Snøftes historie

Da Snøfte kom til meg høsten 2010 var han 7 år gammel. Jeg visste veldig lite om han og bakgrunnen hans. Det jeg visste var at han hadde problemer med neglene (men ikke nøyakig hva), at han var flink med barn og at han hadde vært førerhund. Og så fikk jeg noen ubekreftede hint om at han muligens hadde vært avbildet i kalenderen til Norges Blindeforbund (men ikke når).

Jeg var så heldig og fant Karianne, som hadde Snøfte som sin førerhund, ganske lett. Et søk på nettet på Snøfte + førerhund (gjort en sen kveld, egentlig litt på tull, for jeg trodde virkelig ikke det skulle dukke opp noe på første søk!), og det kom opp flere ting som kunne stemme på den hunden som lå ved siden av meg. Jeg sendte en melding til Karianne, og fikk svar i løpet av kort tid. Det var helt fantastisk å få vite mer om han!

«Kalederpiken»

Snøfte jan04
«Kalenderpiken» Snøfte og Super. Er de ikke nydelige? Snøfte til venstre, Super til høyre. De er fra samme kull, men ser veldig forskjellige ut. Snøfte som valp virker veldig seriøs ut, og det ser litt ut som han kjeder seg. Nesten som han sier: «Jeg kan godt ligge her fordi du har bedt om det, men jeg trenger ikke late som jeg liker det.» Det merkelig å tenke på at jeg hadde denne kalenderen hjemme i 2004, uten å vite at jeg kom til å treffe Snøfte 6 år senere. På den tiden, i januar 2004, bodde jeg på Lillehammer, og hadde akkurat startet i et vikariat på Lillehammer Kunstmuseum.

I og med at Snøfte er født på våren 2003 tilsier logikken at han tidligst kunne vært med i kalenderen for 2004 – dersom det stemte at han var ‘kalenderhund’, da. Jeg tok en sjanse, og ringte Blindeforbundet for å spørre om de hadde flere kaledere for 2004 til salgs. Jammen hadde de det, og sendte meg en. Snøfte er avbildet i januar 2004 sammen med broren Super. Han er kjempeliten og utrolig søt, men blikket kjente jeg igjen med en gang! Det samme blikket sender han meg når han kjeder seg. Jeg ser dette blikket gjerne på slutten av en lang arbeidsdag. Han ligger slik når han er lei, og vil ut og hjem. Utrolig morsomt at han allerede som valp hadde det samme blikket.

Søsken + foreldre

Snøftes søskenEt internettsøk på hans fulle navn, Stifinnerens Snøfte, gjorde at jeg fant navnet på søsknene og foreldrene. Han var en av 8 valper, 4 tisper og 4 hanner: Super, Sukat, Samson, Strax, Shakira, Safran, Shery – og Snøfte. Her om dagen hørte jeg fra en som kjenner til Snøftes søsken, og hvordan det går med dem nå:

  1. Super (kompisen fra kalenderbildet) ble ikke førerhund
  2. Sukat var førerhund, nå pensjonist
  3. Samson (informasjon mangler)
  4. Strax er fortsatt aktiv som førerhund – smiler når hun er glad, akkurat som Snøfte
  5. Shakira er fortsatt aktiv som førerhund
  6. Safran (infromasjon mangler) – mulig hun ble brukt i avl, og derfor ikke førerhund
  7. Shery er også fortsatt aktiv som førerhund

Når det gjelder foreldrene vet jeg ganske mye om morssiden. Snøftes mor heter Svegro’s Toya, født i 2000, og ble solgt til Blindeforbundet til bruk i avl. Toyas søster og Snøftes tante het Svegro’s Tasha (2000-2012), og  ble kjøpt av Anne Katrin Bøyum som driver Kennel Irta. Tasha var en aktiv hund som ble blant annet Norgesmester i Blodspor 2007, var godkjent ettersøkshund, gikk lydighet klasse III samt gikk agility. Hun fikk 3 kull, og er derfor opphav til mange flotte valper, i tillegg til barnebarn og oldebarn. Jeg har en liten drøm om en gang å få en valp som er etterkommer etter Tasha. Toya og Tasha sine stamtavler går tilbake i mange ledd. Faren til Snøfte er Stifinnerens Bror, født 1997. På han har jeg bare klart å finne foreldrene. Navnet på Snøftes far og ene besteforeder tilsier at de begge kommer fra Blindeforbundets kennel Stifinneren.

Snøftes stamtavle

Opplæring

Jeg har lenge lurt på hvem som trente Snøfte til å bli blindehund, og hvem som var hans forvert. Jeg har nylig funnet ut hvem som trente han, og syns det er utrolig hyggelig å høre at han allerede som unghund var en mild og myk hund. Han er en crossoverhund, som  ble trent både med klikker og uten. Det forklarer hvorfor han tok klikker så lett da jeg begynte med det på kurset til NODAT. Jeg har ennå ikke funnet informasjon om hans forvert, men håper jeg skal finne ut mer m valpetiden hans etter hvert.

Gode, fine Snøfte – verdens beste ❤

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s