Årets favoritter 2015

Jeg skal igjen forsøke å oppsummere favroitt-produktene fra året som har gått. Jeg er veldig glad i utrstyr til hund, og elsker å se på utstyr i hundebutikker og i nettbutikker. Økonomien er ganske gjennomsnittlig, så jeg kjøper ikke ting til Ziva så ofte. Men jeg elsker å finne gode løsninger, utstyr av god kvalitet og finne butikker der det er tydelig at de som driver den velger med omhu og kunnskap. Jeg har tidligere nevnt hvilke butikker jeg foretrekker til forbruksvarer og hverdagsting (for, fiskeolje, osv). I år vil jeg trekke frem de to butikkene jeg mener har best utvalg og som velger sotiment med omhu utfra erfaring og kunnskap: Pet Shop Girls og Brukshunden. Pet Shop Girls tar kun inn kvalitetsprodukter. Mange tror denne butikken bare har utstyr til mindre hunder, men Ziva har både seng, dekken og leker og annet herfra. De har en flott nettbutikk for de som bor utenfor Oslo. Mange av tingene på listen i år er derfor fra Pet Shop Girls. Brukshunden er et mekka for oss som trener bruks. De har alt det man trenger for å trene bruksøvelsene, og de har alt det man ikke finner andre steder. Det er så fint å finne en butikk laget for oss som driver med bruks, og er spesialister på våre behov!

Bowser Pet Products: Piazza seng

IMG_2443

I høst hadde den gamle sengen til Snøfte blitt så slitt at jeg nesten ikke orket å forholde meg til den. Trekket på Buster-puten hadde blitt veldig tynnslitt etter 4 år. Innholdet har hatt en pose rundt det tempurliknende foret (biter). Nå hadde den posen begynt å gå  oppløsning, slik at hver gang jeg skulle ta av trekket for å vaske det så forventet jeg at fyllet skulle falle fra hverandre. Skikkelig ekkelt, altså. Jeg bestemte meg for at det måtte bli en ny seng snarest.

Butikken Pet Shop Girls er kjent for sine senger. Ikke bare er de flotte å se på, men kvaliteten på materialene har en høy standard. Og hundens komfort står i sentrum. Etter at jeg flyttet til den nye leiligheten for 2,5 år siden fikk jeg mer begrenset med veggplass (større rom, men færre rom). Dette har gitt en del utfordinger i forhold til plassering av bla. sengen til Ziva. Buster-sengen var passe størrelse for Ziva, men den passet ikke helt inn i den plassen jeg hadde tilgjengelig ved spisebordet. Pet Shop Girls har senger i mange ulike fasonger: ovale, firkantede, rektangulære og med kanter. Jeg hadde mest lyst på en pute fra Mia Cara. Syns det merket er helt nydelig, og Pet Shop Girls er eksklusiv forhandler i Norge. Men disse putene er litt for lange i den størrelsen Ziva trenger. Derfor valgte jeg en firkantet pute fra Bowser, den modellen som heter Piazza. Den har en fordypning i midten som gjør at hunden kan veksle på hvordan den ligger, enten sammenkrøllet i midten, eller strekk ut liggende på siden. Ziva liker best å ligge flatt på siden (eller på ryggen opp-ned!), men også litt sammenkrøllet av og til. Jeg har en Bia-bed med kanter på kontoret. Den er helt grei, men det virker ikke som hun har så mye glede av kantene. Derfor var ikke kanter en prioritet da jeg skulle kjøpe ny seng.

Jeg trodde Buster-sengen var bra, og at Ziva likte den. Men etter at jeg fikk den nye sengen har jeg merket at hun ligger i sengen sin langt mer nå enn da hun hadde den gamle sengen. Tidligere lå hun oftere på et teppe, gulvet eller i sofaen, enn i sin egen seng. Hun ligger fortsatt mye i sofaen når jeg er der, men hun ligger også mye i den nye sengen sin.

Snøfte hadde hard hud på albuene sine på forbeina. Mange hunder har dette. Jeg vil gjerne unngå at Ziva får det. Derfor prioriterer jeg høyt at Ziva har tilgang på myke liggeplasser. Også i bilen har jeg anskaffet en ny pute til buret. Her ble det en Mia Cara pute med trykkavlastende og varmeregulerende fyll. Puten hadde nøyaktig de samme dimensjonene som bilburet, så det ble ganske bra syns jeg!

