Kontorhunden Ziva


Ziva har mange hatter i hverdagen. Hun er med nesten over alt. Og vi har vært så heldige at hun har fått lov til å være med på kontoret. Det er ingen selvfølgelighet at hunden kan være med på jobben i Norge. Mange, spesielt store bedrifter, har dessverre strenge regler om hund i sine bygg. Frem til i går var jeg stipendiat ved Univeristetet i Oslo, og hovedregelen er at hund ikke er tillatt i deres bygg. Etter søknad fikk jeg heldigvis dispensasjon. Det har vært viktig for meg å ha med hund på kontoret, og jeg tror det har medvirket på en avgjørende måte til at jeg ble ferdig med avhandlingen min. Arbeidet med en doktorgrad innebærer mye stress, usikkerhet, psykisk press, og ofte lange arbeidsdager i ensomhet på kontoret. I samvær med hund opplever jeg at stress, angst og usikkerhet dempes, og deres tilstedeværelse gir selskap og støtte i arbeidssituasjonen. Hunder har en beroligende effekt på meg. Min evne til konsentrasjon øker i hundens nærvær, og min arbeidskapasitet og konsentrasjon bedres. Med hund på kontoret blir arbeidsdagen mer variert, og jeg er mer fysisk aktiv i løpet av dagen, samt til og fra jobben. Det er derfor flere positive gevinster i forhold til arbeidsevne og helse forbundet i å ha hund med på kontoret.

Jeg forstår selvsagt at man skal ta hensyn til de med allergi, men de aller fleste med hundeallergi har kontaktallergi.  Det vil si at de må berøre hunden, eller ha nærkontakt med den for å få en reaksjon. Det finnes de som reagerer på at en hund har vært tilstede i et rom (uten at de har berørt den), men disse menneskene reagerer også ofte på hundeeierens klær. Slik sett kan man aldri helt sikre seg mot at noen reagerer, til tross for at det aldri har vært hund i rommet. Jeg husker jeg reiste med jobben til Tokyo for noen år siden. Blant de nyvaskede klærne jeg pakket opp fra kofferten fant jeg Snøfte sine hår. Da jeg begynte på Universitetet i Oslo i 2011 fant jeg hundehår på tastaturet før Snøfte noen gang hadde vært på kontoret. Man skal ta hensyn til allergikere, men det er vanskelig, nesten umulig, å sikre seg at ingen reagerer fordi man kan aldri unngå at partikler fra hund blir med ansatte på klær. Jeg mener det er mye mer hensiktsmessig å legge til rette for at hunder kan være med på kontoret ved at de bruker egne innganger/heiser, og at man har en søknadsprosess og evt. prøveperiode. En hund som har fast plass og faste rutiner for hvor den kan bevege seg utgjør liten fare for allergireaksjoner fra personer i arbeidsmiljøet.

Det er viktig at en kontorhund blir til glede og ikke frustrasjon. Og for å være det må den kunne oppføre seg på et kontor. Dette innebærer at den er rolig, vennlig, tålmodig, stille og sosial (også når den er alene på kontoret, feks under lunsj eller når man er på møter) – og den må være godt sosialisert og miljøtrent. I tillegg er det viktig at den er renslig og ikke forstyrrer arbeidet eller andre som jobber. Og den må kunne utvise litt selvkontroll og ikke løpe bort til alle den ser. Ziva har blitt kjempeflink. Hun var med på kontoret i korte perioder fra hun var ganske ung, men fra hun var ca 10 måneder gammel var hun med fulle dager og regelmessig (frem til det jobbet jeg mest hjemme). Selvsagt er det fint for hunden å få være med på kontoret i stedet for å være hjemme alene hele dagen. Men jeg vil gjerne fremheve fordelene for de ansatte og arbeidsplassen som helhet dersom man velger å tillate kontorhunder! For det som kan skje når en hund blir en del av arbeidsplassen er at den kan få rollen som et viktig miljøinnslag. Den får ofte frem smil, virker avvæpnende og er stressreduserende. En hund er en sosial katalysator mellom mennesker. Ziva har fått mange venner på Universitetet i Oslo. Noen kom innom kontoret jevnlig og slo av en prat (til Zivas store glede – og min). Andre fortalte meg at de hadde stor glede av å se på Ziva når de gikk forbi kontoret mitt (kontoret hadde en stor glassrute fra gulv til tak ut til gangen. Der lå Ziva ofte (en kombinert observasjonsplass og hvileplass). Ziva sover ofte på ryggen, og dette er ganske underholdene å se på!

Fremover skal jeg arbeide med å omarbeide PhD-avhandlingen min til bok, men jeg håper jeg får en ny jobb snart. Og da hadde det vært fint om Ziva kunne få fortsette karrieren som kontorhund.

 

Reklamer

2 thoughts on “Kontorhunden Ziva

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s