Vinterdvale

Bilde 22.01.2016, 11.12.38
Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Nå om vinteren er det lite som foregår av trening med NRH og hundeklubbene. Før jul var jeg det i  tillegg utrolig hektisk med forberedelser til min disputas 11. desember. Jeg hadde på forhånd forhåpninger om å bruke vitermånedene til å trene lydighet og litt spor med Ziva. Men foreløpig har vinteren blitt en eneste søvnig dvale hva angår trening. Vi har ikke gjort spesielt mye. Vi trener litt på tur og på kjøkkengulvet før vi legger oss, men ellers lite. Synd å ikke utnytte tiden nå som det er pause i konkurranser og NRH-aktiviteter, men høsten var utrolig hektisk på jobben, og frem til påske blir det likedan. Og, når jeg tenker tilbake på alt Ziva og jeg fikk gjort i 2015 så tenker jeg at det kanskje er greit å hvile litt på laubærene og kose oss på tur med god samvittighet?

 • B-godkjent redningshund (NRH)
 • Opprykk til kl C bruks (NBF, rundering og spor)
 • Opprykk til kl 2 lydighet
 • Bronsemerket i lydighet (sølvmerket oppnådd i 2014)
 • Klubbmester LP2 Retreiverklubben avd. Oslo 2015
 • 2. plass klubbmesterskap bruks (rundering) Oslo og omegn dressurklubb (OODK) 2015
 • 1. premie Broiler Hønsecup Retrieverklubben avd Oslo 2015
 • 2. premie Blåbær Jaktcup Retrieverkubben avd Oslo 2015
 • Godkjent kvalifiseringsprøve retrieverjakt
 • Kjent mentalstatus, MH

Bilde 04.02.2016, 14.49.34

 

Bilde 04.02.2016, 14.51.55
Jeg liker å ha litt synlige bevis på det vi har gjort. Oppe og nede til venstre er bronse- og sølvmerket i lydighet. I midten opprykksmedalje i bronse i bruks (NBF) og til høyre sølvmerket til NRH for godkjenning i klasse B (ettersøk sommer).
Bilde 31.12.2015, 20.37.34
Jeg fikk prisen ‘Årets multitasker’ på NRH-laget mitt sitt julebordet. En uhøytidelig prisutdeling, dog følte jeg det var ganske treffende. Og jeg er litt stolt, for det er vanskelig å multitaske!

Og vi har faktisk passet en del hund. I kalenderåret 2015 passet jeg hund i ca 12 uker totalt. Det er 3 måneder av året, det. Utvider vi året fra november 2014 til januar 2016 så har jeg passet en annen hund i 18 uker totalt, nesten 5 måneder. I tillegg til å fullføre PhD-avhandlingen og disputert. Når jeg tenker etter syns jeg at litt vinterdvale kan være helt på sin plass, egentlig.

Bilde 12.01.2016, 15.38.17
Lotta (foran) var siste gjest hos ‘Kennel’ Snøftesen. Hun var hos oss i ca 3 uker fra lille julaften. Kjempekoselig, og Ziva liker å ha noen å leke med på tur. For et år siden passet vi mammaen til Lotta, Ronja, i 6 uker. Og i sommer passet jeg fine Saga i 9 uker.

