Årets favoritter 2014

Det er på nytt tid for årets favorittinnlegg! Det syns i hvert fall jeg. Jeg elsker å gå i hundebutikker og titte. Mange har det samme sortimentet, men det er også mange fine butikkeiere som tenker selv, og har et litt annet utvalg. Blant favorittene er Hundehjørnet (Grünerløkka), Kreativhund (Hønefoss/nettbutikk), og Pet Shop Girls (Sagene/nettbutkk). Jeg handler en del på Dyresjappa (Torshov) fordi det er enkelt å komme seg dit med bil/parkering, lange åpningstider, og de har et greit utvalg av hverdagsprodukter (leker, bånd, vom, tyggebein, fiskeolje, osv). I tillegg har de en ganske gunstig ordning med kundekort. Maten til Ziva (Orijen) selges bare på utvalgte butikker foreløpig, så den må jeg kjøpe på Røa Hundesport og Zoo. De har også en rabattordning på forsekker.

Jeg vil presisere at jeg har ingen samarbeidsavtaler med verken butikker, forprodusenter eller utstyrsleverandører. Dette er produkter jeg har prøvd, kjenner godt eller bruker selv. Ingen av tingene jeg anbefaler på bloggen er sponset på noen måte. Den årlige anbefalingslisten er et resultat av mine egne erfaringer gjennom kalenderåret.

 

1. Orbiloc

Skjermbilde 2014-11-20 kl. 20.52.31

Jeg har brukt Orbiloc lys på Snøfte (og Ziva) i flere vintre nå. Dette er, etter min mening det beste, enkleste, mest praktiske og brukevennlige lyset til bruk på hund som finnes på markedet. Den første vinteren med Snøfte prøvde jeg ulike typer med lys, og halsbånd med lys. De aller fleste lysene på maredet svikter på ett eller to viktige punkter: 1) Toleranse for vintervær (kulde og regn/fuktighet) og 2) synlighet. Det er stort sett bare om vinteren jeg bruker lys på hunden, og da er det kaldt/vått og mørkt. Jeg trenger et lys som synes godt på lang avstand, for når Ziva er i nærheten (eller i bånd) er jeg ikke avhengig av lyset for å se henne. Lyset er helt avgjørende slik at jeg har kontroll på hvor hun er på tur når det er møkt. Det finnes mange lys som er både lekre å se på, og som er billigere enn Orbiloc, men i brukervennlighet kan de ikke måle seg. De jeg prøvde før Orbiloc slo seg av når det var kaldt(!) og/eller var så svake at jeg ikke så Snøfte på avstand. Andre igjen hadde ikke batterier som kunne byttes, slik at i løpet av en vinter ville de ha kosetet mer enn Orbiloc ved daglig bruk. En jeg kjøpte, som egentlig lyste ganske godt, var så vanskelig å slå på med kalde fingre (uten hansker) at den i praksis ble helt umulig å bruke. Denne sesongen har Orbiloc fått seg en re-design, og ser virkelig lekker ut! Den har også blitt enklere å slå av og på. Fortsatt lyser den utrolig godt, varer lenge, lar seg ikke påvirke av verken kulde eller fuktighet, og er rimelig i bruk.

 

2.Dog Walker

IMG_6342

Når man har hund, og i tillegg driver med bruks/redningshund, da går det ut over fottøyet. Våern 2014 slet jeg ut skoene jeg fikk til jul. Så i sommer måtte jeg finne noen bra sko. Valget falt på Dog Walker halvhøye støvler i nubukkskinn. Jeg er litt plaget med  en betennelse i hælen, i tillegg til at jeg lett tråkker over. Derfor trenger jeg gode såler, og stabilitet i anklene. Når man går såpass mye ‘off road’ som når man driver med rundering og spor er det viktig at skoene er vanntette. Jeg svært fornøyd med DogWalker. De er stabile og behagelige, og var myke fra første dag. De trengte ikke å bli gått inn. De har vært gode og tørre, men det skal sises at sommeren og høsten har vært veldig fin og tørr. Nå i oktober og november har jeg måttet impregnere litt, men dette hører med på slike sko. Jeg var spent på om de ville bli glatte når det ble vått og snø. Foreløpig syns jeg de klarer seg godt i regn og fersk snø. Men dersom det er hard snø eller på vei der det har kjørt en del biler er de litt glattere enn det jeg liker. Jeg vurderer nå å kjøpe et par som er mer laget for vinterføre. Jeg er generelt veldig imponert over hvor gode disse skoen har vært med bruk nesten daglig i et halvt år.

