Rekrutten

 

Jeg fant 5
På vei inn med løsbittet høsten 2014. Rundt halsen har Ziva fastbittet for å bli vandt med det. Foto: Anna Bjurgård Compton.

 

Det morsomste Ziva vet (og det vi gjør mest av) er redningshundtreningen. I vinter har vi måtte kutte kraftig ned på treningen på grunn av jobben min, men nå skal jeg levere avhandlingen min om to uker (iiik!), og etter påske har jeg begynt å få hodet sakte over vann igjen. Vi trente masse rundering i fjor sommer, og noe spor og feltsøk. Nå begynner det å bli alvor, for vi planlegger å ta B-prøvene og det som heter ukas arbeid (B) i NRH i sommer. B godkjenning er et viktig delmål på veien til godkjenning som redningshund. Neste store mål er selve A-godkjenningen (ferdig godkjent redningshund som kan delta på redningsaksjoner). Det målet håper vi på å klare til neste sommer.

Ziva og jeg deltok på vår første reningshundtrening i januar 2014. Da var Ziva 7 måneder gammel. Vi begynte å trene med NRO (Norsk Rendingshund Organisasjon), men byttet til NRH (Norske Redningshunder) i juni 2014. Treningene foregår to ganger i uken, året rundt (en dag i helgen, og en kveld på hverdager). Før vi startet med redningshundtreningen hadde jeg jobbet en del med lydigheten til Ziva, som innkalling, fri ved foten, impulskontroll med forstyrrelser, og apportering. I tillegg hadde vi gått ganske mye i skogen, så hun var veldig trygg der, og godt vandt med å løpe i ulendt terreng Dette var bare del av en generell grunnutdanning, og ikke med tanke på at Ziva skulle bli redningshund, men den sommeren før jeg fikk henne ble jeg mer og mer interessert i å prøve det. Men jeg bestemte meg ikke for å begynne før utpå høsten 2013, når Ziva var rundt 5-6 måneder gammel. Men jeg tror grunnarbeidet jeg hadde gjort med henne før vi begynte med selve redningshundtreningen var veldig nyttig, spesielt for runderingen. Det gjorde at hun raskt forsto det som kalles å melde. Når hunder runderer (søker etter mennesker i et bestemt system) må de komme inn til fører med beskjed om at de har funnet noen. I begynnelsen er dette et løsbitt, en liten myk pinne av skumgummi, eller annet stoff. Denne har figuranten (den som hunden skal finne) med seg ut når hun/han gjemmer seg i skogen. Når hunden har gjort et funn, skal den lære seg å ta denne med inn til fører (som beveger seg fremover langes en midtline). Etter at bittet er avlevert hos fører sendes hunden ut igjen for å vise fører hvor figuranten er (dette kalles påvisning). Figuranten skal da belønne, og belønne godt! Det skal være som julaften og bursdag på en gang ute hos figurant. Dette for at man ønsker at hunden skal ha et sug ut mot figurant. Det skal være stor stas å få belønningen. Klarer man ikke belønne godt nok (og alle hunder er forskjellige, man må tilpasse det til hunden! Noen liker lek, andre mat, og noen vil bare ha kos – eller en kombinasjon) vil man etter hvert få en hund som ikke er så interessert i å søke langt nok ut i terrenget, eller som ikke gidder å løpe ut i påvisning. Rundering er en utrolig sammensatt øvelse. Hunden må være motivert, konsentrert, i god fysisk form, og samarbeide godt med fører. Meldingen (hente og avlevere bittet) er helt sentral i opplæringen, og kan ikke hunden apportere så kommer man ikke videre. I starten kan man jobbe med å la hunden søke i et system og finne figuranter, og ha dirkete belønning hos figurant (figuranten belønner med en gang hunden kommer bort, uten bruk av løsbitt). Dette er god trening for å få hunden til å søke langt nok ut, og lære å løpe rett ut (ikke i et vilkårlig søksmønster). Men for å komme videre i treningen må hunden kunne apportere.

I starten har man funn på hvert slag (hver bue hunden løper i terrenget) for at hunden skal ha høye forventninger til runderingen. Gradvis lærer man hunden å ta tomslag (buer ut i terrenget uten funn), først ett, så to etter hverandre, og så tre, osv. Etter hvert lærer man hunden å melde med fastbitt. Dette er en bøyle som sitter på halsbåndet, og som den lærer å ta i munnen når den finner et menneske. Dette erstatter løsbittet. Mennesker som går seg vill har selvsagt ikke med seg løsbitt i sekken, så fastbittet er en veldig lur måte å få beskjed om funn på leteaksjoner.

Første funn
Første funn i januar 2014. Figuranten skimtes så vidt inne i skuret med gul jakke. Foto: Christina Skorge

 

Ziva skjønte dette med melding med løsbitt fra første stund. Hun trente et par ganger på en parkeringsplass den første økta, før hun fikk løpe ut og finne noen som hadde gjemt seg i et skur i skogen (ca 10 meter unna). Etter dette fikk hun begynne å finne mennesker gjemt i skogen. I ettertid har jeg forstått at at dette er ganske uvanlig. Mange bruker en del økter på å lære inn gangen i meldingen. Her tror jeg apport-treningen var til god nytte. Ziva fikk etter hvert litt problemer med å løpe rett ut på slagene, hun ville helst vimse rundt som hun ville (litt slik hun fortsatt holder på i feltsøk). Da vi begynte å trene med NRH fikk vi orden på dette ved å repetere gang på gang på gang at det ALLTID sitter et menneske på ca 50 meter ut i skogen. I starten brukte vi påvirkning ved at figuranten reiste seg opp, eller viftet med armene. Dette gjorde at hun ble veldig fokusert ut i skogen, og løp som et skudd. Det har hun fortsatt med. Hun ELSKER å rundere, og når jeg slipper henne ut på det første slaget setter hun opp en enorm fart. Rett før vinteren begynte vi med tomslag, og nå på våren har vi fortsatt med det. Foreløpig kun ett og ett tomslag, eller to tomme etter hverandre. Vi har også begynt innlæring av fastbittet.