 

Poopy Packs – rød

IMG_2471

Du tror kanskje at en bærsjepose er bare en bæsjepose, og ikke så mye mer? Den ene er lik den annen, og de gjør alle den samme jobben? Det stemmer faktisk ikke! Jeg er litt sær på enkelte ting, og bæsjeposer er en av disse tingene. Min favoritt frem til 2015 har vært å få tak i på enkelte dagligvare-butikker som Meny og Joker, og er av merket Smart. Jeg har likt dem fordi de hadde hanker som gjorde det enkelt å knytte, og plasten virket solid og den var behagelig å ta på (det er mye ekkel plast i bæsjeposer der ute!). Jeg har forsøkt litt ulike typer, spesielt nedbrytbare. Men problemet med mange av disse er at de er veldig små. Ikke nødvendigvis i bredden, men i lengden (dvs. i ‘skaftet’). Dette har medført at det har vært litt nervepirrende å knytte toppen. Ziva er en mellomstor/stor hund, og avføringen er deretter. Det er ekstremt ubehagelig når man nesten ikke klarer å knytte posen fordi den er for full.

Heldigvis oppdaget jeg Poopy Packs. Posene er nedbrytbare. Plasten er ikke ubehagelig verken i lyd eller å ta på, men føles litt tynn. Selv om den føles tynn skal det sies at jeg aldri har opplevd at den har gått i stykker. I tillegg har de fint design som både ser bra ut (man kan velge pakker i ulike hovedfarger, jeg kjøper alltid de som går i rødt) og skjuler innholdet akkurat nok mens man bærer på posen og leter etter søppelbøtte.

 

Snowline Pro brodder

IMG_2452

Jeg er ikke fan av vinterføret vi ofte har i Oslo. Her er det mye is om vinteren, og det påvirker turene vi går. Og det begrenser aktivitetene våre. Jeg har prøvd ulike brodder, og gremmet meg over at de ikke gir godt nok grep eller faller av hele tiden. Jeg har også testen sko med brodder, men det funker ikke for meg som er så distre. Jeg må ofte inn en ekstra runde før vi går på tur for å hente en lue eller skru av lyset, osv. Da nytter det ikke å ha brodder i skoene, og ta dem av og på for hver tur jeg går inn i leiligheten. En av de jeg trener med på NRH-laget mitt tipset meg om brodder fra XXL. Det var kjærlighet ved første blikk, eller på første tur, for å si det sånn. De sitter som støpt på skoen, er enkle å ta av og på, og gir et solid grep uansett vær! Og de kommer med et etui så man kan ha de i lommen eller sekken (eller vesken) uten å være redd for å gjøre noen skader. Det er simpelten ikke noen grunn til å kjøpe noe annet.

IMG_2315

Isete underlag er ikke noe problem med disse!

 

Jacson treningsveske

Bilde 29.12.2015, 12.42.46

Denne treningsvesksen fra Jacson har vært en stor hit i hundemiljøet i år, har jeg inntrykk av. Mange kjenner til den fra før, men den er bare så praktisk og nyttig at den må få plass blant årets favoritter. Jeg bruker den nesten daglig. Oppi den har jeg det viktigste jeg trenger på trening. I tillegg har jeg walkie-talkier, hodelykt, GPS og Zivas viktigste papirer (vaksinasjonskort, forsikringspapierer, identifikasjonspapirer) oppi her. Jeg tar den med inn hver kveld etter trening, og laster den opp med nye godbiter, vann og annet jeg trenger på trening neste dag. Den er romslig, har mange rom, og er lett å holde orden i. Et lite minus er at trekket som lukker vesken med snøring har løsnet litt i sømmen. Det plager ikke meg i og med at jeg ikke bruker det. Men det er litt synd.

Bilde 29.12.2015, 12.43.24

Veldig praktiske lommer langs hele yttersiden, samt innvendig lomme med glidelås.