IMG_6340

3. Orijen

Skjermbilde 2014-11-20 kl. 21.04.17

Ziva fikk valpefor til hun var ca 8 måneder gammel. Derette gikk jeg gradvis over til Orijen tørrfor for voksen hund. Jeg foretrekke varianten med fisk, Six Fish. Etter å ha måttet forholde meg til Snøftes klokapselløsnng/SLO har jeg blitt veldig nøye på ingrediensene i hundemat. Jeg unngår kylling og korn mest mulig. Jeg har stor tro på å bruke for som er mest mulig naturlig for hunden. Jeg har liten fryser, og er ikke noe glad i å se rått kjøtt (jeg spiser ikke kjøtt selv), så å råfore er ikke noe alternativ for meg. Bruk av Vom og Hundemat er tiltalende, men det ville krevd en større fryser enn jeg har i dag. Derfor falt valget på Orijen med fisk. Det er et greit alternativ dersom man ikke kan råfore. Orijen har en sammensetning med mye proteiner (80%) og resten er grønnsaker/frukt (ikke ris eller korn som i annet tørrfor). Ziva ser ut til å like maten, jeg bruker den også som godbiter på tur.

 

4. Isle of Dogs

Skjermbilde 2014-11-20 kl. 21.08.32

Jeg har tidligere anbefalt VetriDerm sjampo (årets favoritter 2011, nr. 9) til hund. Den har jeg brukt mye, og vært veldig fornøyd med både til Snøfte og Ziva. Jeg har prøvd andre typer innimellom, men alltid vendt tilbake til VetriDerm. Etter at jeg ble forhandler av aloe vera-produktene til Forever har jeg også testet ut deres Hand & Face Soap som sjampo til Zivas pels. Den fungerer helt fint, og er drøy i bruk. Som en hverdagssjampo tror jeg den fungerer veldig greit for familiehunden. Det er jo også veldig praktisk å kunne bruke noe man allerede har i huset, og slipper å kjøpe noe ekstra til hunden som man kanskje bare bruker noen få ganger i året. Jeg syns pelsen til Ziva ble litt matt når jeg brukte Hand & Face Soap.  Ziva er naturlig blank og fin i pesen, men med alle utstilligene vi har vært på i år så har jeg lett litt etter noe som kan gi pelsen litt ekstra. Det har jeg funnet i Isle of Dogs-serien. Pelsen blir utrolig lett, ren og myk av denne sjampoen, og det virker nesten som pelsen gliterer. Skikkelig bling-bling følelse. Forstå meg rett, jeg elsker fortsatt VetriDerm-sjampoen og kommer med å fortsette med den. Men dersom vi skal på utstilling i fremtiden er det Isle of Dogs som gjelder. Det er også et flott produkt dersom man trenger sjampo eller balsam for helt spesifikke problemer, feks floker, fuktighet eller dyp rengjøring. Visstnok er det også mulig å blande produkter for å få flere virkninger i samme vask, men vær oppmerksom på at ikke alle kan kombineres slik, snakk med forhandler før du kjøper! Det er ikke mange forhandlere av dette produktet i Norge, men Pet Shop Girls i Oslo har et godt utvalg.

 

5. Aloe Vera

IMG_4944

I år har jeg fått fornyet min entusiasme for aloe vera. Snøfte fikk i lang tid aloe vera i maten hver dag. Jeg syns det hjalp veldig godt på hans øreproblemer. Ved å bruke aloe vera og Maximun daglig ble ørene helt fine, og jeg trengte ikke rense de flere ganger i måneden. Han mislikte det, og jeg syns det var ubehagelig å gjøre det. I tillegg fikk han mindre ubehag i hverdagen fordi han klødde mindre. Da jeg fikk Ziva håpet jeg at ørene vill være vedlikeholdsfrie, men det var de ikke. Etter en stund skjønte jeg at de måtte renses innimellom for hun klødde så masse. Da husket jeg aloe vera drikken, og begynte å gi det til henne. Ørene ble straks mye bedre. Jeg har også begynt å drikke det selv hver dag. Jeg har slitt med betennelser i hælen, og når jeg drikker aloe vera har jeg mindre smerter. Det blir ikke helt borte, men det er mye mer levelig. Forever Living har en rekke produkter basert på økologisk dyrket aloe vera. De er drøye i bruk og fungerer godt både på hund og menneske. Jeg syns det er en kjempestor fordel å ha produkter som kan brukes på alle. Da slipper man å kjøpe separate produkter til hunden. I menyen til venstre, klikk på Aloe Vera, kan du lese mer om hvordan produktene kan brukes til hund. Produktene selges kun via selvstendige forhandlere (ikke i butikk), og jeg er en slik selvstendig forhandler nå.

