Helårs båndtvang?

Foto: Rolf Estensen
Hunder som løper fritt kommuniserer på en naturlig måte og blir bedre sosialisert. Her er Snøfte (til høyre) i ett av sine få raptuser sammen med Ziva. Hans stive kropp forhindret han fra å sprelle for mye den siste tiden, men av og til klarte han ikke la være. Dette bildet er tatt på Huk (Bygdøy)  i mars 2014. Foto: Rolf Estensen

I forrige uke kom nyheten om at Carl Christian Blich (H) planlegger å legge frem et privat forslag i bystyret om helårs båndtvang i alle Oslos parker. Dett er ikke nytt, et liknende forslag ble fremmet for fem år siden. Blich argumenterer med at det i Oslos parker er mange  løse hunder som får løpe rundt som de vil. Han mener eierne ikke har kontroll på hundene, og ikke ikke er oppmerksomme på hvor de gjør fra seg. I tillegg fremhever han at mange hunder er ganske store og leker voldsomt. Hundene er derfor til sjenanse og plage for andre som ønsker å ferdes i parkene, feks ved å ha piknik eller ved at de blir skremt av hundene, de kan sågar velte eldre og barn. Han nevner også at disse løse hundene er til plage for hunder som går i bånd og ikke vil/skal hilse på grunn av løpetid eller skader. Blich skisserer opp ting hundeeier kan gjøre i stedet for å slippe hundene: bruke langline, og at man lager egne begrensede områder (hundeparker som i USA).

Dette med helårs båndtvang er en dårlig ide, noe NKK (Norsk Kennel Klubb) også understreker i sin uttalelse i denne forbindelse. Hunder trenger å bevege seg fritt for å utøve naturlig adferd. Helårs båndvang vil føre til dårligere dyrevelferd i urbane strøk. Å frarøve hunder muligheten til en naturlig uttrykksmåte i urbane strøk vil gjøre det svært vanskelig å ha hund i byen, Jeg tør påså at vi vil får flere tilfeller av frustrerte hunder som gjør utfall, har overslagshandlinger og viser stresset adferd som kommer i konflikt med hunder og mennesker.

Foto: Rolf Estensen
Ulovlig i fremtiden? Snøfte og Ziva leker med en pinne i vannet på Huk (Bygdøy) i mars 2014. Foto: Rolf Estensen

Langline er ikke et fullgodt alternativ til å løpe løs. Langliner surrer seg lett rundt beina til hunder og mennesker. Dette kan gi store skader, samt brannsår. Jeg er alltid veldig på vakt  dersom Ziva treffer noen i langline på tur. Det skal utrolig lite til før den vikler seg rundt noe. I tillegg kan enden på lina få en ganske ubehagelig snert på seg (som en pisk) dersom hunen løper fort. Langline er heller ingen garanti for at man klarer å hindre at hunden løper bort til fremmede mennesker/hunder. Det krever enorm tilstedeværelse og konsentrasjon fra eier for å tråkke på lina i rett tid. Eieren må også til en hver tid posisjonere seg slik at man er nær enden av lina.

Hundeparker er en skremmende tanke. Små inngjærede områder blir som en trykkoker for frustrerte hunder. Jeg vet at mange hunder i USA kun luftes i slike hundeparker. Dette er lite givende. Hunder trenger, som mennesker å stimuleres og oppleve nye områder og lukter. Å slippe hunden løs blant en gjeng ukjente hunder gjør jeg aldri. Det finnes et inngjærdet område i Torshovparken der hunder slippes. Heldigvis er det bare 2-4 hunder der om gangen. Jeg var der et par ganger med Ziva da hun var valp, men det endte alltid med klabb og babb. Jeg kan tenke meg at dersom helårs båndtvang innføres i Oslos parker vil trykket på slike områder bli enormt, og problemene deretter. Akkurat som mennesker liker ikke alle hunder hverandre. Noen hannhunder rir på absolutt alle, noen tisper liker ikke andre tisper. Møtes man en og en på tur er det mye lettere å gjøre riktige valg på vegne av hunden.

