Avlusing

IMG_1082

Ja, du leste riktig: avlusing. Ziva har fått lus – LUS!!! Det er så ekkelt å tenke på, og litt flaut. Lus, lissom 😛  Jeg har aldri vurdert det som mulig engang, aldri enset lus en tanke. Jeg fikk sjokk da veterinæren hadde tittet i mikoiskopet sitt og utbrøt med både lettelse og litt glede at hun kunne bevise at Ziva har lus. Jeg fikk akutt behov for å klø meg over alt, spesielt i hodebunnen. Veterinæren var heldigvis rask til å presisere at de lusene som lever på hund ikke kan leve på mennesker. De er artsspesifikke, og kan heller ikke overleve i møbler og inventar.

Ziva har klødd seg litt i sommer, mest på snuten merkelig nok. Jeg har lurt litt på hva det har vært, men hun hadde en diffus kløe på sommeren i fjor også. Da tenkte jeg det var tørr hud. Det var jo så varmt i fjor, og hun badet masse sammen med meg. Tenkte all badingen gjorde huden tørr. Det som hjalp i fjor var å massere inn aloe vera gelly i huden. I år gikk jeg til veterinæren for ca en måned siden med Ziva, og følte meg passe dum: «Du, veterinæren, hunden min klør seg på snuten og på halen. Hva er det?» Jeg vet jeg er skikkelig hønemor, og tenker at en gang for mye til veterinær er bedre enn en for lite. Men, altså, jeg har noen sosiale antenner også. Så jeg følte meg litt dum. Men jeg hadde grunn til å være litt hønemor for hun fikk våteksem i begynelsen av juni. Jeg har blitt litt redd for at Ziva skal få det på nytt. Hun har en tett pels, så det er dessverre ikke usansynlig. Men det var ikke våteksem. Veterinæren var hyggelig, som de alltid er på Nordberg Dyreklinikk. De lytter og svarer, uansett hvor lite problem jeg presenterer. Veterinæren gredde med en kam og tittet på hårene i mikroskopet, men fant ingnting. Han foreslo at Ziva muligens ikke tålte å spise valpefor. Saga var ikke så flink til å spise opp all maten sin, så Ziva syns det var veldig stas å få slikke rent skålen hennes (ja, hun har lagt på seg – sukk). Så etter veterinærbesøket for en måned siden var jeg veldig nøye med hva Ziva fikk spise, men det hjalp ikke på kløingen.

Etter at Saga dro ble Zivas kløe bare ekstremt mye verre. Da begynte jeg å lure på om det var stressrelatert. Var det en stor påvirkning for henne å bli alene? Ziva fikk sin andre løpetid 8. juli. Kunne kløen ha sammenheng med hormoner? Kløe hos hund kan skyldes så mye. Jeg begynte å frykte at det skyldes matallergi, og tenkte med gru på hvordan det ville bli å ha en hund som kun kan spise allergifor. Det var også derfor veterinæren ble så lettet og glad da hun kunne påvise lus. Å avdekke allergi tar lang tid, og det virker ikke som man alltid får noe svar. Lus er noe konkret som kan dokumenteres og behandles lett. Medisinen gis som dråper i nakken på hunden. I Zivas tilfelle barberte veterinæren bort en liten flekk med hår slik at de kunne komme skikkelig til. Dette var på tirsdag i forrige uke. Og i kveld (søndag) har jeg vasket all pelsen med en beroligende sjampo som vi fikk av veterinæren. Den skulle virke i 5-10 minutter før den ble skylt ut. Slik jeg har forstått det har den ikke noen virkning på lusene, men skal bidra til å få fjernet døde lus og egg fra pelsen.

I dagene etter at Saga dro klødde Ziva seg nesten tussete. Hun klødde hele tiden, over alt. På potene, på magen,under halsen, i rompa – over alt. Og hun klødde seg lenge av gangen, ble liksom ikke ferdig – om dagen, og våknet om natten. Etter besøket hos veterinæren og med dråper i nakken ble det mye bedre veldig raskt, før det blusset litt opp igjen (egg som ble klekket?) I dag har hun nesten ikke klødd seg, så jeg har tror hun blir helt lusfri ganske snart. Hun får ikke hilse på andre hunder i to uker etter behandlingen. Vi hadde meldt oss på D-spor konkurranse i dag, men måtte trekke oss.

Jeg kunne latt denne ekle erfaringen med lus få gå i glemmeboken i stillhet. Jeg har de siste dagene smakt masse på mine egne følelser og fordommer i forhold til lus. Det var dritflaut å møte hunder de første dagene og si at Ziva ikke fikk hilse «for hun…eh… du skjønner hun har fått… eh… ææææh… du vet, lus, lissom» Følte det sa noe om meg som hundeier, at jeg ikke har sørget for god hygiene eller noe. Men jeg vet jo at Ziva har det godt hos meg, og jeg har gode rutiner for hygiene. Dette har hun fått av en annen hund, antagelig på tur i nabolaget (jeg har ikke vært på ferie i år, kun kurs). Jeg tvinger meg selv til å skrive dette innlegget for jeg tenker åpenhet og kunnskap er viktig – spesielt når jeg føler på så stor motstand og fordomsfulle tanker.

 

 

Reklamer

One thought on “Avlusing

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s