 

6. Från valp till stjärna

books2-510x531

I høst kjøpte jeg en veldig bra bok. Den har en ambisiøs tittel, men ikke la deg skremme av det! Det som er fint med denne boken er hvordan kunnskapen formidles. Maria Brandel skriver utrolig godt: klart, pragmatisk og entusiastisk. Man blir insirert til å trene hund av å lese den! I tillegg liker jeg veldig godt hennes treningsprinsipper. De er barsert på lek og positivitet. Lydighetstrening skal være gøy! Dersom man trener positivt får man et godt samarbeid med hunden, og en helt spesiell reasjon til hunden. Selv om hunden din ikke skal bli lydighets-champion så er prinsippene i denne boken veldig nyttige. De kan brukes på mer enn bare å trene lydighet. Brandel har også en bok som heter Nosarbete, som jeg også liker godt. I Norge selges Brandel sine bøker av Kreativhund.

 

7. Pipeball

Ferdig
Foto: Anna Bjurgård Compton

 

Denne ballen leste jeg om på en blogg skrevet av en som trener redningshund. Hun hadde hørt den bli omtalt som ‘rusball’ fordi mange hunder kommer nesten i en slags transe når de får leke med den. Det er en enkel gummiball med pip som fås i ulike størrelser og farger. Til forskjell fra mange andre pipeballer på markedet er den ganske myk, slik at den piper veldig lett. For hunder som Ziva, som er litt forsiktige er ikke alltid pipeleker så spennende. De får ikke utnyttet det fulle potensialet i leken. Ziva har hatt tennisballer med pip, og hun har fått de til å pipe innimellom, men da har hun nesten blitt litt skremt i stedet for oppmuntret til videre lek. Da jeg kjøpte disse pipeballene var det nesten som det gikk opp et lys for henne: Oj, det er jo moro når ballen piper! Etter noen få ganger fikk hun teken på tyggingen. De første jeg kjøpte var i medium størrelse. Dette med tanke på Zivs størrelse. Jeg ønsket å bruke de som belønning ute hos figurant når vi runderer, og da er hun ganske ivrig og oppspilt. Faren er at de kan svelge ballene dersom de er for små. Det jeg har oppdaget er at de ballene i den minste størrelsen har en litt annen pipelyd enn medium, og er lettere for Ziva å få til å pipe. Derfor har jeg anskaffet noen i den minste størrelsen også. De går jeg med i jakkelommen på tur, og i lommen på vesten når vi runderer. Hun får fortsatt medium størrelse ute hos figurant, men når vi er helt ferdig med runderingsøkten får hun kose seg med den minste på vei tilbake til bilen. Da går hun og piper på den, og stirrer på den, og koser seg. Det blir en form for selvbelønning, og det er veldig praktisk når jeg ønsker å evaluere økta med instruktør, figuranter eller personen som har styrt midtlinja. Ballen kan kjøpes flere steder, blant annet hos Kreativhund og Dyresjappa.

Ferdig feiring
Foto: Anna Bjurgård Compton

 

 

8. Spesialsøk, modul 1

IMG_0893

Vi gikk spesialsøkkurs (modul 1) i februar i år. Det er en helt fantastisk aktivitet som absolutt alle hunder kan klare, ung eller gammel, stor eller liten. Ziva syns det var kjempegøy! Her lærer hunden å markere på en bestemt lukt. I vårt tilfelle var det Lipton Yellow Label tea. Helt utrolig at hunder kan skille mellom ulike merker sort te! Det man lærer på kurset er prinsippene for å lære hunden å markere på en bestemt lukt. Denne helgen var det te, men dersom man ønsker å lære hunden å finne kantarell eller menneskelukt, eller mugg i høy eller maur i veggen så er prinsippet det samme. Tanken min er at jeg skal lære Ziva kantarellsøk. Det er et av målene for 2015. Dette kurset er også et godt grunnlag for dersom man ønsker å trene den hundesporten som heter Smeller. Det jeg liker med denne er at absolutt alle kan drive med det. Og det er en måte å aktivisere hunden på som ikke krever masse utstyr eller andre mennsker som sitter figurant, det krever ikke store arealer, eller at du har tilgang på skog eller bil. Dette er noe alle kan trene med hunden sin hjemme, som aktivisering i hverdagene eller med tanke på konkurranser.

