Året 2016, og litt om 2017

Dronningen. Ziva er litt som en dronning, har jeg innsett. Hun har full kontroll på alle rutiner, og dersom de ikke følges, feks at maten serveres for sent, eller kveldsturen ikke inntreffer til rett tid, da får jeg en påminnelse. Og når det er på tide å stå opp om morgenen får jeg beskjed om det; jeg blir slikket i mitt venstre øre (og ikke det høyre!) Dronningen har full kontroll over sitt rike 🙂 Ziva har en type A-personlighet, altså hun liker å stå opp tidlig og legge seg til fornuftig tid. Om natten sover hun en dyp søvn, og det skal mye til før hun vekkes. Jeg er B-menneske, og slik sett har vi litt divergerende interesser med hensyn til døgnrytme og søvnsyklus…

På tide med en oppsummering av 2016, og planlegging av 2017. Året vi har vært igjennom har vært merkelig på mange måter, internasjonalt og lokalt – også jeg og Ziva har merket 2016s krefter. Jeg har for første gang slitt med motivasjonen. Eller, vi har trent masse rundering, men på andre områder har vi ikke vært så veldig flinke. I lange perioder har jeg nesten ikke hatt lyst til å trene. Men i høst har dette endret seg, og jeg har laget detaljerte planer for våren, og milepæler for 2017. Det neste året skal vi være godt forberedt på alt, og klare målene på planen! Elsker å kunne merke mål som oppnådd på årsplanen!

Det største målet for 2016 var å A-godkjenne i NRH denne sesongen, men på våren ble det tydelig at feilmeldingsproblematikken i runderingen ikke var helt under kontroll, til tross for at vi klarte B-godkjenningnen på høsten 2015. Det var hektisk på forsommeren med å prøve å få kontroll på feilmeldingen samtidig som vi forberedte oss til de siste prøvene som måtte være godkjent før vi prøvde oss på A-prøvene: feltsøk, mørsesøk og orienteringsprøven. Feltsøket gikk relativt greit, or orienteringsprøven (6 poster, 15 km, 5 timer) var fastsatt til slutten av mai. Jeg gruet meg, men hadde trent godt i ukene før. Jeg hadde trent både på orientering og på fysisk kondisjon med sekk. Jeg følte at vi var relativt klare, og det gikk også bra (selv om jeg klarte å gjøre en liten feil som forsinket oss ca 20-30 min). Mørkesøk er litt vanskeligere å få til på forsommeren. Den skal gjennomføres når det er helt mørkt, så det vanlige er å ta den på høsten. Hvis den gjennomføres ute er det 300 meter rundering med 2 figuranter. Den kan gjennomføres innendørs, og da blir det romsøk. Ikke helt enkelt å få det til, for man må ha tilgang på både lokaler (type industribygg eller liknende), dommere og figuranter. Heldigvis var vi 2 stykker som trengte mørkesøk-prøven, og dommer stilte opp som hadde tilgang på et underjordisk parkeringshus. Det var helt mørkt, og jeg fikk ikke lov å ha på hodelykt. Ziva fikk heller ikke gå med lys på vesten (slik vi bruker når vi runderer i mørket). Jeg kunne nesten ikke se noen ting, og gikk sakte rett frem gjennom hver etasje i parkeringsbygget. Jeg så ikke hvor Ziva var, hørte bare at hun jobbet i ulike deler av rommet. Jeg så ikke en gang om hun kom inn med melding. Heldigvis har jeg melding med innsitt, så når det var melding hørte jeg at hun satte seg ved siden av meg. Da kjente jeg på hodet og rundt munnen, og skjønte at det var melding. På påvis fant jeg ikke figuranten med det første. Jeg gikk bort til der hvor Ziva var (jeg hørte henne puste), og kjente bare vegg og gulv. Søren, tenkte jeg, det er feilmelding! Men nei, Ziva hadde rett. Litt til høyre for meg satt det en figurant med ryggen mot meg. I underetasjen hadde figuranten gjemt seg mellom en bil og veggen. Ziva fant den også, så da besto vi. Det var veldig fint å få gjennomført de 3 testene om gjensto før A-prøvene. Det hadde blitt utrolig hektisk å ta alle prøvene + ukas arbeid A på én sesong. Det er absolutt å anbefale å få unnagjort feltsøk og o-prøven før B-sesongen, og mørkesøk på slutten av B-sesongen. Jeg har fokusert mye på runderingen i år, og valgte å dra på runderingskur i sommer fremfor ukas arbeid A og A-prøvene. I tillegg har jeg vært i Molde 2 ganger og trent med flinke NRH-ere og andre som trener rundering etter prinsippene til Morten Egtvedt/Canis. Jeg har tidligere trent etter disse prinsippene i runderingen med Ziva, men ikke helt 100%. Men i år har det blitt ganske viktig for meg å trene etter Canis-metoden, og det har virkelig gitt resultater! På den ene Molde-turen var jeg med på kurs med Morten. Vi er en gjeng her i Oslo som klarte å overtale Morten til å komme til Oslo å holde kurs i november. Jeg føler virkelig at jeg har hatt et hyggelig og givende år med tanke på instruksjon og treningsvenner i runderingen. Runderingen til Ziva har blitt veldig fin i løpet av 2016, og jeg er ganske positiv med tanke på A-prøvene til våren. Planen er å klare kravene til A-godkjenning i løpet av sesongen 2017.

Jeg har hatt paner om å konkurrere litt i lydighet, bruks og kanskje til og med starte i jakt (WT) i 2016, men vi har ikke fått jobbet noe med det. For tiden går jeg Canis sitt KlikkerTrener-kurs. Det er 4 helger, og tar ca 6 måneder totalt. I denne perioden skal vi jobbe oss gjennom alle grunnferdighetene + litt til. Ziva kan mange av disse allerede, men nå skal vi virkelig være klikker-nerder og få flyt på alt, samt jobbe med alle typer forstyrrelser og variasjoner av grunnferdighetene. Vi er godt i gang, men de neste 2-3 månedene skal alt på plass. I den forbindelse tenker jeg det er på sin plass å gjøre alvor av å starte i LPII. Jeg har også utrolig lyst til å starte i bruks NBF kl C rundering, når sesongen starter. Så vinteren skal gå med til å finpusse på lydigheten. Merker at jeg er kjempemotivert! I tillegg skal vi jobbe med harde spor mens det er kaldt slik at sporingen blir bedre til sesongen starter.

Når A-godkjenningen er i boks (jeg sier når!) skal vi også trene litt mer jakt. Jeg har kjempelyst at Ziva skal få godkjent på working test, samt få en premiering i BK i jakt. Det er kjempegøy med retreiverjakt, men hittil har vi ikke hatt tid til å trene nok på det.

Alt godt til deg og din(e) hunde(er) i 2017!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s