Øyeblikksbilde

IMG_8840

Ziva er nå 23 måneder gammel. Hun har i løpet av vinteren og våren fått en voksen kropp. Hun var lenge ganske liten og litt spinkel i kroppen. Det siste halvåret har hun blitt kraftigere over ryggen, og hodet passer i størrelse til resten av kroppen. Halen som alltid har vært lang og kraftig var en periode i vinter spinkel og pistrete. Men nå er den igjen en typisk labrador-hale; kraftig og kompakt. Det er utrolg fascinerende hvordan hundene forandrer seg fra liten valp til voksen hund.

Ziva hadde en liten spøkelsesperiode den første høsten, men det var ikke et stort problem. Da hun var 9 måneder gammel døde Snøfte, og hun ble akutt tenåring (virket det som). Alt og alle lyder ble potensielt farlige, og Ziva tok ansvar og bjeffet for å varsle. Hver minste lille lyd måtte bemerkes. Når naboen åpnet et vindu: VOFF! Når noen gikk forbi på rulleski på veien: VOFF! VOFF! Jeg lukket igjen Macen: skvatt hun opp og kikket rundt seg. En motorsykkel bak oss på veien i bilen: VOFF! VOFF!! VOFF! Hele døgnet var det slik. I løpet av sommeren i fjor ble alt gradvis mye bedre. Plutselig føltes det som hun var voksen, og tenåringsfasen var slutt i august. Da var hun 14 måneder gammel, og jeg syns jeg hadde vært heldig som hadde en så grei tenåringsfase. Høsten gikk veldig bra, og Ziva har vært en nydelig hund. Enkel å ha med å gjøre. Flink med andre hunder og mennesker. Hun lærte seg også å være hjemme alene noen timer av gangen i løpet av vinteren.

Det eneste litt irriterende i hverdagen har vært Zivas besatthet med nabokattene, og litt bjeffing på naboene når de går forbi oss utenfor leiligheten. Jeg har derfor alle vindusflatene i leiligheten dekket til med gardiner hele tiden. Det er litt kjedelig nå som solen kommer tilbake, men foreløpig er det bare bedre slik. På sikt håper jeg å kunne åpne litt. Men jeg må trene på å senke hennes forventninger til det som skjer i hagen. Kattene gjemmer seg dessverre i buskene i hagen, også på plattingen utenfor hos oss. Derfor er det nok litt lukt etter dem over alt i hagen når vi går inn og ut på tur. Et par ganger har Ziva opplevd at en katt har blitt skremt når vi går forbi, og løpt ut fra busken rett foran henne. Derfor har hun høye forventninger til ting som kan skje i hagen 😦 Det er en daglig kamp å gå gjennom hagen med Ziva. Det er noe vi gjør mange ganger om dagen, ut på tur, hjem fra tur, ut i bilen, tilbake fra bilen, osv. Så lenge vi er i nærheten av hagen rundt blokka (eller ‘katteland’ som jeg kaller det) må jeg være superfokusert på Ziva. Jeg har opplevd flere ganger at hun plutselig ser noe hun tror kan være en katt og setter av gårde i vill fart. Hun er alltid i bånd i hagen, og det er ofte falsk alarm. Her om dagen hadde naboen over veien ryddet i hagen. Det lå en avkappet gren der som hun ikke hadde sett før. Hun trodde derfor det måtte være en katt, og giret seg veldig opp.

Siden påske har Ziva vært i en litt merkelig periode. Før påske, og i påsken jobbet jeg mye, og da bodde hun periodevis hos moren min, og i påsken hos de som har mamma Shira. Jeg vet fra tidligere at Ziva ikke takler forandringer så godt, og kan bli litt usikker i en periode etter at vi har vært på hytta eller andre reiser. Etter påske har hun vært mer usikker enn noen gang. Jeg merker det primært i møte med andre hunder og mennesker. Det skal veldig lite til før hun reiser bust, halen blir høy og hun blir stiv i bevegelsene når hun ser hunder på tur. Til og med hunder hun kjenner godt. Usikkerheten er bare på avstand, og hun kan dessverre brumme litt. Det er ikke knurring, men en slags buldrende lyd i halsen. Straks hun kommer bort til hundene er hun smørblid og sosial. Det altså bare på avstand. Det virker som dersom hunder eller mennesker kommer i uventede situasjoner eller steder trigger det også usikkerheten. Naboen vår har en liten schnauzer. Super snill og bare grei på alle måter. Ziva har truffet henne flere ganger fra hun var liten valp, og de går forbi leiligheten stadig vekk. Her om dagen var vi på vei hjem og gikk i hagen. Da dukket nabohunden med eier opp bak en busk, og Ziva tente på alle pluggene: brommet og løp frem i full fart. Det kan virke skummelt på andre, men jeg vet at Ziva aldri gjør noe. Hun er usikker og ble overrasket. Men jeg forstår samtidig at dette ikke er noen hyggelig situasjon for de som opplever det i andre enden. De vet jo ikke at Ziva er snill som dagen er lang, og at hun er usikker. Derfor er jeg litt bekymret for at Ziva skal få et litt dårlig rykte i nabolaget. Jeg håper inderlig dette bare er en fase. Jeg har snakket litt med andre hundefolk om dette, og blitt fortalt at hunder har en ny tenåringsfase før de blir to år, en mental modningsfase. Jeg håper det er dette jeg opplever nå med Ziva.

