Hund i (varm) bil

IMG_0542
SPCA har laget et nyttig klistremerke man kan ha på bilen. Dette kjøpte jeg på Dogs4All i fjor, og har plassert det i vinduet på den siden av bilen som ikke har temperaturmåler.

Om sommeren er det mange historier på sosiale medier om hunder i varme biler, tips om hva man skal gjøre om man ser en hund alene i varm bil, skremmende eksempler på hvor varmt det blir i bilen (raskt!), og videoer om folk som selv tester hvor ubehagelig det kan være i en varm bil om sommeren. Disse innleggene gjør helt klart innrykk. Samtidig har jeg lest historier om hvordan situasjonen har blitt enkelte steder i USA, der folk knuser ruter bare de ser en hund i en parkert bil. Eiere har blitt redde for å ta med hundene når de kjører bil om sommeren fordi de er redde for at bilruten skal bli knust. Det er helt klart riktig å knuse en rute dersom hunden sitter i lukket bil i solsteiken, forså meg rett! Men samtidig må man gjøre en vurdering av hele situasjonen. Vi kan ikke komme dithen at hunden ikke får være med når det er varmt. Hunder har godt av å få være med på tur hvis de liker bilkjøring. De får være med familien sin og slipper å sitte hjemme alene, variasjon i hverdagen, og de får nye inntrykk og erfaringer som er bra for hundens mentale helse.

IMG_0548
Temperaturen ved buret er synlig utenfor vinduet (Ziva var ikke i bilen da bildet ble tatt).

Jeg opplever at mage er bevisst på problemet med varm bil og hund. Noen har investert i vifter eller klimaanlegg som holder en jevn temperatur i bilen. Vi som trener mye med hunden, også på sommeren, må ha hunden i bilen i lange perioder. Når jeg er på trening med NRH går hele kvelden, og i helgen hele dager der Ziva sitter i bilen mellom øktene. Som de fleste andre er jeg nøye med å parkere i skygge (og flytter bilen i løpet av dagen), jeg åpner vinduene så mye som mulig og har en krok på bakluken slik at den også kan stå åpen (og bilen låst), har vannskål stående fremme i buret hele tiden, og jeg bruker silver shade hvis det er lite skygge. Men det jeg tror er mitt beste tiltak når det gjelder gode temperaturtiltak i bilen året rundt er termperaturmåleren jeg har plassert utenpå buret til Ziva. Dette kostet minimalt (for eksempel på Clas Ohlson, Jula eller liknende), men gir meg enkelt og raskt en god indikasjon på hvordan Ziva har det i bilen. Jeg har plassert temperaturmåleren slik at den er lett synlig i vinduet. Dersom noen ser Ziva i bilen (og kanskje blir bekymret) så vil de også se temperaturen. Jeg har også en plassert ved siden av rattet, så jeg kan se temperaturen bak i bilen mens jeg kjører. Dersom jeg for eksempel blir stående i kø i varmen kan jeg tilpasse klimaet. Selv om jeg har åpne vinduer eller har på klimaanlegget, og jeg syns det er behagelig, er det ikke nødvendigvis det samme bak i bilen. De temperaturmålerne jeg har i bilen min har muligheten for å måle temperaturen der enheten plasseres (”inne”), og har en ledning som kan strekkes til et annet sted (”ute”). Displayet viser begge amtidig. Jeg har strukket ledningen til bak forsetet (foran på buret). Denne delen av buret er stort sett alltid i skygge. Dermed får jeg både temperaturen på utsiden av buret ved vinduet, og i skyggen bak forsetet.

IMG_0549
I tllegg til temperaturmåleren har jeg opplyst kontaktinformasjon, skulle folk observere at noe ikke står bra til med Ziva mens jeg er borte. (Ziva var ikke i bilen da bildet ble tatt).

 

IMG_0544
Oversikt over temperatur foran og bak i bilen når jeg kjører.

Det er utrolig nyttig å vite temperaturen i bilen. Da kan jeg sette inn tiltak, som flytte bilen, ta på silver shade, evt lukke vinduer hvis det er kaldt, osv. Dette gjelder også om vinteren. Blir det kaldt kan jeg ta på et dekken, eller legge et ullteppe under Ziva.

 

 

 

 

Reklamer

One thought on “Hund i (varm) bil

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s