Parallelt med runderingstreningen trener vi på spor. Vi har slitt litt med dette Ziva er veldig flink, og veldig ivrig. Noe som har gjort at det har vært vanskelig å henge på. Hun har stresset litt, og blitt irritert når jeg prøver å roe ned tempoet. Da har hun satt seg ned i sporet, sett på meg og hylt. Som en blanding av protest og streik(!) Jeg har innsett at jeg må bare stole på henne, og følge på så godt jeg kan. Jeg må legge til rette for at hun kan jobbe fokusert. Dette innebærer å være myk i hendene (ikke holde igjen), og følge tempoet hennes. Og ikke minst: stole på henne. Hun har aldri gått feil (som jeg vet om), så selv om hun ikke alltid går med nesa nedi selve sporet, betyr det ikke at hun er av. Hun har i perioder en ganske høy nese, og kan vimse litt frem og tilbake, eller gå på siden av sporet (trolig på grunn av vind osv). Men hun finner alle gjenstandene jeg legger ut, og hun finner alltid slutten. Og det er poenget med å gå spor når du  skal finne mennesker!

Alltid beredt! Ziva elsker å jobbe.

Som sagt skal vi ta B-prøvene i sommer. Det er 400 meter rundering (midtlinjen er 400 meter). Og så er det 500 meter spor med 4 gjenstander, 2 timer gammelt. Vi er i rute for å kunne klare dette, men jeg er glad vi ikke skal ta prøvene før uti juni en gang. Prøvene må være påbegynt før man tar det som kalles ukas arbeid. Dette er 4 dager med fulle dager med ulike utfordringer. På B-uka innebærer dette en del spor, feks lange spor og gamle spor. Vi skal ta ukas arbeid B i juli. Denne må også bestås for å kunne gå videre i godkjenningsprogrammet til NRH. Jeg gleder meg til masse hundetrening i sommer!

Reklamer

3 thoughts on “Rekrutten

 1. Høres ut som dere får en fin og aktiv sommer. Lurte dog på en ting- farten i sporet, har ikke det noe å si. Jeg trener jo blodspor, og det er jo farten svært viktig. Og jeg sliter med det samme som deg i sporet, men må da jobbe med farten, ellers løper vi jo nesten sporet.

  1. Problemet med farten har blitt gradvis mye bedre. Jeg er litt usikker på hva som har gjort utslaget. Men tror det er en kombinasjon av flere faktorer:

   1. Ziva har blitt eldre, mer moden.
   2. Jeg går lengere spor. Hun kan gå litt raskt og unøyaktig i starten (de første 100-200 meterene), og når hun har gått seg ‘varm’ roer hun seg ned og fokuserer bedre på oppgaven.
   3. Jeg har begynt å legge gjenstander i sporet. Da blir hun mer nøye, og stopper opp. I starten brukte jeg ball eller leke, og små lekepauser (rolig lek) ga henne små pauser som har gjort at hun jobber bedre/mer konsentrert når vi tar opp sporet igjen.
   4. Økt liggetid gjør også at Ziva senker tempoet (1-2 timer foreløpig). Det samme gjelder om sporlegger er en annen enn meg.
   5. I vinter har vi gått en del spor på harde underlag (asfalt, grus, is, osv). Dette syns Ziva er veldig vanskelig. Etter at snøen smeltet i vår har vi gått spor i skogen igjen. Selv om Ziva ikke helt mestrer harde underlag helt ennå, tror jeg treningen har hjulpet henne når vi nå går spor på mykere underlag.
   6. Jeg har gjort endringer i i hvordan jeg håndterer henne før og etter sporet. Er rolig, og har klare rutiner før spor: På med sele og halsbånd. Går bort til sporet med bånd festet i halsbåndet. Ca 2 meter fra sporstart ber jeg henne rolig om å sitte. Setter på sporline i selen. Tråkker på linen så hun er trygg. Gjør meg klar med hansker osv. Løsner båndet fra halsbånd og fester det rundt kroppen min. Når jeg er helt klar, og Ziva er helt rolig sier jeg med myk stemme: ‘Værsågod’, og går mot sporstart. Etter dette styrer Ziva retning og tildels fart. Er hun usikker og stopper opp stopper jeg også og sier ingenting. Hun må løse oppgaven selv. Er det ulendt eller jeg ikke klarer å følge tempoet hennes sier jeg rolig ‘Vent’ og gir en liten godbit når jeg tar henne igjen. Når jeg er klar sier jeg ‘Værsågod’ og vi fortsetter.
   7. Jeg jobber kontinuerlig med meg selv i å stole på henne og blande meg inn minst mulig.
   8. Jeg er nøye med å være myk i bånden, gi ut mye line og gi henne den plassen og friheten hun trenger. Minst mulig konflikt!

   1. Ser at det er veldig mye av det samme som jeg gjør. Så da er det bare mer trening som vil gjøre susen. Takk for godt og langt svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s