Jeg syns denne perioden er krevende. Jeg prøver å fokusere på rutiner og ro. Og overse det jeg ikke ønsker av adferd, men legge til rette for og belønne den adferden jeg ønsker. Oppstår vanselige situasjner prøver jeg å avlede. Problemet er at den negative adferden, dvs usikkerheten og brummingen er så uforutsigbar. Det er gjelder ikke alle vi møter, eller alltid i de samme situasjonene. Dette gjør at jeg nå prøver å være nøye med å ha rutine på at hun skal komme inn til meg dersom hun ser noen andre hunder eller blir usikker. Jeg går med klikker og godbiter i lommen hele tiden, så jeg er alltid klar. Blir hun usikker klikker jeg i det øyeblikket hun snur seg mot meg. Så holder jeg oppmerksomheten hos meg til vi kommer nærmed nok det hun reagerte på. Da sier jeg ‘værsågod’, og da er som regel usikkerheten borte. Når vi er ca 1 meter (eller nærmere) fra de hun har vært usikker på går det greit. Det er på avstand at usikkerheten kommer frem.

Når det gjelder kattene har jeg laget en plan for dem. Jeg skal jobbe litt systematisk med problemet i sommer, for slik det er nå kan jeg ikke ha det. Foreløpig er jeg veldig nøye når vi beveger oss i nærheten av blokka. Ziva må gå ved min venste side, og se på meg. Hun får ikke snuse i bakken eller se på andre ting. Dette har jeg jobbet frem ved å klikke den adferden jeg ønsker. Det er et møysommelig arbeid over lang tid, og nå er dette de eneste kriteriene som gjelder i hagen. Heldigvis er Ziva glad i mat og lett å overbevise på den måten. Men det skal lite til før hun begynner å lete etter kattene. Noen ganger når jeg parkerer bilen kan hun få øye på en katt gjennom vinduene, og da er hun helt som i en annen verden. Null kontakt. Det er utrolig slitsomt og veldig frustrerende.

Planen min for å bedre katteproblemet er tredelt: (1) smeller, (2) senke forventninger, (3) ro i hagen. Jeg skal alliere meg med noen i blokka som har katt, og spørre venner som har katter om å få tilgang på avføring og løs pels. Dette skal jeg legge som forstyrrelser i smellerboksene når vi trener på annen fert. Da må Ziva velge bort kattelukt for å få belønningen. Mye av problemet med kattene er trolig synsinntrykkene (og ikke bare ferten) og forventningen til kattene. Hun har dessverre klart å løpe etter kattene et  par ganger, og disse erfaringene har satt dype spor. Jeg må jobbe med henne i nærheten av katter på en eller annen måte. Dersom vi får hjelp av en snill/rolig katt kan vi trene på passeringer, og  å være rolig i nærheten av katt. I tillegg skal vi trene på ro på tur. Bare sitte rolig i 10, 20 eller 30 minutter. Se på verden og bare være til. Dette er Ziva veldig dårlig på. Vi skal gjøre det samme i hagen. Bare sitte på gresset og observere verden. Håper disse tiltakene gjør det bedre å leve i katteland etter hvert 😛 Ziva er ellers veldig flink med andre dyr, har liten interesse for dem, og er god på innkallin uansett forstyrrelser (bortsett fra katt!)

Jeg håper Zivas usikkerhet er en fase, og at det går seg til etter hvert. Slik det er nå er det litt slitsomt og vanskelig å bevege seg i verden med henne. Heldigvis er hun veldig flink når vi er på steder der det er masse folk og hunder. Og hun er veldig flink når vi er i skogen og skal jobbe. Da er hun kjempetrygg. Det er bare i situasjoner der det er lite folk eller hunder, og gjerne dersom det kommer litt overraskende på.

Reklamer

One thought on “Øyeblikksbilde

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s