Fri ved foten (FVF)

10464301_10154449493360724_3549816492111442062_n
Her fra kurs i Arendal i august 2014. Ziva virker litt tvilende, men har nå plassert seg greit (selv om det er ca en halv meter til venstre fra meg…)

Jeg hater fri ved foten (FVF). Det er en skikkelig drittøvelse for meg og Ziva! (Og ja, jeg vet det blir ikke bedre av at jeg sier jeg hater øvelsen!) Noen ganger går hun kjempefint, spesielt i vendinger og korte strekninger. Andre ganger faller det helt fra hverandre og føles bare skikkelig dritt. Hun går ut til siden en halvmeter, noen ganger går hun langt bak, og andre ganger langt foran. Jeg blir så frustrert og lei av å ikke få det til. Jeg får selvsagt tips fra venner, instruktører på kurs, og inspirasjon på YouTube. Men det blir liksom ikke bedre. Jeg har jobbet med FVF stort sett hver dag de siste par månedene. Jobber i korte økter, gjerne på tur. Og jeg trodde faktisk vi var blitt bedre, hadde til og med begynt å tenke at vi kanskje var klare for å prøve oss i klasse 1 igjen snart. Vi besto appellen til NRH for noen uker siden, og da er kravet FVF i rundt 2 min. Oppvisningen da var ikke fantastisk, men jeg følte Ziva i det minste var med på leken. Men så, i går på lydighetskurset vi går i høst så skulle vi vise hvor vi står med FVF, en og en. Alle var superflinke! Så var det min og Ziva sin tur. Ziva kom rett ut av bilen, kanskje litt ekstra gira og pigg. Hun var over alt, bortsett fra ved siden av meg på venstre side da… Slik opplevde jeg det. Hun løp bort til alle i gruppen, hoppet på instruktøren, og var generelt valpete. Det falt helt fra hverandre. Og jeg ble flau, og da blir jeg fnisete. Huff. Ikke noe gøy. Det nytter ikke om hun kan det hjemme og på tur i nabolaget hvis hun ikke klarer det på kurs eller når jeg er litt nervøs, eller det regner, osv. Da har vi ikke noe på konkurranse å gjøre. Men jeg fikk noen tips på kurset i går, og de skal jeg prøve å bruke veldig systematisk fremover. Vi skal få til en fin FVF – vi SKAL!

1. Gå få skritt av gangen (ett og ett i starten), belønn når det er rett, og belønn kun inntil venstre ben.

2. Tren mye med sidebevegelser og rygging ved fot. Gjør at hunden må være oppmerksom på å følge venstre ben hele tiden. Rygg like mye som du går fremover i en periode.

3. Gå i vanlig tempo. Faller hunden bak så fortsetter du bare å gå. Når hunden tar deg igjen og er i rett posisjon (selv om det er bare et lite sekund) så belønner du som om det er julaften! Full fest!

Disse teknikkene skal trenes i ulike økter. Ikke alt samtidig! Og hvordan skal FVF helst se ut? Her er noen fine eksempler (til inspirasjon for meg). Legg merke til de glade hundene! Dette skal være moro for hundene, ikke tvang og krav, men en lek:

Sånn:

og sånn:

Reklamer

7 thoughts on “Fri ved foten (FVF)

 1. Dette får du til 😀 jeg har også lært et sted at fører rygger og belønner hunden på venstre side.da kan du se hunden hele tiden og belønne at halen vifter mer «glede» osv.. også kan du vende om og ta noen få steg frem (belønne) og for deretter rygge.. øke litt etter litt.. Men ja det kan være enda vanskeligere med forstyrrelser.. 😉 Dere er et fint team så dette går bra 🙂

  Her er en film av det jeg prøvde å forklare :

  og denne:

   1. Tusen takk for tips! Teknikken med å gå bakover har jeg forsøkt, uten at jeg syns det hjalp så mye på Ziva. Når jeg skriver om rygging i innlegget over mener jeg rygging med henne i fot-posisjon. Tanken er at man skal bevege seg frem, tilbake og hver side (høyre/venstre) ganske mye og være uforutsigbar, slik at hunden hele tiden må konsentrere seg om hva jeg gjør. Linken til amokk og Siv Svendsen sine videoer var helt fantastisk! Endelig teknikker som bryter opp monotonien med bare å gå. Fantastisk godt tips! Har lest igjennom nesten alle FVF innleggene hennes og sett videoene – og nå er jeg kjempeinspirert 🙂 Jeg blir så frustrert over at alle teknikkene for å få bedre FVF går ut på at man skal gå med hunden ved siden. Det har bare ikke finket for meg og Ziva, det blir ingen utvikling. Derfor tror jeg det er lurt å tenke litt annerledes, bryte opp i mindre deler, slik Siv gjør i disse innleggene. Tror også det vil hjelpe å øve inn andre ferdigheter som trengs i FVF, som hundens initiativ, velge FVF fremfor andre ting og kroppskontroll (rygge, gå sidelengs, løfte bena), osv. God helg!

 2. Det er spennende å finne de metodene og teknikkene som passer en enkelt hund best 🙂 og ja Siv svendsen er veldig inspirerende og er flink til å vise/lære bort! Jeg tror en kombinasjon av ulike innlæringer er det beste.. og utrolig spennende å prøve og feile. Noenganger VELDIG frustrerende,men morsomt når det er små fremsteg! Gleder meg til neste blogginnlegg fra deg!Takk for tips om å aldri gjøre ting helt forutsigbart 😀 Vi heier!! Du har allerede satt deg mål så det kommer til å gå så bra!!! 😀 Jeg og Dexter må trene mer på vendinger (detter ut) og å ikke dette ut med forstyrrelser (og være mindre forutsigbar)… ! Kaizer er helt nybegynner så der blir det nå en miks av alt.. Spennende, men vanskelig å sette kriterier, små mål! Man hopper litt langt noenganger… Lykke til 😀

 3. Så gøy å se at vi var på listen over inspirasjonsvideoer (og gøy å se igjen denne gamle videoen) 🙂 Det minner meg på hvor mye vi faktisk har jobbet med fri ved fot, det har vært mye pirkearbeid. Og Sara har ikke hatt noen fin fri ved fot tidligere. Jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle gå frem når jeg lærte henne det, så posisjonen var alt for langt frem, bakparten var for langt ut og hun mistet kontakten med meg hele tiden. Jeg tror hun egentlig syntes det var en ganske kjedelig øvelse…

  Det som hjalp for oss var:
  -pirke på en og en detalj i korte økter. Når en detalj var i boks, begynte jeg på neste. Posisjon, hodeposisjon, attityd osv. Jeg gikk online-kurset «fotgående» hos klickerklok, 4 uker med kun fri ved fot, veldig nyttig 🙂

  -jeg begynte å bruke mer lek, ikke bare godbiter som det fort blir når man trener fri ved fot. Her ser du hvordan jeg jobbet med leke for å få en mer energisk fri ved fot, avstandsbelønning med mat fungerte også bra https://www.youtube.com/watch?v=MGI8WmFBsns

  -jeg begynte å gå mer kjeder, korte i starten, og masse lekebelønning etter kjeden. Eller store godbitbelønninger. Det fungerer veldig bra på Sara når jeg skal få henne til å like en øvelse bedre eller for å få henne til å yte enda bedre i en øvelse. Hun får økt forventning til akkurat den øvelsen og presterer derfor bedre 🙂

  -jeg ble nøye på å avbryte øvelsen dersom hun mistet blikkontakten med meg. Jeg lagde litt «styr» sa «haha, der gjorde du feil, der tok jeg deg» og gikk tilbake til start og begynte på nytt. Kriteriet mitt er at hun alltid skal ha blikkontakt. Det er enklere for hunden å skjønne detter kriteriet også dersom hun er konsekvent hele tiden 🙂

  Lykke til med treningen 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s