Når hunden får velge

Skjermbilde 2014-11-12 kl. 19.51.40

I helgen fikk jeg tilbake noen leker som Snøfte brukte når han jobbet som terapihund med et barn. Jeg hadde glemt dem igjen på et besøk vi hadde for lenge siden. Ziva hadde aldri sett disse gjenstandene før, men hun fikk undersøke dem og bite litt på dem i noen minutter. Alle lekene (bortsett fra den lille brune/hvite musen) har pip i seg. Ziva er ennå veldig glad i å tygge i stykker ting, så jeg kan ikke la leker ligge fremme. Jeg bestemte meg for å teste litt om hun hadde en favoritt (allerede), og se om det var noe hun likte bedre enn de andre. Og det var det! I den korte tiden hun fikk fri tilgang på tingene var det helt klart det røde og hvite tøybeinet som var mest populært. I den første testen (1) velger hun også veldig kjapt denne leken. I neste omgang (2) har jeg tatt bort favoritten, og hun bruker mye lenger tid på å bestemme seg. Jeg tar så bort også denne favoritten og kjører en ny favoritt-test (3) på de gjenværende lekene.

Artig å se at hun foretrekker røde leker (1 og 3), og at leker i tøy er populære! Ziva har alltid vært glad i å gnage på tøy, spesielt hjørner på puter (!) og merkelapper på håndklær og sengetøy. To av lekene er helt like, bar i ulik farge. Det er et rødmønstrete og et blåmønstret tøybein. I video 3 velger hun det rødmønstrete foran det blå. Jeg har alltid en liten ball i lomma på tur. Rød er min favorittfarge, så jeg kjøper røde baller dersom jeg har valget. Lurer på om hun også syns rød er fint? (Vel og merke kan visst ikke hunder se rødt så godt, hunder ser best gult og blått).

Tror jeg må gjøre denne øvelsen en gang til, men med mat. Da kommer nok alle matprøvene tl å forsvinne i første runde, men jeg får observert (dersom jeg er rask!) hvilken hun spiser først.

Jeg har tenkt mye på hundens egne valg etter at jeg leste et  innlegg på Good Dog / Tess sin blogg. Hun har forsøkt seg frem med å la hundene hennes få velge hvor de vil gå på tur, hvilke leker de vil leke med osv. Det er utrolig fascinerende, og veldig spennende. Det er veldig bekvemt å velge for hunden hele tiden, men det er klart at hunden har egne meninger. Hvem er jeg til å hele tiden overkjøre dem?

Reklamer

5 thoughts on “Når hunden får velge

  1. Spennende 🙂 Dette skal jeg prøve ut med Aila – Hun er ikke alltid like begeistret over de lekene jeg velger ut – så kanskje hun syntes det er morsommere å få valget selv:)

    1. Ja, jeg tror det kan være nyttig for å finne ut hva hunden egentlig foretrekker. Dersom du gjør det et 2-3 ganger i løpet av en uke vil du også kunne se om valgene er de samme.

  2. Jeg syns det var ganske fascinerende at Ziva valgte de røde lekene først. Derfor har jeg i ettertid tenkt at jeg må gjøre dette på nytt, men kun med baller i ulike farger. Ball er det morsomste hun vet, så det kunne blitt et interessant eksperiment. Jeg har noen baller som er helt like i størrelse og i utseende, bortsett fra fargen. Lurer på om hun velger den røde først, fremfor lille, blå, gul eller grønn. I tillegg skal jeg kjøre en test på mat, med tanke på hvilke godbiter hun foretrekker: leverpostei, boksemat (katt), frolic, tørrfor, pølse, smøreost, kjøttkake, osv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s