Feilmelding og rundering

Pipeball er verdens beste belønning, syns Ziva.

Ziva og jeg har hatt en ganske heftig vår og forsommer med tanke på trening. Vi har bestått tre prøver i NRH i år: feltsøk, orienteringsprøve og mørkesøk. Planen var å prøve oss på A-prøvene til NRH i år. På høsten i fjor jobbet vi hardt for å få kontroll på feilmeldingen til Ziva i runderingen. Vi klarte det såpass at B-prøven ble bestått. Da vi startet opp treningen igjen i vår begynte Ziva å feilmelde (ta bittet i munnen og avlevere hos fører, uten at hun har funnet en figurant) nesten konsekvent på alle tomslag. Trolig var dette påvirket av løpetiden (hormoner) som kom samtidig. Etter det har jeg ikke stolt på henne med fastbittet. Jeg var ganske frustrert en stund, for jeg kunne ikke skjønne hvordan vi skulle få kontroll på dette problemet. Feilmelding er et stort problem, derfor har jeg bestemt at vi venter med A-prøvene til neste år (2017), slik at vi får nok tid og ro til å jobbe oss gjennom problematikken.  Ziva elsker å rundere, men har tydeligvis ikke helt forstått når bittet skal tas i munnen, og når det ikke skal tas. Så hvordan få henne til å forstå dette? Her er teoriene mange (avhengig av hvilken instruktør du spør!), og teknikkene er varierte.

Foto: Anna Bjurgård Compton
Ziva kan løsbitt! Foto: Anna Bjurgård Compton

Morten Egtvedt (Canis), som jeg var på kurs med i fjor, mener feilmedling med bringkobbel er et symptom på at noe annet i runderingen ikke sitter som det skal. Altså, handlingen med å feilmelde (ta bittet i munnen) er ikke der problemet ligger. Ifølge Morten må man jobbe med runderingen, og sørge for at hunden kan alle elementene bedre for å få kontroll på feilmeldingen. Mange hevder at hunder som har lett for å apportere, spesielt retreiver-rasene, er mer disponert for å utvikle feilmedlingsproblematikk (men feilmelding forekommer også blant andre raser). På mitt NRH-lag er vi totalt 16 ekvipasjer. Av disse bruker 10 stykker fastbitt/hals (8 bruker bringkobbel, 1 hals, 1 omskoleres til svenskebitt), av disse er én helt fersk med bringkobbel (kun noen få økter foreløpig). Av disse 10 er 7 retreivere (jaktgolden, tollere, og labrador). Blandt de 10 som bruker fastbitt/hals har 3 hatt feilmeldingsproblematikk (dvs 30% – Jeg innser selvsagt at dette er et svært begrenset kildegrunnlag å lage statistikk på. Så dette er ikke representative tall. Derfor, se nederst i innlegget!). Alle disse er retreivere (To andre retreivere på laget har ikke dette problemet. De er A-godkjente redningshunder, og tollere). Én er godkjent redningshund, og utviklet feilmedlingsproblematikk i oppkjøringen til første A-prøve. Hunden ble omskolert til halshund, og har deretter klart seg bra som redningshund. De to resterende (hvorav Ziva er den ene) er begge B-godkjente på vei mot A. Retreivere har mange flotte egenskaper som er bra for en redningshund å ha: arbeidsvillige, flinke til å samarbeide, lærer fort, lette å motivere, osv. Men feilmeldingsproblematikk er frustrerende og krevende å jobbe med. Og det kan potensielt ta lang tid å få kontroll på. Noen må omskoleres til andre meldingsformer (hals, svenskebitt), og noen kan ikke fortsette på grunn av det. En på mitt lag hevdet for noen uker siden at alle som trener redningshund opplever, på ett eller annet tidspunkt, feilmeldingsproblematikk i større eller mindre grad. Noen av disse opplever da kun at hunden snapper (tar bittet i munnen, men uten å avlevere hos fører) en og annen gang, og at det går over uten store problemer, mens andre igjen aldri får løst problemet og må omskolere hunden til en annen meldingsform (eller pensjonere hunden fra NRH).

