Flåttbeskyttelse

IMG_4604

Snøfte brukte aldri noen form for flåttbeskyttelse. Han gikk sjelden i busker og høyt gress. Holdt seg stort sett i en radius på maksimum 5 meter rundt meg. Her i Oslo fikk han aldri flått. Ikke før vi flyttet opp til Gaustad fra sentrum i fjor sommer fikk han et par flått. Men i sommerhuset på vestlandet, der fikk han flått i hopetall. Jeg sluttet å telle rundt 15 stykk. De satt over alt!

Jeg syns fjerning av flått er noe av det ekleste ved det å ha hund, så når sommeren nærmet seg i år innså jeg at Ziva måtte ha flåttbeskyttelse. Hun er høyt og lavt på tur, innom kratt og høyt gress hele tiden. Jeg liker ikke å bruke kjemikalier på henne, så hva kunne jeg da bruke? Det fristet virkelig ikke å kjøpe flåtthalsbånd. Jeg hørte om flåtthalsbånd av rav som skulle fungere. Det hørtes nesten for godt ut til å være sant, at steiner skulle virke mot flåtten. Etter å ha lest litt på hjemmesiden flatthalsband.com skjønte jeg at det kunne fungere. Halsbåndet virker ved at rav, når det gnis mot hundepels, blir elektrisk ladet. Denne spenningen er nok til at flåtten ikke ønsker å sette seg på hunden. Spenningen er så liten at vi mennesker, og hunden selv, ikke oppfatter den. Det er viktig at halsbåndet sitter relativt løst slik at det blir en bevegelse, og spenningen oppstår. Fra andre har jeg hørt at steinene også må gnisse mot hverandre, og derfor bør være montert sammen i grupper, minimum tre og tre.

Jeg hadde i utgangspunktet en sunn skepsis til dette halsbåndet. Kunne det virkelig være så enkelt? Jeg tenkte at denne sommeren skulle bli en test, jeg ønsket å gi rav en sjanse. Ziva har fått mange komplimenter for rav-halsbåndet sitt, eller ‘smykket’ som mange tror det er. De vi møter blir svært forundret over at det er mulig å bekjempe flått uten sterke kjemikalier. I tillegg er rav-halsbåndet unektelig ganske dekorativt og lekkert!

Sommeren er nå på hell, og Ziva har brukt flåtthalsbåndet med rav i nesten 4 måneder. Jeg har nok erfaringer til å kunne trekke noen foreløpige konklusjoner. Fasiten er enkel, for vår del: Det virker. Jeg er overbevist. På Ziva fungerer rav-hasbåndet for å unngå flått. Jeg har i sommer fjernet 3 flått som hadde festet seg på henne. Hver av disse gangene hadde hun ikke hatt på seg rav-hasbåndet. Tradisjonelle flåtthalsbånd er kjent for ikke å virke dersom hunden bader eller er våt. Slik er det også med rav-halsbåndene: Tenk bare på når håret ditt blir elektrisk, det forsvinner dersom du fukter hendene og drar dem over håret. Ziva bader hele tiden på tur! Det er mye vann i marka i Norge, så hun blir alltid våt på tur. Selv om Ziva har badet litt på turene virker det ikke som flåtten har satt seg når halsbåndet har vært på. Dette er bare synsing fra min side, men hun har altså ikke fått flått når halsbåndet har vært på.

unnamed

Selv om halsbåndet har virket bra har jeg et par ting jeg ikke syns er like bra. Ziva har ganske kort pels, så jeg kjøpte det rav-halsbåndet som er ganske basic, med ruglete steiner som er lett polert (det finnes en egen modell til langhårete hunder). Etter et par måneder med daglig bruk oppdaget jeg at det hadde slitt litt på pelsen rundt halsen. Ziva var påmeldt til utstilling i slutten av juli. Jeg bestemte meg derfor for å slutte å bruke halsbåndet i ukene som var igjen før utstillingen – og da fikk hun et par flått. Utstillingen gikk fint, hun fikk sitt først cert! Men dersom man har en hund som deltar på utstillinger, og pelskvaliteten er derfor ganske viktig, hadde jeg vurdert å kjøpe halsbåndet for langhårete hunder (selv for hunder med såpass kort pels som Labradoren). Dersom det vi nå har en gang blir utslitt kommer jeg nok til å kjøpe det halsbåndet som anbefales langhårete, just in case. Den andre innvendingen jeg har til rav-halsbådet er at et par steiner allerede har falt av. Det er litt overraskende syns jeg, at etter kun en sesong bruk. Men det er ennå ikke så mange, og jeg skjønner jo at dette er en forbruksvare.

unnamed
Slik ser pelsen rundt halsen ut i dag, etter nesten fire måneders bruk (litt fra og til). Pelsen er litt slitt, men det er ganske lite. Dersom man ikke stiller ut hunden har dette ingenting å si. Det er kun estetisk.

