– Har hun løpetid?

«- Ja, hun har løpetid. Og nesemidd, og lus. Hun har løpetid og er smittsom, alt på en gang.» Det skal jeg svare andre hundeeiere på tur fremover. Det er selvsagt ikke sant (Ziva er frisk som en fisk, og har ganske sjelden løpetid), men det virker dessverre som det er det eneste språket folk med hund (men som ikke kan noe om hund) forstår.

ikke-hilse

Saken er den at Ziva er en hund som ikke er så glad i fremmede hunder (hun elsker vennene sine!). I menneskeverden, når man gang på gang prøver på en høflig og sivilisert måte å fortelle andre man møter at man ikke vil ha nærkontakt, da begynner man å si ting i klartekst. Dessverre tror jeg det har skjedd med Ziva. Hun har prøvd å kommunisere at hun ikke vil snakke med de hundene hun treffer på tur, men de har ikke tatt henne på alvor. De har fulgt etter henne, yppet til lek, vært frekke og lagt hodet/labber oppå ryggen hennes, snust henne både her og der uten lov. I menneskeverden er dette helt uhørt oppførsel, men likevel lar så mange hundeeiere hundene sine gjøre det på tur. Folk smiler og ler, tror hundene leker eller sosialiserer. I virkeligheten er det mobbing, banning og mangel på respekt. Dessverre har jeg ikke forstått at kontakten med tilfeldige hunder på tur har plaget Ziva, og burde ha hjulpet henne mer. Nå er vi i den situasjonen at hun ser på alle hunder på tur med skepsis og uro. Nesen hennes fanger opp hunder på lang avstand, lenge før jeg ser dem. Hun kommer inn på min venstre side med flakkende blikk, ser på meg og ser bort der hunden er. Jeg gjør en av to ting. Når hunden kommer mot oss kan jeg kaste en håndfull godbiter inn i grøfta (mens jeg står vakt og blokkerer møtende hund/eier på avstand), eller, hvis det er trangt og umulig å unngå et møte, tar jeg en håndfull godbiter i hånden og forer en stri strøm med mat til Ziva som går på min venstre, side forbi hunden.

ikke-hilse
Hva tror du, ser det ut som denne hunden har lyst å hilse?

Det går ofte bra, men overraskende mange ganger stopper eieren opp (spesielt om Ziva står i busken og snuser etter godbiter). Hva er det de vil? Hvorfor tar de ikke hintet? Her står en hund, med hodet i bakken og rompa mot dem og gjør sin egen greie. Hva er det med dette scenarioet som får folk til å tro at Ziva har lyst til å hilse? Ofte må jeg si noe sånn som: «Hun vil ikke hilse.» eller «Hun er ikke så glad i å hilse.» Da er den nesten som eieren blir trigget. Akkurat som de tror deres hund kan kurere Zivas angst for fremmede hunder. Jeg får ofte høre at «Min er kjempesnill» eller «Det går bra, min hund takler dette». Når jeg da må si at jeg vil faktisk ikke at din hun skal hilse på min hund, så klarer de liksom ikke akseptere det. Det er først hvis Ziva går tom for godbiter, snur seg rundt og brummer («Kom deg vekk!») på hunden at eieren skjønner alvoret.

I dag opplevde jeg dette 2 ganger i løpet av en ganske kort tur. To innpåslitne hunder som absolutt skulle hilse mens Ziva snuste etter tørrfor i grøfta. Og bare sånn FYI i tilfelle du ikke visste det: Å gå rundt å snuse i bakken er på hundespråket et ganske tydelig signal om at jeg er ikke interessert. De andre hundene leste ikke signalene og kom mot Ziva. Heldigvis klarte jeg å gå i mellom og blokkere dem. Jeg tok tak i halsbåndet og fikk dem på rett vei igjen, men de snudde tilbake og insisterte på å få tilgang til Ziva. Begge eierne så på meg med store øyne, som om jeg var gal. Så spurte de begge: «Har hun løpetid?» Det virker som det er den eneste legitime grunnen til å holde hunden unna en annen hund. På den første hunden prøvde jeg å si sannheten, men eieren så ut som et spørsmålstegn, og ville nesten ikke gå videre. Når den andre også stilte det samme spørsmålet hadde jeg fått litt nok. Jeg sa at hun hadde både løpetid og nesemidd og lus. Full pakke! Hun ropte febrilsk på hunden sin, men selvsagt hadde hun ikke god innkalling på sin løse hund (ganske standard!) Hun måtte til slutt ta hunden sin i bånd for å få den bort fra oss. Hun kikket på oss gang på gang, det var nesten som man kunne se hjulene kverne sakte inni der. Jeg kan tenke meg hun lurte fælt på hvorfor en hund med løpetid, som er smittsom og har lus gikk løs på en ganske beferdet turvei. Ja, ja, hun får bare gå der og lure, så lenge det gjør at hun kommer seg bort fra min hund. Målet mitt er at Ziva aldri skal måtte trenge å kommunisere i store bokstaver (hun brummer og reiser av og til bust). Hun skal lære seg at hvis hun holder seg nær meg når det kommer en annen hund, og hvis hun overser den, så går det bra og den forsvinner. Men det er vanskelig når andre hundeiere ikke kan respektere at noen hunder faktisk ikke er så glad i å hilse på fremmede.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s