Vi har trent noe i vinter, da. Vi trent på ting som er lystbetont, og som kan gjøres litt på sparket på tur. Jeg jobber litt med tanke på en debut i retrieverjakt til sommeren. Ziva ‘knallet’ (tjuvstartet) dessverre på den siste posten i klubbmesterskapet til Retreiverklubben avd Oslo i høst. Så på tur får jeg venner til å kaste ting opp i luften (votter, luer, dummy, osv) på avstand, mens Ziva må vente helt rolig før hun får kommando om å hente. Stort sett er hun veldig flink, men dette må vi overtrene så det ikke blir knalling på konkurranse. Når vi går turer alene jobber jeg en del med dirigering. Jeg legger ut votter og luer i ulike vinkler fra Ziva (som eikene i et hjul). I forlengelse av dette kaster jeg gjenstander fra meg på stien når vi går, uten at Ziva legger merke til det. Etter ca 50-60 meter roper jeg henne inn og sender henne ut med apportkommandoen. Dette syns hun er ganske vanskelig. Hun har en tendens til å stoppe etter ca 30 meter dersom hun ikke har hatt påvirkning. Jeg jobber mot at hun skal lære seg å løpe rett frem til hun finner noe. Det virker som hun ikke stoler helt på at det ligger noe ute, og løper ikke lenger enn hun må. Denne øvelsen tror jeg vil være viktig for feltsøk også, ikke bare retrieverjakt. Ziva har lenge hatt litt problemer med felsøk dersom hun ikke får påvirkning (at hun ser at gjenstander legges ut). Jeg har nok brukt for mye tid på den delen av innlæringen, og det er vanskelig å få henne til å forstå at hun må løpe ut selv om hun ikke har fått påvirkning – det lønner seg! Hun er ganske ustabil her, men har tro på at det gradvis vil bli bedre. I tillegg har jeg jobbet ganske mye med at Ziva skal bli ‘påståelig’ i avleveringen av gjenstander. Helt konkret vil jeg at hun skal komme med gjenstander hun finner på tur og insistere å få avlevere uansett hva jeg gjør, eller hvor min oppmerksomhet er. Jeg tror det kan være nyttig for henne som redningshund. Da kan det være dårlig vær, mørkt, og vanskelige forhold. Jeg vil at hun skal bli så tydelig at hun dulter borti meg med snuten på hånden eller låret dersom hun finner en gjenstand eller om hun skal avlevere melding. Dette er vanskelig for Ziva som er en så myk og forsiktig type. Jeg har oppmuntret til dette i snart et halvt år. Til å begynne med så jeg bort når hun kom mot meg med en gjenstand i munnen. Da ble hun straks usikker på om jeg fortsatt var med på leken, og begynte å vandre rundt litt uten mål og mening. Så i starten dersom jeg så bort klarte hun bare avlevere i flat hånd (target). Gradvis har vi generalisert dette på tur også, og nå klarer hun å levere på tur i hånd som bare henger løst ned langs siden når jeg går vanlig. Og hun kan avlevere slik i begge hender. Og jammen benytter hun seg av det! Hun finner utrolig mye rart på tur. Etter at hun har tisset og snust litt og gjort sitt – og spesielt om går en tur som er frem og tilbake samme vei (ikke en runde) – så er hun en veldig på denne ‘skattejakt’-leken. Hun leverer i gjennomsnitt 2-3 (mennesker)gjenstader på hver tur(!), dvs luer, votter, sko, drikkeflasker, kniv(!), sokker, smokker, refleksvester, osv – og rester av gjenstander. Det er utrolig mye folk mister i naturen! Delvis tror jeg Ziva syns dette er en kjempemorsom lek, hun elsker å bruke nesen sin. Og dersom turen ikke er super-spennende så er det noe å gjøre. I tillegg belønnes denslags ekstra godt, med leverpostei eller pølse eller liknende.

Vi har meldt oss på noen kurs denne våren og sommeren, så det skal bli gøy! Etter påske blir det brukslydighet med fokus på kryp og gå foran, og NRH-samlinger i april og juni. Så håper jeg vi kommer med på kurs i retrieverjakt (BK-kurs). I sommer skal jeg på runderingskurs på ClickerCamp. Og dersom treningen med rundering går bra denne våren tar vi sikte på A-prøver i NRH, og hovedkurs med den såkalte ukas arbeid A (gulp!). Mye spennende hundetrenig som venter oss i 2016!

Bilde 27.01.2016, 13.50.20
Tross vinterdvale har det blitt noen fine turer. Her med navnesøster Ziva, en labraduddel på 1 år.

 

Bilde 30.01.2016, 12.14.35
Kompis Basse er en Border Collie på ca 14 måneder som begynner å bli skikkelig oppmerksom på damene. Ziva syns han er hyggelig turfølge, selv om han er litt i sin egen verden av og til.
Reklamer

2 thoughts on “Vinterdvale

 1. Så kjekt med innlegg fra dere igjen 🙂
  Og får et år dere har hatt, herlig! Velfortjent vinterdvale ja. Her trener vi får fullt, jeg vil ha mye fremgang med begge to i 2016 og gleder meg til å teste dem i litt konkurranser også 🙂

  Du bør absolutt prøve deg på retrieverjakt, Ziva har jo alle grunnkunnskapene inne fra brukstreningen. Hun kan apportering og feltsøk. Så det eneste hun mangler for Bk er vel vannapportering, men hun kan kanskje det også? Jeg sliter med begge med avleveringen fra vann siden de helst vil riste seg før de avleverer, så det blir vårt store fokusområde når det blir litt varmere i vannet.

  1. Ja, bruks og retrieverjakt har ganske mange likheter, syns jeg 🙂 Vannapport kan Ziva, men vil gjerne riste seg før avlevering. Må jobbes med her også! Gleder meg til å følge dere i 2016.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s