 

Led Lenser hodelykt

Bilde 29.12.2015, 12.44.59

Etter at jeg begynte å trene redningshund og bruksøvelser har jeg blitt veldig bevisst på utstyr og hjelpemidler også til hundefører. Skal man være aktiv med hund (i skogen) om vinteren i Norge må man ha gode sko, varme klær, en god bukse, og ikke minst en god hodelykt! Denne lykten fra Led Lenser ble kjøpt litt i desperasjon midt på vinteren, jeg bare måtte ha en lykt raskt. Jeg hadde ikke tid til å gå rundt og lete etter det, og ikke hadde jeg så mye penger heller. Jeg fant denne på G-sport, og har vært veldig fornøyd (link til en som tilsvarer min modell her). Den gir et godt lys, varer lenge før den må lades, og er behagelig å ha på hodet. Den er enkel å bruke, og har to lysstyrker å velge mellom, samt at lykten kan vippes opp og ned slik at lysstrålen kan tilpasses det man gjør.

Om vinteren bruker jeg denne til både trening og hverdagsturer. Med denne på hodet tør jeg gå turer i skogen når det er mørkt. Tidligere gikk jeg mest på opplyste veier når det var mørkt, men det blir utrolig kjedelig og begrenset. Det er befriende å tørre å gå tur alene i mørket (sammen med hunden).

 

Maria Udd: Buff i ull

IMG_2513 (1)

Trener man redningshund eller bruks er det viktig å holde seg varm. Å sitte som figurant i skogen i regnvær eller snø er ikke for pyser. For meg er det bare ull som gjelder inderst, stort sett hele året. Jeg har de siste par årene kjøpt mange ullplagg til trening, og raidet klesskapet mitt på leting etter ull. I prosessen med å gå igjennom ting jeg allerede hadde fant jeg en buff laget av Maria Udd i Bergen jeg fikk til bursdagen for noen år siden. Den er av tynn, myk ull. Jeg hadde aldri brukt buff før jeg fikk denne, så jeg var usikker på hvordan den skulle brukes. Og før jeg begynte å trene bruks så jeg ikke det helt store behovet for buff. Jeg bruker ofte skjerf til daglig, og er veldig glad i det. Buff ble litt fremmed. Men når jeg er i skogen hele dagen og trener hund er buffen helt genial! Jeg bruker ofte buff og et tynt ullskjerf sammen. Buffen kan jeg dra opp over ørene og halve luen. Slik får jeg dekket hele hodet og store deler av ansiktet, hvis jeg vil. Og blir jeg varm kan den dras ned, og den forsvinner nesten i skjerfet. Dersom jeg ikke har på meg lue kan den gi litt ekstra varme om jeg trenger det. Den er i ull, og derfor varmer den selv om den blir våt.

Bilde 29.12.2015, 12.32.33

 

IMG_2514 (1)

Jeg har nylig kjøpt tubehalsen fra Canelana. Den er også i ull, og virker så lagt veldig behagelig. Men den er mye tykkere, og er smalere i halsen. Dette gjør at jeg ikke kan dra den opp over ørene og hodet dersom jeg trenger det. Dette syns jeg er et stort minus med denne. Jeg kommer nok til å prøve ut et par andre varianter i 2016, for det er greit å ha noen å bytte på.

 

Dummy Pocket

IMG_2518

I 2015 har vi smakt litt på retrieverjakt og øvelsene der. Ziva elsker det, og det er veldig spennende. Jeg syns øvelsene har mye til felles med bruksøvelsene vi allerede trener. Mange av oppgavene handler om å sende hunden ut på lange avstander i variert skogsterreng, ofte for å jobbe selvstendig for å hente eller søke etter gjenstander. Ziva sliter litt med feltsøk, selv om vi har trent masse på det. Hun er ujevn, og er litt følsom for terrenget. Hun blir rask på labben når det er mye vegetasjon i terrenget, og skrur da av nesen litt. Resultatet blir at hun løper rundt i feltet litt uten retning og mening. Heldigvis har hun klart seg bra på konkurranser foreløpig, men med opprykk til kl. C blir det nok vanskeligere terreng. Jeg er veldig bevisst på å trene med gjenstander i ulike størrelser og i ulike materialer. Vanlige dummyer er store og klumpete å ta med på tur, dersom man ønsker å trene i løpet av lufteturen. Dessuten tror jeg det er lurt å trene med gjenstander som ikke er for store. Dummyer i full størrelse har mye fert. Dersom hunden er klar for det er det lurt å trene med mindre gjenstander som ikke har like mye fert. Disse små Dummy Pocket er veldig praktiske å raske med seg i lommen når man skal på tur.

