Hva ligger i et navn: Ziva

Tidligere har jeg skrevet om hva navnet til Snøfte kan bety. Nå skal jeg fortelle litt om hva som ligger bak navnevalget til Ziva-valpen.

Det var utrolig vanskelig å finne et navn til den nye valpen. Jeg var innom mange muligheter. I utgangspunktet hadde jeg lyst å finne et menneskenavn, noe jeg syns er veldig koselig. Hundene blir liksom skikkelige familiemedlemmer. Derfor tenkte jeg på navn jeg likte, men opplevde at det var en utfordring å finne et som ikke var for langt, og som ikke var brukt av venner/familie. I og med at jeg ønsker at Ziva på sikt skal bli terapihund (som Snøfte) tenkte jeg det ville være lurt at hun har et navn som er lett å uttale og huske. Dette for at de vi besøker skal kunne få et nært forhold til terapihunden de treffer. Lenge tenkte jeg at Tomine kanskje kunne være et passende navn. Bortsett fra lengden oppfyller det alle de andre kravene jeg hadde til navn. Fra jeg var liten har jeg vært utrolig fascinert av navn som i utgangspunktet er guttenavn og som ved å legge til -ine eller -hild eller -sine omgjør det til et jentenavn, som Thomasine, Torhild, Alfhild – eller Tomine. Lenge tenkte jeg Tomine ville bli navnet på den nye valpen.

Så hvor kommer navnet Ziva fra? At valpen fikk et navn på Z og en s-lyd overrasker meg, og det tok en stund før jeg virkelig klarte å forsone meg med at det skulle være navnet hennes. Jeg syns det blir litt fremmed å ha et navn på Z i Norge. Og s-lyd i begynnelsen av navnet ble litt mye av det gode, nesten flaut syns jeg. Mitt navn begynner på s, SNøftes det samme. Min forrige hund het Suni. Kunne jeg ikke klare å finne et navn som ikke begynte med en s-lyd. Tydeligvis ikke! Jeg likte navnet mer og mer ettersom jeg smakte på det. Og jeg like referansen. Ikke mange har klart å se koblingen og hvor navnet kommer fra. Det syns jeg er litt fint. De som bare hører navnet verbalt staver det gjerne med S: Siva eller Siwa. Det syns jeg er helt greit. Men hun er altså oppkalt etter Ziva David, en av karakterene i tv-serien NCIS. Ziva David er agent, opprinnelig fra Israel. Hun er vakker, lojal, sterk, mørkhåret, atletisk, intelligent, arbeidssom, kompromissløs og nøyaktig, feminin men ikke noen bertete. Jeg liker at denne karakteren fremstiller en kvinne som ikke er en stereotypi. Hun er seg selv, og det liker jeg. Alt for mange kvinner fremstilles innenfor veldig trange rammer på film og tv, og det er forfriskende å se at en kvinne kan hamle opp med gutta, og samtidig ikke være en avviker utseendemessig. Jeg håper selvsagt min lille valp får noen av egenskapene. Foreløpig passer navnet godt! Ziva-valpen er utrolig tøff, og kan hamle opp med de fleste hun møter, hun er snill og real, mørk og vakker – svært sammensatt.

IMDB Ziva
Skjermdump fra imdb.com, 11.11.2013.

 

Ziva morgen
Dere ser selvsagt den slående likheten med karakteren Ziva David over?

Dersom man staver navnet til Ziva med S får det også en betydning. Siva/Shiva er en av gudene i Hinduismen, også kalt den mangesidige. Shiva er verken ‘ond’ eller ‘god’ og representerer flere kvaliteter som tilsynelatende virker som motsetninger. Staver man navnet Siwa, så refererer man til en oase vest i Egypt.

Reklamer

5 thoughts on “Hva ligger i et navn: Ziva

 1. SÅ morsomt!

  Jeg satt og tenkte mens jeg leste; «skulle ønske hu har oppkalt valpen etter Ziva David!»

  Jeg digger nemlig den karakteren og liker serien mer og mer!:)

  Gratulerer med ny Ziva!:)

  1. Kjmepegøy at du kjenner til serien. Har oppdaget at det ikke er så mange som gjør det 🙂 Har sett på NCIS i mange år, og Ziva David er helt fantastisk! Dessverre har hun sluttet nylig, og i den sesongen som går i USA nå har de fått inn en erstatter.

   1. Hva!

    Ziva sluttet?
    Erstatter?

    Nei, nei, nei!
    Dette funker bare ikke!:(

    Hu er jo den eneste skikkelig kule dama i serien, i tillegg til lab-dronningen selvsagt!;)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s