Kun i parker? Forslaget, slik det har kommet frem i media, går ut på at denne båndtvangen kun skal gjelde i byens parker. Dette mener jeg er dårlig gjennomtenkt. Resultatet vil bli at vi da vil få langt flere hunder som får gå løs på veien, parkeringsplasser og andre områder som ikke defineres som park. Dette vil ikke løse problemet med hunder som gjør fra seg, eller virker skremmende på eldre/barn. Man vil i tillegg få problemer med hunder i veibanen, og et utryggere trafikkbilde for bilister i Oslo. Dersom helårs båndtvang skal gjelde hele områder i Oslo, hvor skal grensen da gå? Ved Ring 2 eller 3? Eller skal man måtte gå med hunden i bånd også i marka, for eksempel opp til Ullevålseter og Bånntjern?

Foto: Rolf Estensen
Ulovlig i fremtiden? Ziva i fri utfoldelse med sin elskede ball, mars 2014. Foto: Rolf Estensen

Slik jeg forstår Blich er alle problemene han nevner et resultat av uoppmerksomme eiere som ikke har lært hunden sin å gå løs, eller som ikke har lært hunden sin hvordan den skal hilse på fremmede. At hundens avføring ikke plukkes opp er også noe eieren er skyld i. Hvorfor skal hunden straffes for at eieren ikke har gjort jobben sin og ikke er seg sitt ansvar bevisst? Det å ha hund krever at man lærer den å komme på innkalling (i alle situasjoner og med forstyrrelser), plukke opp avføring, og lære den hvordan den hilser på andre. Det å gå løs på tur betyr ikke frislipp! Å gå løs er noe hunder må lære seg, og det er vårt ansvar som eiere å lære den dette. Hunder som går løs skal komme på innkalling, de skal følge oss den veien vi går (og ikke motsatt), og de bør sjekke med oss før de løper bort til andre. Vi trenger ikke flere forbud som begrenser aktivitetsmulighetene til hunder i Oslo.

Men problemene Blich nevner er ikke bare hundeeiernes skyld. Alle har et ansvar for å holde byens områder rene. Om sommeren er det skremmende hvor sløve folk er med å fjerne avfall. De som har piknik i parker går fra søppelet enten der de satt, kaster det i busker, eller plasserer det ved siden av søppeldunker. Som eier av Labrador her jeg førstehåndserfaring med volumet av mat, menneskebæsj og avfall som etterlates i byens parker. Snøfte var helt ekstrem på å finne brødskalker, epleskrotter og pølsebiter i buskene. Hunder elsker avføring fra mennesker, og her var ikke Snøfte noe unntak. Ziva syns også menneskebæsj er ganske snadder. Jeg har opplevd at hundene finner både babybleier og voksendiaré i buskene. Sterke lukter fra mat og avføring virker som en magnet på mange hunder. Slike distraksjoner gjør at enkelte hunder løper bort fra eier i parkområder. Hadde vi redusert avfallet i urbane strøk kunne man hjulpet hundeeiere i hverdagen.

Vi har alle et ansvar for å lære barn hvordan man omgås hunder på en trygg måte. Her har mange foreldre en stor jobb å gjøre! Jeg har oppplevd barn som løper med pinner og brødskiver og flagrende jakker i hendene rett forbi Ziva og Snøfte. Barnas bevegelser er kvikke og uforutsigbare, og dette er enorme fristelser for en hver hund som befinner seg i høyde med hundens hode. Det er nesten umulig for hundeier å forutsi hva et fremmed barn vil finne på nær hunden, så her har foreldre en viktig funksjon i å rettlede og kommunisere med hundeeier. Hadde barna hatt grunnleggende forståelse for hvordan hunder reagerer ville mange vanskelige situasjoner vært unngått. Jeg har tidligere tatt til orde for at vi trenger hundekunnskap inn på timeplanen i barnehager og skoler.

De hunden som ikke ønsker å hilse av ulike grunner (løpetid, sykdom, skade, alder, osv) bør merkes med en gul sløyfe. Gule hunden ordningen er et utrolig lurt tiltak som virkelig bør utnyttes bedre. Dersom alle hundeeiere hadde kjent til dette ville man spart seg for mange problemer i hverdagen.

Gule hunden

 

Reklamer

One thought on “Helårs båndtvang?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s