kjeden jeg har hørt om her borte: Petco. Der fant jeg halsbånd med pigger i nettbutikken, på salg! Å lese de ca 30+ kommentarene under var ikke spesielt hyggelig. Denne syns jeg var spesielt trist:

Kilde: Petco.com

Eieren gikk altså inn i butikken med plan om å kjøpe det som på norsk vel kalles ansiktsgrime(?) En skånsom måte å kontrollere hunder som drar mye (kan for eksempel kjøpes på Canis og Dyresjappa). En ‘dog trainer’ i butikken (selger?) anbefaler heller halsbånd med metallpigger (!) «…and we thought it wouldn’t hurt to try it, so we bought it.» Den som har skrevet innlegget medgir at hunden pep førstegangen eieren dro i båndet med piggene på, men tolket det som sjokk, ikke frykt eller smerte. (Ordboken definerer ‘yelp’ som «a short sharp cry, esp. of pain or alarm:»). Dessverre er dette et lovlig utstyr til hund i USA, men jeg reagerer veldig på å høre at en av butikkens ansatte styrer kunden over fra et mildt og humant hjelpemiddel til et ganske skarpt og unødvendig et. Heldigvis er det noen krtiske stemmer blant kommentarene, men de er ganske få.

Det er en del fraser som går igjen i kommentarene, som «great training tool», «will not hurt your dog» og «humane». Jeg sliter veldig med å se treningsverdien i et redskap som endrer adferd ved å påføre smerte og frykt. Hunder som drar i bånd er ofte understimulert eller stresset av ulike årsaker. Selv om hunden, av frykt for smerte/straff, går pent og pyntelig ved din side vil den likefult være stresset eller understimulert etter turen. Jeg er ingen hundetrener, men slik jeg forstår det gir halsbånd som dette hjelp ved å fjerne symptomet (kortsiktig), men ikke problemet.

Og for de som lurer på hva jeg mener om halsbånd med strøm (som jeg også har sett i dyrebutikken her i USA) kan klikke her.

Vær så snill, bruk fornuft, dyrevett og empati. Og ikke minst les, lær og skaff deg mer kunnskap om bruk av positv forsterkning i hundeoppdragelsen!

Reklamer

11 thoughts on “Flexi og strupehalsbånd?

 1. Hei,jeg har bare lyst til å fortelle deg om hundene mine og halsbånd . Jeg har nå tre hunder og alle tre går med halsbånd ,eneste grunnen er at de har identitet hengendes på halsbåndet;) mine hunder går alltid løse,året rundt,jeg bor på landet med masse dyr rundt meg og har trent hundene til ikke å jage(ja,det går faktisk an) vi har ofte hunder på besøk og avlastning . Her er en regel at hundene får ikke lov å gå i bånd. Vi har ingen krangling mellom dyrene,de har sin rangordning og når vi går tur så går de i flokk. Jeg kaller de strupebåndene for toturredskap og de burde være forbudt. Invester heller i tid med hunden og ned gjensidig respekt og forståelse får man den perfekte hund!!

  1. Takk for din kommentar, Nina. Hunder er forskjellige, det samme er eiere, og det kan være mange grunner til at folk bruker det utstyret de bruker. Men jeg er veldig glad for å oppdage at vi i Norge har kommet langt i hvordan vi behandler våre hunder i forhold til USA. Tid, kunnskap og ydmykhet, er viktig dersom man ønsker en veloppdragen hund.

 2. Hei!
  Veldig bra innlegg! (kom hit via Nodat på Facebook) 🙂
  Jeg er rystet over mange av kommentarene du fant på nettsidene… Helt ufattelig at mennesker kan være så naiv og dum!
  Jeg har også fått nok av Flexilinen nå. (og jeg ble anbefalt den av en i en dyrebutikk. tenkte jo ikke over at det var en dum ting!). Så er begynt å bruke «vanlig» bånd på min valp nå. Hun trenger litt trening i å gå i det etter å ha fått løpt nesten litt fritt i Flexilinen, men det går seg vel til:) Alt som trengs er jo tålmodighet! Ikke strupebånd eller strømhalsbånd! (at det er mulig å i det hele tatt produsere slike ting er jo forferdelig….)
  Uansett. Bra du tar det opp:)
  -merete

  1. Helt enig, Merete. Det krever tid å få en veloppdragen hund, men det lønner seg! Mange er ikke klar over dette, og leter etter enkle, raske løsninger. Jeg ble glad for å høre at du på egenhånd kom frem til at Flexi-linen ikke var noe for deg og din hund. Mange liker den, og den er sikkert praktisk å bruke hvis hunden har løpetid for eksempel. Men min erfaring er at det er like greit å bruke et vanlig bånd. Og med et vanlig bånd er det lettere å kommunisere og ha kontakt med hunden på tur. Jeg har inntrykk av at mange hunder som går i Flexi-bånd glemmer eieren sin litt, og blir veldig opptatt av å dra og løpe vekk.

   1. Det var det jeg også fant ut til slutt. At hun glemte meg meg.. hehe.. I begynnelsen gikk det greit for jeg syns jo også at en valp skal være en valp og da må de få løpe litt «fritt». 🙂 Men nå når jeg skal prøve å få henne til å gå litt fint(hun er nå 4 1/2 mnd)så er vanlig bånd best. Men alt sånt kommer jo an på både hund og eier 🙂

 3. Siden du har et anstrengt forhold til å sette halsbånd på hunden din, er det kanskje ikke så rart om hunden reagerer på det heller?
  Når det gjelder pigghalsbåndet; så tenker jeg at noen få episoder med ubehag er peanøtter mot årevis med dårlig stemning pga at hunden ikke klarer å gå pent i bånd (rykking i båndet i frustrasjon osv).

  1. Hei Geir. Snøfte er veldig glad i halsbåndet sitt, det er ett av poengene i teksten. Jeg liker ikke tanken på å sette noe rundt halsen til noe som helst levende vesen. Det finnes andre måter å ha kontakt med hunden på. Problemet med strupehalsbånd (og de med pigger) er at de påfører hunden smerte og ubehag. Den lærer ikke spesielt mye av det. Den går ikke pent i båndet fordi den vil, forstår eller har glede av det. Den gjør det av frykt for mer ubehag. Det er dette jeg syns er hovedproblemet. Og når det finnes gode, humane og velprøvde metoder som gir varige resultater (som positiv forstrekning, klikker, ansiktsgrime, osv.), hvorfor skal man da bruke dette utstyret?

 4. Jeg liker flexilina jeg. Bruker den mye når det er båndtvang og når jeg går tur langs trafikk. Jeg begynte med det fordi han rett og slett går for pent i halsbånd og kobbel, og får da ikke akkurat så mye ut av turen. Flexilina gir han mere frihet til å snuse, og jeg slipper å stoppe hele tiden. Jeg bruker den sammen med sele og jeg kobler alltid løs hvis den skal hilse på en anen hund.
  Så for hunder som allerede kan gå pent i bånd syns jeg den er helt super å bruke innimellom.
  Strupebånd bruker jeg også, eller et såkaldt «retrieverbånd». Gjerne til og fra skogen fordi det er så lite og lett å ha med seg. Men igjen, det er jo fordi hunden ikke drar i det. Den er mer en livline så han ikke skal vimse ut i trafikken.
  Men enig med deg Signe at slike halsbånd ikke bør selges til alleogenhver.

  1. Jeg syns det er flott når hundeeiere har et reflektert og nyansert forhold til hvordan de omgår sine hunder. Og glad for å få innspill om hvordan Flexi kan brukes. Takk for din kommentar, Kristin!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s