Kjære Ziva,

Endelig, er vi der vi skal være. Det virker i hvert fall slik. Etter runderingskurset i helgen føles det endelig som om ting har løsnet skikkelig, og du viser meg en utrolig tillit når vi trener. Du er en veldig snill hund, og er med på det meste. Men i runderingstreningen gjorde jeg en stor feil, uten å egentlig forstå det selv. Da ble du tydelig, på ditt vis. Du forsøkte å fortelle meg på flere ulike måter at du ikke var klar for det jeg ba deg om. Du hadde mistet troen på at jeg visste hva jeg gjorde. I juli 2015, for 16 måneder siden lærte du at å løpe i skogen på tomslag ikke lønnet seg. Det var jo ikke det jeg prøvde å lære deg, men med den fremgangsmåtene jeg brukte da var det dette du forsto. Det nytter ikke å ha gode intensjoner i treningen, og at jeg forstår det vi driver med, når ikke hovedpersonen selv forstår det. Jeg fikk deg til å gå alt for mange tomslag før du egentlig var moden for det. Jeg burde ha skjønt at du var en mild sjel som ikke tålte at vi gikk så fort frem. Jeg tøyde strikken for langt og for fort, du hadde ikke erfaringen eller mentale utholdenheten til å takle det. Jeg vet jo at du er en hund som gir alt du har, og prøver som en helt uansett hva jeg ber deg om. Men i runderingstreningen sviktet jeg deg, og viste meg lite verdig tilliten du så ubetinget pleier å skjenke meg.

Heldigvis fikk jeg en sjanse til å gjøre det godt igjen.

Jeg prøvde virkelig å forstå hva som hadde gått galt, men jeg lærte sent. Var det varmen? Var det løpetid og hormoner? Var det nervene mine som påvirket deg? Hvorfor gjorde du ikke slik du pleide, hvorfor ble det plutselig vanskelig denne onsdagen tidlig i juli? Du begynte å feilmelde, og gjorde det gang på gang. Jeg prøvde å overse, jeg prøvde å gi deg en pause underveis – det var jo tross alt B-prøven i NRH. Men nei, det var ikke mulig å komme gjennom det. Du hadde funnet en løsning på noe du oppfattet som et problem. Og på sett og vis hadde du rett, du fikk slippe å løpe tomslag etter noen feilmeldinger. Da gikk vi i bilen, og jeg måtte ta på alvor at noe ikke stemte. Super-hunden min som hadde lært å melde på første økten da du var 7 måneder gammel, og som kunne rundere ganske så lekkert etter svært kort tid, samarbeidet plutselig ikke lenger.

Takk for at du fikk meg til å gå tilbake og bygge grunnmuren på nytt.

Jeg har vært frustrert i perioder, og vært redd for at du aldri ville kunne gå tomslag igjen. De første øktene etter at alt gikk galt ville du nesten ikke løpe ut til figuranten selv om den var synlig og på kort avstand. Meldingen var bare rot, du var forvirret og tok bittet i munnen nesten helt vilkårlig. Det er ikke enkelt å avlære en hund å feilmelde. Vi har jobbet hardt sammen. I perioder har vi trent 4-5 dager i uken. Denne sesongen har vi sikkert rundert minst 60 økter (jeg begynte å føre statistikk først i juni i år). Jeg var redd du aldri ville komme tilbake og takle tomslag. Jeg er jo ikke helt sikker ennå, men mye tyder på at du takler å gå ganske mye tomt nå. På kurset med Morten i helgen gikk du tre fine økter med ukjente oppgaver der figurantene var utlagt på forhånd. Du viste at du kan løpe tomslag etter tomslag i samme høye tempo fra start til slutt. Nesen er på, som alltid, og du finner alle figurantene.

Tenk så heldig jeg er som har akkurat deg! Det er jo fantastisk at vi fant hverandre, og at vi sammen fant ut at vi begge syns det er dritgøy å rundere. Jeg lover å aldri pushe deg for langt igjen. Jeg sviktet deg for 16 måneder siden. Du har tatt sjansen og valgt å stole på meg igjen. Det er ingen selvfølge, og jeg lover å verne om tilliten din. Jeg tør å tro på at vi nå vil klare å komme videre med runderingen. Kanskje vi til og med klarer A-prøven i NRH til neste år likevel?

S.

Foto: Anna Bjurgård Compton
Foto: Anna Bjurgård Compton

PS – En liten undersøkelse:

Jeg har tenkt mye på feilmelding og snapping det siste året(!) Mange snakker om det, mange opplever det, det tar tid og skaper frustrasjon. Teoriene er mange, og løsningene som lanseres er varierte. Det som mangler er statistikk. Hvor mange er det egentlig som opplever dette? Og er det flest retreivere som feilmelder? Finnes det gode, effektive løsninger, eller nytter det ikke å prøve? Hva skyldes feilmelding/snapping? Hvordan oppstår det? I og med at jeg brenner etter å finne ut svarene på dette har jeg laget en liten spørreundersøkelse. Dersom du runderer med din hund hadde jeg satt stor pris på om du tok deg tid til å svare. Poenget er å få inn noen tall, slik at man kan danne seg et bilde av hvor utbredt problematikken egentlig er.

Dersom du aldri har opplevd feilmedling/snapping vil jeg gjerne at du deltar også. Opplever virkelig alle som runderer feilmedling/snappig på en eller annen måte, før eller senere?

Har du flere hunder (eller har trent rundering med flere hunder) må du fylle ut undersøkelsen en gang for hver hund.

Del gjerne linken til undersøkelsen med venner og kjente. Klikk på linken for å komme til undersøkelsen:
https://no.surveymonkey.com/r/J25VS9L

Tusen takk for hjelpen!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s