Lille bøllemor har blir stor!

20140618-100727-36447775.jpg

I dag fyller Ziva 1 år! Det er helt utrolig hvor fort tiden går. For et år siden på denne tiden bet jeg negler og var veldig usikker på om jeg hadde tatt rett beslutning. Jeg hadde bestemt meg for å anskaffe valp, etter å ha lett etter en passende voksen omplasseringshund en stund. Jeg husker jeg var så ydmyk for oppgaven jeg hadde påtatt meg, og spent på hvordan dette ville gå! Oppdretter kunne bekrefte to dager etter fødselen at jeg kunne få kjøpe den ene tispen. Det var så spennende å lese den meldingen. Det er ingen selvfølge at man får kjøpe valp av en oppdretter. De har gjerne lister med folk som allerede har medt sin interesse, og som kanskje har ventet lenge på valp fra nettopp denne kombinasjonen. Og de vil jo at valpen skal komme til et godt hjem. Som valpekjøper blir man vurdert nøye av seriøse oppdrettere. For meg var det viktig å få en valp fra akkurat dette kullet på grunn av mamma Shira. Hun likte jeg kjempegodt, og det var derfor et poeng å få en av hennes valper.

Det å skaffe en valp er noe av det skumleste jeg har gjort på lang tid! Å flytte til utlandet  (som jeg har gjort flere ganger) var ingenting i forhold til å tenke på at denne lille krabaten skulle flytte inn hos meg. Jeg følte virkelig at jeg plompet uti på dypt vann. Jeg var redd for tissing inne, biting og sutring og hyling om natten. Jeg var redd for at jeg skulle ende opp med en villstyring av en hund som dro i båndet og hoppet på alle, og ikke ville høre på meg. Det var nemlig slik det ble sist jeg hadde valp. Den erfaringen skremte meg. Heldigvis har jeg lært mye i mellomtiden, og ikke minst av Snøfte. Det viktigste jeg hadde med meg var likevel kunnskap om hvor jeg kunne få hjelp dersom jeg opplevde at jeg ikke taklet noe. Man trenger ikke akseptere at hunden gnager på interiøret eller drar i båndet, eller spiser opp søpla når man snur ryggen til. Det finnes måter å trene på disse tingene slik at man får den hunden man ønsker. All (problem)adferd kan man gjøre noe med, og det uten å bruke utdaterte lederskapsideer og tvang. Det finnes masse flinke folk i Norge som bruker positive treningsmetoder slik at hunden blir en samarbeidspartner, og ikke en man til en hver tid skal dominere.

Jeg husker i fjor høst hvordan jeg proklamerte for venner og kjente at jeg ALDRI skal ha valp igjen – ALDRI! Jeg syns høsten var krevende. Det er jammen ikke lett å valp. Men senest i dag så jeg flotte bilder av søte labradorvalper på Facebook, og tok meg i å tenke «Awwww, så søte!» og lengte litt tilbake til valpetiden. Det er mye jobb, men er man interessert i hundetrening, slik jeg er, så er det en utrolig spennende tid når de er små. De lærer så raskt! Og det krever få repitisjoner før noe sitter. Kjempegøy var akkurat det. Og jeg tenker at med neste valp er jeg mye bedre forberedt og tryggere. Så jeg må innrømme at jeg nok ikke er helt avskrekket fra det å ha valp, men det blir helt sikkert noen år til!

Med valper går utviklingen veldig i perioder. Høsten (første halvår) handlet mye om øving på impulskontroll: tissing, biting, gå pent i bånd, ikke ruse ut og inn av dører, klare å bli liggende, ikke hoppe etter matbiter på bordet, osv. Våren syns jeg har handlet masse om hormoner, forholde seg til en hund som er litt overmodig, som mener hun vet best og kan best selv, og prøve å få henne til å forstå at innspill ofte er av det gode. Det kan faktisk lønne seg å samarbeide! Mai måned var nok den verste sånn sett, da var hun 11 måneder. Så, plutselig og nesten over natten, har det snudd. De siste par ukene har hun vært en drøm av en hund! Alle tråder ser ut til å ha samlet seg, og hun er så grei å ha med å gjøre. På alle måter unntat en: Ziva er ennå veldig dårlig på å være hjemme alene. Hun er flink i buret i bilen, og hun er flik til å være alene på kontoret mens jeg er på møter. Men hjemme i leiligheten takler hun dårlig. Er hun løs gnager hun på alt hun finner (bøker, kremer, karmer, tepper, sengetøy, osv), og er hun i buret sitt krafser hun og omøblerer hun på alt hun har der inne. Tror ikke hun sover et eneste øyeblikk, så dette må vi jobbe med fremover. Merkelig nok går hun ofte inn og sover i buret sitt om natten. I og med at Ziva ikke er så flink til å være hjemme alene har jeg vært utrolig heldig som har fått hjelp til pass når det er noe som må gjøres, og hun absolutt ikke kan være med. Moren min har stilt opp mye, og kommet hjem til meg på kvelder. Og Per-Ove og Vibeke som har mamma Shira har passet Ziva i helger. Jeg hadde ikke fått livet til å fungere dersom jeg ikke hadde hatt slike snille, flinke folk rundt meg. Noen hunder syns det er helt greit å være hjemme alene. Ziva er en av de som syns dette er litt vanskeligere. Et viktig mål for høsten er at hun skal klare å være hjemme alene noen timer uten å bli stresset. Jeg vil gjerne kunne ha henne løs i leiligheten mens jeg er borte. Da blir det også enklere for andre å passe henne, for eksempel moren min. Hun syns det var veldig hyggelig å ha besøk av Snøfte, og jeg tror hun vil syns det er hyggelig å passe Ziva også. Men da må hun kunne gå løs i leiligheten hennes om natten uten å gnage på ting.