Skjermbilde 2015-09-28 kl. 11.22.57
Ziva poserer med fastbittet rundt halsen.

Ziva er en mild hund. Hun kan bjeffe/halse, og jeg har jobbet frem hals på kommando. Men jeg tror ikke hun vil kunne egne seg som halshund i NRH. Går man på aksjoner med hunden, og den gjør et funn, må hunden kunne halse helt til fører kommer frem. Det kan være snakk om lenge, dersom hunen har gjort funn langt fra fører i krevende terreng om natten. Jeg tror ikke Ziva har denne utholdenheten i halsen. Dersom vi ikke finner en løsning på feilmeldingsproblematikken er det ikke noe alternativ å omskolere henne til halshund i NRH. Hun vil trolig kunne melde med hals i konkurranser, der halsingen ikke trenger å være like langvarig. Jeg vil jo gjerne at hun skal klare kravene til å bli godkjet redningshund, men da må vi jobbe oss gjennom feilmeldingsproblematikken.

Siden feilmedingene begynte for ett år siden har vi jobbet med alle elementene i runderingen; meldingen, veksling mellom meldingsformer i samme økt (løsbitt/fastbitt), søksmønsteret, fremrykk, passeringer på midtlinjen, terrengsperrer, godt gjemte figuranter, avlevering hos fører. Det meste. Fokus de siste to månedene har vært tomslag og utholdenhet. Vi jobber med å endre min og Zivas innstilling til tomslag. Jeg har inntrykk av at Ziva tror rundering = melde. Men i realiteten er rundering for det meste (i hvertfall på prøver og aksjoner) tomslag. Det er mye terreng der det ikke er noen mennesker. Det vanlige er å flette inn flere og flere tomslag i runderingen, og gradvis får hunden større utholdenhet for at det er tomt. Hunden mister ikke troen på at på neste slag  det være noen! For mange hunder er nok dette god nok drivkraft. Mange hunder syns også at løpingen i seg selv er motiverende nok til at de fortsetter. Ziva syns det er gøy å løpe, men funn er enda morsommere! Og hun er intelligent, hun gidder ikke bruke energi på å løpe ut når hun kan stå på midtlinjen og lukte at det ikke er noen der. Hun er ikke så lett å lure!

Teorien min er at feilmeldingen ofte kommer når Ziva er usikker, eller ikke forstår hvorfor eller hvordan hun skal gjøre noe. Det er en overslagshandling. Overslagshandlinger har hun når jeg prøver å lære henne noe nytt, men har ikke lykkes helt eller gått for fort frem. Hun blir frustrert, for hun vil gjerne få til ting. Da kan hun enten sette seg ned og klø seg, eller spise gress (hvis vi er ute), eller plukke gjenstander i nærheten (pinner, sokker, el. l.) Jeg tror feilmeldingen er en overslagshandling i Zivas tilfelle. I så fall kan hun ikke tomslagene godt nok. Hun må forstå at tomslag er viktige, og har en verdi i seg selv. Jeg har belønnet på midtlinjen etter tomslag tidligere, men jeg har nok ikke belønnet nok. Så de siste to månedene har tomlag utløst masse belønning på midtlinjen. Og så har vi graaaaaadivis lagt inn tomslag i runderingen (alt uten fastbittet rundt halsen!). I dag klarer hun 3-4 tomslag etter hverandre, og ca 40% av økten som helhet kan være funn. Vi har kommet litt på vei, men det er et stykke igjen til A-prøven… Den er 800 meter midtlinje, ca 25-32 slag, hvorav inntil 3 funn. Dette vil si at hunden må kunne gå med rundt 10-15% funn på prøven, og potensielt gå tomt i 600-700 meter (i verste fall, om funnene plasseres på slutten). Dette er ganske ekstrem rundering, og selvsagt kan man ikke forvente at hunden klarer dette i hver eneste økt den går. Men, hunden må kunne tåle slike krevende  økter av og til. Hvis man regner at hvert slag er ca 25-30 meter bredt tar hunden 3-4 slag pr. hundre meter midtlinje. Slik sett er 700 meter tomt omtrent 21-28 tomslag etter hverandre. Jeg tenker at det må være mulig å kunne belønne Ziva nok på midtlinjen etter tomslag at det er motiverende nok for henne. Så min strategi fremover er at Ziva skal ha etter hvert ha glede av å gå tomt, og oppleve at belønningen hun får av meg på midtlinjen er nok. På denne måten kan vi feks. gå 8 tomslag etter hverandre før hun får belønning på midtlinjen. Så ut på nye tomslag før belønning. Når Ziva har opparbeidet stor utholdenhet på tomslagene kan jeg ta på fastbittet igjen. Da har jeg mulighet til å belønne tomslag der hun ikke tar fastbittet/feilmelder (noe som jeg ikke har kunne fordi hun har tatt fastbittet på alle tomslagene tidligere i år).