IMG_2522

Lette, med snor så de kan kastes, og i fine farger.

 

Vom porsjonskuler

IMG_2462

God belønning er alfa og omega i hundetrening. Ziva er ganske enkel å belønne, hun liker mat, hun liker ball og hun liker sosial kontakt. Men det er forskjell på de ulike belønningene likevel. Ball girer henne veldig opp, og det var en periode i år der hun nesten kokte i hodet etter 3-4 repetisjoner med ballbelønning. Dette merket jeg spesielt godt da jeg trente inn meldingen med fastbittet i runderingen. Det var krevende for henne mentalt å melde på en ny måte, og ballbelønning etterpå gjorde at hun til slutt skrudde av hodet. Det ble for mye for henne. Hun har blitt mer moden og voksen i løpet av året, og takler dette bedre nå. Mat er for labradorer nesten som dop. Mange (spesielt om de ikke har hatt labrador selv) forstår ikke hvor mektig mat kan være for en labrador. Mat virker nesten like intenst på Ziva som ball, men trumfer leker hver eneste gang om hun har valget. Selv om effekten av mat og ball virker tilsyns tilsynelatende nesten lik, er effekten likevel noe forskjellig. Ziva blir giret og ivrig og glad på ulike måter i forhold til mat vs. leke/ball. I tillegg fungerer hun best med leke/ball som belønning når hun er opplagt og har mye overskudd. Dersom hun runderer langt fungerer mat best utover i løypen. Mat er en god forsterker i og med at det finnes så mange nyanser av mat, dvs ulike kvaliteter avhengig av hvilken mat hun får. Til daglig på tur får hun nå nesten utelukkende tørrfor som belønning, med leverpostei av og til (veldig praktisk med porsjonspakningene av leverpostei som kan ligge uåpnet i lommen i dagevis uten problemer!) Når vi trener lydighet eller bruks må jeg tenke mer på belønningskvaliteten. Er belønningskvaliteten for god så skrur Ziva av hodet. Er den for dårlig (feks tørrfor på lydighetstrening) så går hun fort lei og blir ukonsentrert. Utfordringen med Ziva er derfor å finne rett belønningstype for det vi trener.

I år har jeg brukt Vom Aktiv kuler når vi runderer. Hun får ball av figuranten stort sett gjennom hele økten, og av og til (om vi runderer langt) får hun i tillegg pølsebiter. På det siste funnet får hun alltid vom, og ekstra kos og lek. Det skal være stas å finne slutten. Jeg bruker også vom på funn av gjenstander når vi går spor. Jeg vil at gjenstandene skal markeres godt, og da må jeg betale henne godt for jobben hun gjør. For Ziva er sporet såpass gøy i seg selv, at det å stoppe for en gjenstand virker litt som et ork for henne.

IMG_2464

Vom-kulene er veldig praktiske til denne bruken. Jeg legger 2-4 kuler i en liten plastboks før trening. Boksen får plass i lommen på låret  treningsbuksen, og der rekker kulene å smelte før Ziva skal spise dem. Jeg har testet ut ulike plastbokser, men mange lekker når vom smelter 😦 Det er ganske ekkelt! Den minste plastboksen fra Granit er veldig bra! Lukkemekanismen er veldig god og solid, og det er akkurat plass til 4 kuler med vom i den. Den passer enkelt i lommen, og har aldri lekket.

