Planer for 2015

Jeg tror 2015 blir et spennende (hunde)år – bare jeg blir ferdig med PhD-avhandlingen min… Jeg skal levere avhandlingen i slutten av april 2015, og etter det blir livet en lek, og jeg kommer til å få tid til masse hundetrening! Som dere skjønner blir det ganske stille måneder frem til jeg får levert avhandlingen. For å kunne ha fullt fokus i innspurten har jeg valgt bort Facebook, TV, rengjøring, rydding og alt annet som stjeler tid. Eneste jeg skal gjøre i disse månedene er å jobbe med avhandlingen, gå turer med Ziva, og handle nødvendig mat 1-2 ganger i uken (samt mat til Ziva, selvsagt) – that’s it. Selv om fokus nå, og noen måneder fremover, ligger på avhandlingen har jeg noen mål for året med Ziva.

 10464301_10154449493360724_3549816492111442062_nLydighet

Målet er opprykk til klasse 2. Det bør være innen rekkevidde veldig snart, og vi bør kunne klare det før sommeren. Ziva kan alle øvelsene godt, men vi må trener mer på utholdenhet. Med dette mener jeg at Ziva må bli flinkere til å jobbe uten belønning (godbiter eller lek). Det vil si at vi må trene serier på øvelser uten annen belønning enn ros/klapp i mellom, kun en supebelønning til slutt. Dette kalles ofte for ‘kjeder’ når man leser om hvordan andre trener konkurranselikt. Selv syns jeg ordet ‘kjeder’ er forvirrende i og med at det likner på begrepet ‘baklengskjeding’ som brukes i klikkertrening. Vi har øvd på serier litt til og fra i et par måneder (veldig til og fra, egentlig!) og Ziva klarer fint 3-4 øvelser uten belønning. I klasse 1 er det strengt tatt to serier: fellesøvelsene (tannvisning og fellesdekk) og selve hovedserien med resten av øvelsene etter en pause (mens man venter på sin tur). Den lengste (og siste) serien består av 6 øvelser: lineføring, dekk fra holdt, innkalling, stå under marsj, hopp over hinder og avstandskommando. Ideelt sett bør Ziva klare en dobbelt så lang serie greit på trening før vi konkurrerer (med superbelønning til slutt, selvsagt!). Så dette må vi jobbe med fremover, i tillegg til litt pussing på selve øvelsene da. Jeg har en tendens til å bli litt nervøs når jeg liksom skal gjøre øvelsen konkurranselikt. Dette merker Ziva med en gang, og vi går fra å leke til å mislykkes. Jeg må finne en måte å tenke på de ferdige øvelsene som lek. For å trene på øvelser, lære nye ting sammen, og trene syns vi begge er veldig gøy. Men når det blir på alvor (selv om det bare er på trening/tur) så stokker ting seg litt i kommunikasjonen 😛

 Jeg fant 5Bruks (rundering/spor/feltsøk)

Bruks er gøy, har jeg oppdaget! Målet for 2015 er å bestå kravene til B-godkjenning i NRH, og muligens starte et D-spor. Men å starte i bruks krever innlæring av lydighetsøvelsene i bruksklassene, og det vet jeg ikke om jeg er helt motivert for…

Rundering: Ziva (og jeg) begynner å få taket på rundering. Vi har påbegynt tomslag, men må trene mer på utholdenhet. Hun klarer 2-3 blindslag etter hverandre, men dette må vi trene mer på. Og så må vi øke lengden. Foreløpig har vi rundert 100-200 meter. Og sist men ikke minst, Ziva må lære å melde med fastbittet. Krav B-prøve NRH: ca 400 meter (x ca 100 meter), 2 figuranter, søketid 20 minutter.

