Fra 2015 til 2016

Foto: Kirsti Ekstrøm
Foto: Kirsti Ekstrøm

Det er desember, og 2015 nærmer seg slutten. Det har virkelig vært et aktivt år for vår del (Ziva er B-godkjent redningshund og jeg har blitt ferdig med min doktorgrad). I starten av året satte jeg opp en rekke mål for Ziva, og de fleste har vi klart. Kjempegøy! Vi klarte B-godkjenning i NRH. Det ble litt mer dramatisk enn jeg hadde sett for meg, med Ziva som begynte å feilmelde i runderingen på prøven. Men jeg klarte å avlære henne med det (med god hjelp av noen flinke treningskompiser og instruktører!), og jeg gjorde det kun med positive treningsmetoder uten å bruke straff eller kjeft (som enkelte mente jeg burde gjøre). Jeg har ingen tro på den slags metoder uansett, men Ziva er i tillegg en alt en alt for myk type hund til at straff og kjeft villle fungert . Da tror jeg hun raskt ville mistet lysten på å jobbe, hun hadde muligens blitt usikker og ikke villet løpe ut i terrenget selvstendig i det hele tatt. Heldigvis har hun ikke opplevd å få kjeft, ordet nei tror jeg ikke hun forstår engang. Så om jeg plutselig skulle begynt å hyle NEI! til henne når hun feilmeldte eller snappet bittet på rundering hadde hun ikke skjønt noen ting uansett (og heldigvis!).

Jeg er ellers veldig fornøyd med at vi klarte opprykket til klasse 2 i lydighet (og startet uoffisielt i klubbmesterskapet i Retrieverklubben avd Oslo). Også fornøyd med at vi har begynt å snuse på retriverjakt. Ziva er har vært kjempeflnk, på jaktcupen og på klubbmesterskapet i jakt. Hun klarte også kvalifiseringsprøven i jakt, så nå er vi straks klare for å starte i Working Test.

Sist, men absolutt ikke minst, er jeg utrolig stolt av at vi har turt å starte i bruks, både rundering og spor. Det har vist seg å være kjempegøy, og passer både meg og Ziva godt. Disse brukskonkurransene er heldags-affærer, og kjempemoro. Og vi klarte jammen å få opprykk til klasse C, så i 2016 blir det mer av dette – garantert!

Vi har ikke vært på en eneste utstilling i 2015. Det føles veldig greit egentlig, men jeg har et mål om at Ziva skal få en rød sløyfe (Excellent) på utstilling etter fylte 2 år også. Ziva var skikkelig flott på forsommeren, nydelig pels og i perfekt hold, og gode proporsjoner. Men så fikk hun dessverre våteksem på halen og måtte barbere bort all pelsen på undersiden av halen. Hun så helt skamklippet ut, ganske fælt å se. Eksemen forsvant heldigvis, men det har tatt sin tid for pelsen å vokse tilbake. Det er først nå at halen begynner å se normal ut igjen. Så utstilling skal vi komme oss på etter hvert i 2016.

Bilde 01.11.15, 15.54.49 (1)

Det viktigste vi skal jobbe mot i 2016 er A-godkjenning i NRH, altså er målet å klare de siste prøvene før full godkjenning som redningshund. Det kommer til å kreve en del av oss. Først er det mørksesøk (rundering 300 meter, 2 figuranter, mørkt!), feltsøk, orienteringsprøve (test av fører, altså), søksøvelser klasse A (rundering 800 meter, spor 1000 meter) og ukas arbeid A. Nok å gjøre altså!

I tillegg vil jeg jobbe videre med lydighet og bruks. Målet tror jeg er opprykk til kl 3 i LP og kl B i rundering. Vi skal også ta eksamen til besøkshund. Ziva er ikke en typisk besøkshund tror jeg, hun egner seg nok best for arbeid med yngre mennesker som er litt aktive. Men for å kunne bli terapihund og etter hvert barnehund må hun først vise at hun også kan besøke eldre på sykehjem. Vi skal begynne med praksisbesøk nå snart. Tror det blir veldig hyggelig, og en ny utfordring for Ziva.

Det har blitt mye rundering i 2015, og det blir det også i 2016. Men Ziva trives godt med variasjon, så vi skal fortsette å utfordre oss selv, prøve ting vi ikke kan (feks agility, rally og smeller) når det passer seg slik, og fortsette å utvikle oss i ting vi kan litt (jakt og lydighet). Det er gøy å gjøre ulike aktiviteter og få litt utfordringer og oppleve mestring.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s