Opprykk!

LP1
Ziva og Lava (jaktgolden), redningshundrekrutter fra NRH lag 2 (Oslo). Begge fikk opprykk til LP2 i dag!

I dag startet Ziva og jeg i lydighet klasse 1 (LP1). Vi har startet et par ganger tidligere, i april i fjor. I tillegg har vi startet LP1 i klubbmesterskap før sommeren i fjor. Vi hadde et par greie starter i april, og vi klarte sølvmerket og nesten opprykk (3,5 poeng unna!). På klubbmesterskap var Ziva blitt tenåring, så det gikk skikkelig dårlig. Den ene gangen presterte hun å løpe ut av ringen fordi hun luktet mammaen sin på parkeringsplassen, i tillegg til å hoppe opp på brystet til dommeren og kikke han i øynene midt i alle øvelsene. Litt komisk og surrealistisk egentlig, og veldig frustrerende – og veldig tålmodig dommer!

Ziva hadde akkurat mistet sin trygge klippe i Snøfte, og blitt tenåring samtidig. Jeg skjønte at det var på tide å la Ziva bare få ro på seg til å bli voksen. Vi planla en start i kl 1 i fjor høst, men så fikk Ziva første løpetid og vi måtte stå over. Egentlig greit for vi var nok ikke klare ennå. I høst gikk vi et kurs med Maren Teien i grunnferdigheter for kokkurranselydighet. Det var nyttig å få fokus bort fra øvelsene, og tilbake på grunnferdigheter. Vi hadde stor nytte av å dele opp ovelsene i midre bestanddeler. I tillegg lærte vi teknikker for å jobbe mot konkurranse. Hunden må lære at å gjøre mange øvelser på rad uten belønning lønner seg, såkalt kjeding av øvelser. Jeg hadde hørt om dette, men skjønte ikke helt hvordan man gjorde det i praksis. Det løsnet etter kurset med Maren.

Ziva var kjempeflink på kurset, hun elsker jo å jobbe. Men den kvelden fokus var fri ved foten (FVF) sloknet hun helt. Ziva har ikke vært veldig glad i FVF. På kurset vi tok i sommer i Arendal fikk vi litt hjelp til dette, og jeg lærte noen teknikker (som jeg glemte å bruke frem til torsdag i forrige uke!) I høst har jeg shapet inn en helt ny utgangsstilling og FVF med Ziva. Jeg har satt på ny kommando. Ordet jeg bruker nå har ingenting med hund eller fot eller noe annet noen kunne komme til å gjette. Dette ordet er hellig, og bare mitt og Ziva sitt. Det betyr noe helt spesielt, og Ziva elsker det. Da jeg shapet inn den nye utgangsstillingen hørte jeg halen gikk bak meg, svisj-svisj hele tiden. Og jeg observerte frustrasjonen når hun ikke fikk klikket for det ikke var helt riktig, hvordan det kvernet oppi hodet hennes i full fart for å løse nøtta. Kjempegøy! (Ordet jeg bruker er det som sagt ingen som kjenner, men da jeg brukte det på konkuransen i dag hørte jeg at dommeren humret litt 😛 )

I høst og vinter har vi også jobbet med kjeding av øvelser, dvs øke utholdenheten før Ziva får belønning. I starten gjorde vi bare små tulleting på tur skilt av ‘værsågod’ litt klapping i hendene, så neste øvelse. Vi startet med 2 øvelser: feks, bamse og sitt. Masse belønning etterpå. Så tre øvelser etter hverandre, feks sitt, bamse, gjennom (gå mellom beina mine). Slik bygget vi forsiktig utholdenhet og forventning. Etter hvert har vi gjort dette med selve LP-øvelsene. Her kunne vi nok gjort mer, men med mye jobb i vinter har det blitt litt sporadisk. Likevel trodde jeg vi var i ganske god form til start i LP i dag. Men den siste uken har vært litt turbulent kan man si. Ziva har latt seg inspirere litt av Ronja, som var hos oss i 6 uker, og hverdagslydigheten har gradvis blitt litt dårligere. Dette, kombinert med at jeg jobber så mye har gjort at Ziva nok har trodd at det jeg ber henne om er litt valgfritt. Til slutt ble jeg ganske frustrert, og måtte tenke nytt og ta tak. Torsdag hadde vi en helt elendig økt i lunsjen på jobben. Ziva kom så vidt inn i utgangsstilling, og nektet å gå fot mer enn 3-4 skritt. Det var et fullstendig sammenbrudd, og jeg fikk litt panikk med tanke på LP start. Fredag ville Ziva kanppt sitte bamse (hennes glansnummer når hun ikke vet hva jeg ber henne om) og jeg begynte å tenke at her var det noen merkelige krefter i sving, løpetid??, ny ungdomsperiode??? men hun er 19 måneder, og hadde løpetid i september. Det ville være rart.