Spor: Når det gjelder spor går hun ganske greit i skogen og i vegetasjon. Ziva syns det er vanskeligere på jorder og harde underlag (asfalt, grus, betong). Det virker som hun må gå seg litt ‘varm’ på disse underlagene. Sist vi gikk på et jorde tok det rundt 200 meter før hun begynte å bli motivert og nøyaktig. Asfalt klarer hun i korte strekninger, som feks. å krysse bredden av en vei. Det lengste sporet vi har gått var ca 1100 meter langt med 4 gjenstander. Vi må jobbe mer med motivasjonen og interessen for spor (med meg på slep, Ziva sporer som bare det på egenhånd når hun går løs på tur!) Sporoppsøk har vi begynt å jobbe med, og det virker som det skal gå ganske greit. Krav B-prøve NRH: 50 meter sporoppsøk, 500 meter spor, 3 + 1 gjenstander, sporet skal være 1-2 timer gammelt, maks.tid 30 minutter (inkludert oppsøk)

Feltsøk har vi jobbet mye med. Vi gikk kurs i august, og vi forsøkte oss på feltsøkprøven til NRH i september. Frustrasjonen ligger i at hun helst vil søke på sin måte. Det er greit å løpe rundt å søke i et vilkårlig mønster, men det er ikke alltid det mest effektive. Men her har hun ganske bestemte meninger, dessverre. Vi har jobbet mye med å søke rett frem, og hun gjør det greit med påvirkning. Men straks jeg legger ut flere gjenstander, eller sender ut på søk uten påvirkning går hun tilbake til å søke som en vimsete retriever igjen. Jeg må tilbake til å mengdetrene korridorer, kunn funn rett frem. To skritt frem, ett tilbake altså. Ziva apporterer alle typer gjenstander greit, store og små, men har en tendens til å kjekse (tygge) spesielt på gjenstander av hard plast(!) og til en viss grad tregjenstander. Vi må også mengdetrene og trene utholdenhet, altså legge felt med opptil 15 gjenstander (og kanskje flere) og Ziva må kunne apportere fortløpende. Krav NRH: 30 x 30 meter, 4 gjenstander på 10 minutter, feltet skal være ca 2 timer gammelt.

Ziva BIR Utstilling

Vi har vært en del på utstillinger i 2014, og det har gått ganske bra. Jeg skal ikke klage, slev om avslutningen på 2014 ble litt stusselig syns jeg. Ziva ble både BIM og BIR og BIS som valp(!), og som voksen har hun fått 4 x CK og fått ett CERT, samt blitt BIR. Selvsagt hadde det vært gøy om Ziva hadde fått et par CERT til, men jeg merker at det betyr ganske lite. Det blir nok noen utstillinger i løpet av 2015, men ikke like mange som i 2014. Målet blir å oppnå 1 x excellent etter fylte 24 måneder (etter 18. juni 2015), noe som skulle være overkommelig med tanke på resultatene hittil. Dette er viktig dersom jeg på ett eller annet tidspunkt ønsker å jobbe med Ziva mot et championat. Da kreves det at hunden har oppnådd visse resultater på utstilling etter fylte 2 år. Greit å ha i boks.

Og så…

I tillegg til målene over skal Ziva lære seg å finne kantarell. Moren min er veldig glad i å gå på tur og finne kantarell, og Ziva skal bli hennes nye assistent. Jeg har en formening om hvordan jeg skal gå frem for å trene dette, så når avhandlingen er levert skal jeg og Ziva bruke en del tid på å trene kantarellsøk.

I tillegg har vi meldt oss på HMT-test i juni – Nordisk Førerkort på hund. Vi besto dette for første gang i 2014, og resultatet er gyldig i 12 måneder. Målet er å klare det 3 år på rad, for da bli det gyldig for resten av livet. Jeg har også lyst å melde Ziva på en mentalbeskrivelse (MH), dersom vi finner en som skal avholdes i nærheten.

Jeg gleder meg sånn til å trene hund i 2015. Å tenke på det vi skal jobbe med motiverer til å jobbe med avhandlingen og bli fort ferdig. Jo raskere jeg bli ferdig med avhandlingen kan jeg ha det gøy med Ziva!

Reklamer

6 thoughts on “Planer for 2015

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s