En liten undersøkelse:

Jeg har tenkt mye på feilmelding og snapping det siste året(!) Mange snakker om det, mange opplever det, det tar tid og skaper frustrasjon. Teoriene er mange, og løsningene som lanseres er varierte. Det som mangler er statistikk. Hvor mange er det egentlig som opplever dette? Og er det flest retreivere som feilmelder? Finnes det gode, effektive løsninger, eller nytter det ikke å prøve? Hva skyldes feilmelding/snapping? Hvordan oppstår det? I og med at jeg brenner etter å finne ut svarene på dette har jeg laget en liten spørreundersøkelse. Dersom du runderer med din hund hadde jeg satt stor pris på om du tok deg tid til å svare. Poenget er å få inn noen tall, slik at man kan danne seg et bilde av hvor utbredt problematikken egentlig er.

Dersom du aldri har opplevd feilmedling/snapping vil jeg gjerne at du deltar også. Dette for å kunne se om teorien til min lagvenn stemmer. Opplever virkelig alle som runderer feilmedling/snappig på en eller annen måte, før eller senere?

Har du flere hunder (eller har trent rundering med flere hunder) må du fylle ut undersøkelsen en gang for hver hund.

Klikk på bildet under for å komme til undersøkelsen, eller på linken under:

Skjermbilde 2016-07-03 kl. 13.22.02

Del gjerne linken til undersøkelsen med venner og kjente (eller hele dette innlegget, da):
https://no.surveymonkey.com/r/J25VS9L

Tusen takk for hjelpen!

 

Reklamer

4 thoughts on “Feilmelding og rundering

  1. Driver ganske aktivt med rundering, NBF. Og bortimot alle får feilmelding en eller flere ganger i løpet av hundes karriere, og det er ikke mer frekvent hos retrievere enn andre raser! Hos oss har vi gjerne løst det på to-tre treningsøkter. Vi tar «aldri» av bringkobbelet eller heiser det opp – aldri i anførselstegn, betyr at vi kan stramme det opp på en økt for å komme igjennom OM det har låst seg helt for hunden. Våre hunder får klar beskjed om at det er feil, følsomme eller ikke, de tåler det! Har aldri vært borti at en hund må omskoleres til annen meldingsform.

    1. Takk for kommentar! Jeg har fått mange forskjellige forslag til metoder for å bli kvitt feilmeldingen, hvorav den du nevner er én. Jeg betviler ikke dine erfaringer med metoden, men de jeg har sett som har gjort dette på egne hunder har ikke hatt mye fremgang med den. Selv ønsker jeg ikke å bruke denne metoden. Har du fylt i undersøkelsen? Link nederst i innlegget?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s