Så hva har jeg lært?

IMG_3376
Å oppdra en valp krever innsats, men det er verdt det. Invester tid når den er ung, tenk langsiktig, og vær tålmodig. Ikke la detaljer avspore deg, og søk profesjonell hjelp i tide.

I slutten av august hadde jeg hatt Ziva i ett år. Vi har opplevd masse glede, en del frustrasjon, og noe trist. Jeg gikk til oppgaven som valpeeier med stor respekt, mye idealisme og en del ideer. Jeg hadde tenkt igjennom det å få valp mange ganger, og brukt lang tid på å bestemme meg. Jeg var nok ganske bekymret for at jeg ikke skulle klare oppgaven godt nok, og var preget av ansvaret det å ha valp innebærer. En valp krever at man har en plan, et overordnet mål. Man må være kreativ, utholdende, og prioritere strengt. Så hva har jeg lært? Eller, hva skulle jeg ønsker andre hadde fortalt meg da jeg fikk valp? Jeg er på ingen måte noen ekspert, og jeg er langt fra utlært, men her er min beste råd:

  1. Velg valp med omhu. Velg rase etter hva du trenger i en hund, ikke hva som er søtt eller hva som er tilgjengelig akkurat nå. Å skaffe hund skal aldri være en impulshandling! Ønsker du en hund som ikke drar i båndet, så ikke kjøp en Siberian Husky (eller en hund som er blandet med en trekkhundrase!). Ønsker du en hund som holder seg rundt deg på tur, og som ikke løper for langt unna? Så ikke kjøp en setter eller setterblanding! Velg en oppdretter som vet hva hun holder på med. Kjøp aldri en hund som ikke er vaksinert eller har papirer. Blandingshunder kan registreres i NOX-registeret. Selv om hunden er en blandingshund, insister på at foreldrene er grundig helsesjekket, spesielt at hofter, albuer, rygg og øyne er fri for arvelige problemer. Og overraskende nok, alle hunder er søte når man blir kjent med dem!
  2. Ha en plan, se for deg (og skriv ned!) hvordan du vil at hunden skal bli som voksen og jobb mot det. Bestem deg for at du skal bruke positive treningsmetoder. Tvang og straff fungerer dårlig, og ødelegge samtidig den viktige tilliten mellom hund og menneske. Ikke la deg friste av enkle løsninger som går på bekostning av sluttresultatet.
  3. Vær konsekvent. Det tar tid å lære nye ting, la den unge hunde få sjanse til å velge rett. Ha is i magen og tålmodighet.
  4. Teenage happens – deal with it! Det er utrolig mange hunder som omplasseres på grunn av ’allergi’ eller ’dårlig tid’ når de er rundt ett år gamle. Hunder går gjennom en tenåringsperiode, som kan vare til de er 18 måneder, eller mer (spesielt hannhunder). Det er ikke gøy, men husk at det går over! Vær konsekvent, gjør aktiviteter hunden mestrer, og ikke forvent for mye.
  5. Vær på lag med hunden. Ikke vær redd for å se dum ut, og ikke vær redd for å sette grenser overfor andre som møter deg og hunden.
  6. Gå på kurs – vær ydmyk, nysgjerrig og interessert i å lære! Hundetrening handler om timing og planlegning. Det er mange måter å gjøre ting på. Dersom du ikke opplever fremgang eller utvikling må du endre strategien din. På kurs får man innspill og alternativer slik at du oppnår det du ønsker med hunden. Invester tid i hunden, spesielt de 2 første årene. Dette får du igjen for resten av tiden hunden lever. Vær skeptisk til jungeltelegrafen på hundesletta, oppsøk profesjonelle hundetrenere i stedet.
  7. Practice makes permanent: Gjør hunden noe du ikke liker? Det meste kan trenes bort eller minimeres. Men ta tak i det med en gang, før adferden blir en vane for hunden. Har du det hyggelig med hunden din? Dersom du ikke har glede av hunden og relasjonen dere har gjør du antagelig noe galt, søk hjelp hos profesjonelle og fiks det!
IMG_5220
Bildet er tatt på ‘gotcha day’ i august 2014, altså årsdagen for da jeg hentet Ziva hos oppdretteren. Det er umulig å ikke bli glad i denne sprelske akrobaten!
Reklamer

2 thoughts on “Så hva har jeg lært?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s