 

9. Fingerløse hansker i ull

IMG_6881

Etter at jeg begynte på redningshund-treninger med Ziva har jeg rasert skapet mitt på leting etter varme klær. Det er virkelig ngenting som slår ull når man skal holde varmen en hel dag i skogen. Det er ingen vits å kjøpe annet enn ull lenger. Nederst i en kasse med ulike klær fant jeg noen rare hasker som jeg kjøpte for lenge siden. Aner ikke hvorfor jeg kjøpte dem, for de ble bare liggende ubrukt. Jeg mener å huske de var i en av tilbudskurvene på XXL i sentrum rett før kassa. En slik impulskurv med latterlig lave priser. Det er ofte så billig at man tar det med for det gjør ikke store forskjellen fra eller til på totalsummen. Jeg skjønner at jeg ikke har brukt de før, for i sentrum har man ikke akkurat bruk for å kle seg lagvis på hendene når man tar bussen og skal på kino eller kafé. Men på trening med hund midt i februar er det deilig å ha ull inderst og vindtette skihansker utenpå! Og en regnfull novemberkveld er det akkurat passe med fingerløse ullhansker når man sitter figurant i duskregnet. Jeg elsker disse rare, fingerløse ullhanskene. Jeg aner ikke hvem som har produsert dem, eller hvor de kan kjøpes, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre når disse en gang blir utslitt (eller mistet!). Men de er utrolig anvendelige og varme, og jeg har vært så glad for at jeg har dem! Tar gjerne imot tips om hvor liknende kan kjøpes.

 

10. Berra treningsvest Pro Light

Berra Pro Light

Vest er uunværlig når man trener lydighet. De har store lommer til leker, baller, klikkere og godbiter. Kjempepraktisk! Og vesten blir et tegn til hunden om at nå skal vi trene. Er man konsekvent og tar den av hver gang det er pause får man en hund som kommer i rett treningsmodus hver gang du tar på deg vesten. Jeg har tidligere hatt Hurtta sin treningsvest. Den syns jeg har fungert ganske godt. Den har litt snøring i livet, store lommer, og generelt praktiske løsninger. Men stoffet er ganske tykt, og på meg syns jeg den sitter ganske dårlig. I forhold til min kropp er den løs og bomsete enkelte steder (helt feil steder), og trang andre steder (der den helst burde vært løs). Sånn sett har den ikke vært perfekt. Men vester koster litt, så jeg har brukt den mens jeg har drømt om å få kjøpe meg en Berra vest. Prøvde den for første gang for over ett år siden. Den er myk, og stoffet er tynt og lett, og den sitter som den skal. Lommene er store og praktiske, og jeg syns de er bedre enn på Hurtta-vesten. Baklommen på Hurtta sin vest er stor, men ikke så dyp. Det betyr at ting har en tendens til å falle ut. Veldig upraktisk dersom man trener noe og belønningen faller ut før øvelsen er ferdig! I skogen er det også veldig ergerlig dersom et løsbitt eller en gjenstand til feltsøk faler ut på veien. Jeg kjøpte den etterlengtede Berra-vesten min i høst hos Kreativhund. Har ikke fått brukt den så veldig mye ennå, men jeg er helt klart godt fornøyd!

 

Hva med en Snøftesen-kalender?

Skjermbilde 2014-12-05 kl. 11.45.32

Tidligere år har jeg produsert kalendere med årets fineste bilder av Snøfte og Ziva. Dersom noen ønsker en slik kalender for 2015 er det fint om du tar kontakt! Kalenderen produseres hos Apple, og har et behagelig tykt papir og god kvalitet på bildene. Prisen er kr 200 + porto. Jeg kan selvsagt levere i Oslo og omegn 🙂

Bestillingsfrist: 15. desember 2014.

Reklamer

8 thoughts on “Årets favoritter 2014

    1. Takk for det! Skoene er skikkelig bra, superfornøyd 🙂 Sjekk også ut Årets favoritter 2011, 2012, og 2013. Og lykke til med din egen versjon.

  1. Takk for mange gode tips. Bare lurer på: tåler orbiloc vann? Altså som i en gal retrieverfrøken som bader? Eller gjørmetakling? For det tåler ingen av mine andre lys.

    1. Ja, det gjør den! Orbiloc lar seg ikke stoppe av vann eller noe, virker det som. Lyset er synlig på lang avstand, lett å skru på og batteriet kan byttes enkelt. Fantastisk produkt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s