Som et supplement til halsbåndet har jeg brukt en aloe vera spray som jeg har veldig sor tro på. Denne består av Forever Living sin flytende aloe vera, enten Aloe First eller Aloe Veterinary Formula, blandet med deres Aloe Heat Lotion. Jeg blander dette på en liten sprayflaske, rister godt, og sprayer på hele Ziva hver morgen. Det lukter lett mentol når jeg sprayer det på, men har ingen lukt etter en stund. Da vi var på vestlandet i forrige uke, eller flått-land(!), der Snøfte lett fikk 15+ flått på kort tid, fikk Ziva ingen flått på 5 dager. Jeg var kjempeimponert over resultatet, for hun løp over alt! Da vi kom hjem til Oslo slappet jeg litt av, glemte beskyttelsen på morgenturen og voila: en flått i pannen til Ziva. Sånn for å gjøre det ekstra tydelig for meg at rav-halsbåndet og aloe vera sprayen fungerer! Men disse tingene fungerer bare dersom man bruker dem. Det krever minimalt hver morgen å ta på halsbåndet, og påføre sprayen før morgenturen. To minutter mens du tar på deg skoene og halsbåndet til hunden. Det er det virkelig verdt for å holde tilværelsen sunn og kjemikaliefri. Hvorfor bruke masse kjemikalier når alternativene som finnes fungerer like godt? Aloe vera er bare sunt for pelsen, og rav-halsbåndet er dekorativt og estetisk vakkert. Det er bare vinn-vinn!

PS: Aloe vera flått-sprayen fungerer også på mennsker, og evner å holde borte veps, mygg og andre irriterende kryp! Mer info her.

IMG_4968
Kjemikaliefri flåttspray: Forever Livings Aloe Veterinary Formula + Aloe Heat Lotion. Klik på fanen Aloe Vera øverst for å finne ut mer.
Reklamer

7 thoughts on “Flåttbeskyttelse

  1. Jeg ga aloe vera gel til Sara halve sommeren i fjor, og hun fikk ikke flått den perioden. Så flyttet vi også gled det litt ut så da da jeg bare en dose med dråper som jeg hadde liggende fra året før. Jeg har bestilt flytende gel nå og også, men lurer på om jeg skal kombinere det med sprayen. Hvorfor blander du lotionen i, har den en spesiell virkning mot flåtten?

    1. Heat lotion lukter litt mentol, og virker kjølende på huden. Innbiller meg at småkrypet ikke liker den, men vet ikke konkret hva den gjør. Jeg har veldig god erfaring med denne kombinasjonen.

      1. For det er noe i aloe veraen som flåtten ikke liker, ekstrakter fra niem-treet. Jeg ser også at flere anbefaler å blande inn heat-lotion for flått beskyttelse, men det står ikke noe om hvorfor? Men skulle egentlig tror de fikk bra beskyttelse dersom jeg gir dem flytende i maten og sprayer veterinary formula på pelsen om morgenen…

  2. Hmmm, jeg vet ikke. Har ikke testet med kun Veterinary Formula/Aloe First spray. Ziva får Aloe Vera Gel i maten hver morgen hele året. Jeg drikker også Aloe Vera Gel hver dag 🙂 Vil gjerne høre erfaringene dine dersom du prøver med bare aloe vera spray som flåttbeskyttelse. Jeg kommer nok til å gjenta suksessen fra i fjor i sommer, med ravhalsbånd og aloe vera + heat lotion spray.

    1. Nå har jeg bestilt heat lotionen også, men jeg kommer til å prøve først med bare flytende gel og vet sprayen for å se om det fungerer 🙂 Det halsbåndet høres også veldig interessant ut, men kanskje det fungerer med bare aloe vera 🙂 Skal skrive et blogginnlegg når vi har fått testet!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s