Ziva er en utrolig takknemlig hund å jobbe med og trene. Hun er intelligent, kvikk, lett å motivere, utrolig nysgjerrig, lydhør og svært arbeidsvillig! Så etter at jeg hadde fått litt kontroll på all energien i valpefasen, og fikk henne til å sovne på egenhånd har hun vært en ganske herlig hund. Hun skjønte raskt konseptet med å gjøre fra seg ute. Hun hadde sin første tørre dag hos meg etter 6 dager. Men, hun hadde uhell helt til hun var rundt 6 måneder gammel. Det er ganske mye jobb å følge med på hva en liten hund gjør til en hver tid gjennom dagen. Jeg var opptatt av at Ziva skulle lykkes, og oppleve mestring, så jeg tok henne ut for å tisse ca hver 2. time gjennom hele dagen. Heldigvis har jeg en jobb der arbeidsdagen er veldig fleksibel, og jeg bor i en leilighet på bakkeplan og kan gå rett ut i hagen fra stuen. Det gjorde denne prosessen mye enklere.

Jeg ønsket meg en typisk Labrador, og det har jeg fått. Ziva er en herlig hund som blir med på det meste. Vi har gått kurs i lydighet, spor, spesialsøk, og rundering. Hun går per i dag flotte spor, og runderingen er på vei. Hun melder med løsbitt stødig hver eneste gang. Hun har klart sølvmerket i lydighet. Og det er visst ikke bare jeg som syns hun er vakker for hun har blitt BIS (Best in show) på utstilling som valp, og som unghund har hun fått CK (Champion kvalitet) to ganger. Hun elsker vann og bading, og svømmer gjerne. Ziva er ekstremt snill, ser det positive i alt og er en lykkelig hund. Labradoren er en herlig rase, de kan virkelig brukes til alt! En allsidig hund som er lett å trene, lett å motivere, sosiale og som bobler over av positivitet. Kan man egentlig ønske mer?

Gratulerer med dagen, Ziva!

Ziva 1 år flat

Reklamer

4 thoughts on “Lille bøllemor har blir stor!

 1. Hun høres ut som en fantastisk hund, herlig når det klaffer 🙂 jeg er i prosessen med å finne oppdretter nå og det er jammen ikke enkelt 😉

  1. Ziva har blitt flott, men det har ikke vært enkelt. Jeg er overrasket over hvor mye man kan påvirke unge hunder med trening, selv på hverdagslige ting som å gå i bånd eller bjeffing. De er veldig påvirkelige, og særlig positiv forsterkning er veldig effektivt! Spennende å høre at du leter etter oppdretter/valp – gleder meg til å lese om det på bloggen din 🙂 Veldig viktig å finne en seriøs og flink oppdretter! Jeg syns det var vanskelig å velge valp, selv om jeg hadde lest en del om hva jeg skulle se etter på forhånd. De utvikler seg og forandrer seg så mye etter at man får dem hjem, så det er utrolig vanskelig å forutsi hvordan de blir når man møter dem for første gang. Jeg traff Ziva for første gang da hun var 6 uker gammel. Av de to tispene i kullet var Ziva den mest kontaktsøkende. Jeg syns ikke hun er utpreget kontaktsøkende i forhold til (fremmede) mennesker i dag, men det kan jo endre seg. Mye jobb, frustrasjon, og glede med valp – og utrolig spennende å få delta i utviklingen. Lykke til med letingen!

   1. Jeg fikk jo Sara først da hun var 10 mnd og jeg vet lite av hva som er blitt gjort/ikke gjort da hun var ung. Men når jeg ser hvor utrolig stor fremgang hun har hatt på de adferdsproblemene vi har trent på ( selv om det har tatt veldig lang tid) så tenker jeg jo litt på at kanskje hun hadde vært en helt fantastisk fin flat med høyt energinivå og fin av knapp dersom ting hadde blitt tatt tak i fra start. Før det hadde utviklet seg og blitt et problem… det er jo spesielt stress som er hennes problem, men dersom hun hadde fått grundig miljøtrening og god sosialisering med andre hunder så er det ikke sikkert hun hadde hatt noen problemer? Jeg tenker at en hund som Sara som tenker lek lek lek når hun ser andre hunder og fyker opp i stress av den grunn, hadde hatt veldig godt av å være sammen med trygge rolige voksne hunder som valp. Hun har kanskje bare vært sammen med andre unge hunder og derfor ikke lært seg noe annen måte å omgås andre hunder på enn å leke? Nei det er nok utrolig mye man kan gjøre feil/riktig når hunden er ung og du har tydeligvis gjort mye riktig 🙂 dessverre vet de aller fleste førstegangshundeeiere lite om å forebygge problemadferder.
    Ja spennende med valp! Jeg er ganske sikker på at jeg har funnet riktig oppdretter, Flatcoat-Arwen. Oppdretteren bor faktisk i nærområdet og driver mye med jakt med sine hunder og er veldig opptatt av at flattens egenskaper som jakthund skal tas vare på. Hun virker såpass erfaren at jeg tror jeg skal få hjelp av henne til å velge ut riktig valp. Hun skal sette valper på en nydelig brun tispe i løpet av høsten og drømmen min var en brun flat så det var nesten for godt til å være sant 🙂 hun har også en regel om at dersom du oppnår godkjent redningshund, eller 1.premie i elitejakt eller elite lydighet så får du 50% avslag på neste hund. Det synes jeg var en veldig kul ting å gjøre 🙂

   2. Det høres flott ut at du har funnet en flink oppdretter! Og bonus at det er i nærheten. Flinke, involverte oppdrettere er gull verdt når man kjøper valp. Brune flat er jo så nydelig. Har sett et par stykker her i Oslo-området – herlige 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s