Heldigvis klarte jeg å huske råd vi har fått tidligere, og lineføringsfloken løste seg i tide. I tillegg var jeg på stevneplassen lørdag og heiet på en venn fra NRH-laget mitt som startet i LP2. Det gjorde at Ziva fikk vendt seg til miljøet. Hun fikk roet skikkelig ned med passivitetstrening mens LP2 pågikk. Etter at klassen var ferdig fikk vi to veldig korte økter i publikumsområdet mellom ringene. Første økten var fokus lineføring, og hun gikk helt fantastisk – klistret inntil min venste side, en fantastisk følelse! Og neste økt, etter en tissepause og litt hvile, gjorde vi et par velidig enkle kjeder med bamse, sitt, ligg, gjennom, utgangsstilling, osv. Ziva var helt med. Det var så godt å merke, og gjorde at jeg klarte å slappe av litt. På veien hjem tenkte jeg at rutinen måtte gjentas på stevnedagen. Det klarte jeg å gjennomføre, selv om det var utrolig mange startende i klassen vår. Det var 46 påmeldte! Vi skulle starte ca midt i. Arrangørene var skikkelig effektive, og hele klasse var ferdig før kl 12! Jeg fikk Ziva til å roe helt ned mens de to første puljene pågikk. Så under pulje 3 tok vi et par korte økter med utgangsstilling og fot. Deretter tissetur, og så ro igjen. Rett før vi skulle inn lekte jeg med Ziva og fikk henne fokusert. Hver gang vi var ferdig i ringen gikk vi fot ut, gjorde et ordentlig holdt, og så superbelønning: lek og mat. Helt til slutt fikk hun også en stor klump med vom, samt litt leverpostei og pølsebiter.

På øvelsene fikk vi litt variert, men jeg er veldig stolt av 8,5 på lineføringen! Hun fulgte meg godt hele veien – uten en eneste kommando (trekk for skjev sitt i holdtene)! I tillegg fikk vi 10 i helhet fra den første dommeren (øvelsene var delt på to ringer og to dommere). Av det som var mindre bra var dekk fra holdt (5 p. trengte dobbelkommando på neddekk), stå under marsj (6,5 p. jeg vrir på meg idet jeg sier kommandoen, merker det ikke selv og har bare vært klar over det i et par dager. Gjorde alt jeg kunne for å la være i dag, men det var litt bevegelse igjen, gitt! I tillegg beveget Ziva seg før jeg kom inntil), og i avstandskommandoen (6,5 p her presterte jeg å si en helt ny kommando på sitt opp, som jeg aldri før har brukt. Ziva så på meg med store forundrede øyne! Så der ble det dobbelt kommando, gitt. Den nye, og riktige kommandoen reagerte hun selvsagt på). Ellers var det bare åttere, niere og tiere!

LP er utrolig teknisk og komplekst, og derfor veldig gøy når man får det til! Øvelsene er sammensatte, og krever flere ferdigheter. Og føreren skal gjøre minst mulig. Jeg har brukt lang tid på å skjønne virkelig hvor lite fører kan gjøre i ringen (duh!). Jeg har fått mange trekk for ting jeg ikke visste ble trukket så mye, feks ta på hunden (kan jo være fristende feks i lineføring, eller stå under marsj osv for å ‘redde’ en øvelse som er i ferd med å gå feil), gå bakover i forhold til bevegelsesretningen eller bevege seg når man har stoppet (det gjorde jeg på en bronsemerkeprøve der jeg prøvde å motivere Ziva i transportstrekket frem til dekk fra holdt. Klappet i hendene og tok et lite steg bakover. Det ble null poeng på øvelsen), og ikke gi dobbeltkommandoer (forståelig, men akk så sure poeng!).

Lydigheten har føltes litt som en byll vi ikke har fått hull på. Ziva er kjempeflink på trening, jobber, konsentrerer seg, er aktiv og ivrig. Men når det gjelder så har vi ikke fått det til. Jeg føler vi har jobbet mye for de 5 poengene vi var bedre i dag enn sist. Det var skikkelig deilig å endelig få opprykk til klasse 2. Jeg er så lei av klasse 1, så nå gleder jeg meg til å trene på noen nye øvelser, og utvikle videre feks FVF. Hurra for flinke Ziva!

Reklamer

4 thoughts on “Opprykk!

  1. Gratulerer, så utrolig gøy å lese 🙂 Jeg må virkelig psyke meg opp til å la Sara få starte i lydigetsringen igjen i år, synes hun fortjener det nå når hun har hatt så mye fremgang på alle sine problemområder 🙂 Gratulerer igjen, kjempebra jobba 🙂

  2. Tusen takk! Det var en lettelse å klare det, selv med mine dumme førerfeil 🙂 Det er utrolig intenst å være inne i ringen, men utrolig gøy når sammarbeidet fungerer. Sara virker veldig flink, så jeg håper dere finner stevner der hun får vist seg frem. Skjønne, flinke Sarra!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s