 

Egtvedt og Køste: Rundering i teori og praksis

Bilde 29.12.2015, 12.58.27

Året 2015 har handlet mye om rundering for meg og Ziva. Siden ca mars/april til slutten av september trente vi rundering flere ganger i uken med NRH og bruksgruppen i hundeklubben. Vi fortet oss langsomt for å bli klare for B-prøven i NRH i begynnelsen av juli. Etter at hun feilmeldte på den første prøven ble fokuset ytterligere skjerpet, og vi runderte 3-4 ganger i uken. Det var ganske heftig, og krevde mye oppmerksomhet. I denne prosessen med å øke tomslag og innlærng av fastbitt, samt jobbing med en hund som snapper og feilmelder har jeg hatt stor glede av å lese i boken til Morten Egtvedt og Cecilie Køste om rundering, innlæring og hvordan løse problemer. Det har vært et utrolig nyttig oppslagsverk, og støtte når jeg har vært frustrert og manglet inspirasjon til å finne nye løsninger. Den teknikken som løste problemet for Ziva var en kombinasjon av momenttrening (delvis hjemmesnekret i lag-venn Christines hode), og bruk av ekstinksjon (gå tomt) under oppsyn av lag-instruktør Erling. Selv om den avgjørende løsningen for Zivas problem ikke kom dirkte fra Egtvedt sin bok, la hans systematiske metode grunnlaget for at vi lykkes da vi endelig fant riktig ‘nøkkel’. I innlæringen av runderingen hadde jeg slurvet. Jeg adde vært for opptatt av meldingstrening, og ikke søkssystemet, som Morten Egtvedt er veldig opptatt av. I tillegg hadde jeg ikke vekslet nok mellom meldingsformene. Det er ikke uvanlig at man blir så fokusert på målet; rundere langt med mange tomslag og melding med fastbitt. I Egtvedt sitt system understreker han viktigheten av å veksle mellom fokus på øktene (søk i system, meldingstrening), og veksle mellom meldingsformene (direktebelønning, løsbitt og fastbitt). Det er først når hunden mestrer dette at man har et godt grunnlag for å gå videre, øke lengden og man kan gradvis  legge på flere tomslag etter hverandre.  Etter at Ziva begynte å feilmelde gikk jeg helt tilbake til start, og trente en del uten melding, kun dirketebelønning, og der jeg ønsket at hun løp ut i terrenget til figurant med passeringer ved meg på midtlinjen. Det fikk fokus bort fra problemene, og gjorde at Ziva ble fokusert og motivert igjen. Vi vekslet også mye mellom dirketebelønning og løsbittmelding. Det har vært en krevende men veldig lærerrik prosess, og boken til Morten Egvedt ble hyppig brukt!

Bilde 29.12.2015, 13.06.18

I denne boken tematiseres det meste man kommer borti når man trener rundering. Dette er kapitlene jeg har hatt spesielt stor glede av.

 

HI! – Furrytales

IMG_2372

Før jul hadde Pet Shop Girls et slags pop-up monter i butikken med varer fra Furrytales. Deriblant det lekne anhenget med HI! på (uten lenke), i ulike farger (gul, hvit, rosa, lilla, blå). Jeg syns det var kjempemoro, og kjøpte til Ziva selvsagt. I tillegg har jeg gitt det i julegave til tre andre venner med hund. Jeg blir bare i så godt humør når jeg ser anhenget til Ziva. Det er lekent og uhøytidelig. Anhenget er laget av solid plast. Det er ganske tykt, og bokstavene er nedsenket i plasten. Dette er noe som ikke blir skrapet opp og ødelagt med det første. En flott bruksgjenstand til glede i hverdagen.

IMG_2491

Ziva og husgjest Lotta på julaften. Lotta skal være hos oss i tre uker. Hun er datteren til Ronja som jeg passet i fjor vinter.

Følger du oss på sosiale medier?

Ziva er aktiv på Facebook med sin egen side. Husk å ‘Like’ den her! I tillegg er jeg aktiv med bilder av Ziva og det vi gjør på Instagram. Kontoen heter @snoftesen – følg oss gjerne.

Til informasjon:

Jeg vil presisere at jeg har ingen samarbeidsavtaler med verken butikker, forprodusenter eller utstyrsleverandører. Dette er produkter jeg har prøvd, kjenner godt eller bruker selv. Ingen av tingene jeg anbefaler på bloggen er sponset på noen måte. Den årlige anbefalingslisten er et resultat av mine egne erfaringer gjennom kalenderåret.

Reklamer

One thought on “Årets favoritter 2015

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s