Vi er klare!

10
Bring it on, 2017! Foto: Anna Bjurgård Compton

OK, da er 2017 igang. Det er den første uken av året. Som jeg nevnte i mitt forrige innlegg, så er jeg veldig motivert for å trene. I år skal vi klare A-godkjenningen i NRH (iiik!), og jeg har lyst å starte både i lydighet (LPII) og rundering (NBF kl C). Vi er halvveis i KlikkerTrener-kurset til Canis. De to siste helgene er i februar (helg 3) og april (helg 4). Til den siste helgen i april skal blant annet alle grunnferdighetene til Canis være på plass. Jeg har veldig sans for grunnferdighetene til Canis. De kan oppfattes som bokstaver i skriftspråket. Når man har bokstavene kan man begynne å sette dem sammen til ord og hele setninger, dvs. ferdige øvelser og lengre kjeder. Som med bokstaver kan man sette sammen grunnferdighetene i ulike konfigurasjoner og få ulike øvelser. Morten Egtvedt hevder at dersom hunden har alle grunnferdighetene på flyt og med stimuluskontroll kan man i realiteten sette dem sammen til enhver ferdig øvelse, uansett nivå i lydighet.

Det er ikke et krav at hunden skal kunne alle grunnferdighetene i løpet av KlikkerTrener-kurset, men at hunden skal vise tydelig utvikling. I og med at Ziva har kjennskap til de fleste ferdighetene på en eller annen måte, har jeg som mål at ved kursets slutt skal vi klare alle. Det betyr at alle de 19 ferdighetene skal være på flyt, med stimuluskontroll og kunne utføres med heftige forstyrrelser. Det er et hårete mål, men jeg tror Ziva kan klare det. I tillegg til grunnferdighetsskjema med status på de 19 ferdighetene skal vi fremvise mer ferdige øvelser fra en adferdsliste. Ziva kan de fleste i kategoriene nybegynner og medium, samt noen av de som er i den avanserte kategorien. Derfor har jeg som mål at hun skal klare alle i den avanserte kategorien i april. Det er mulig dette blir litt for heftig å få til, det er blant annet full kryp-øvelse (3 meter), fri ved foten tilsvarende LPIII og full neseprøve på den listen. Litt usikker på om vi får tid til alt dette, men vi skal prøve!

Som sagt har jeg påbegynt de fleste grunnferdighetene med Ziva, men jeg har slurvet litt og gått litt fort frem da hun var yngre. Med KlikkerTrener-kurset har jeg blitt mer bevisst på at jeg må tilbake og tette hullene. For eksempel er hun flink på sammensatte øvelser (som apport), tilbyr frivillig sitt/ligg/utgangsstilling på flyt, og kan ligge i bli med skjult fører på lang avstand så lenge du bare gidder. Men det å se på meg i 5+ sekunder (som er det første kravet i kategorien nybegynner på adferdslisten) er for Ziva ganske krevende(!) Da begynner hun å tilby rygging, ligg, bamse – alt! En veldig grunnleggende grunnferdighet som å følge meg når jeg går baklengs kan også by på utfordringer (hun begynner å tilby stå), det sammen med potetarget på musematte (som hun lærte da hun var 3-4 måneder gammel). Grunnen til at hun syns disse relativt enkle og grunnleggende øvelsene er vanskelige, tror jeg er fordi jeg har gått litt fort frem tidligere. Det er ikke mangel på treningsiver eller fokus hos Ziva. Det er heller motsatt. Det virker som hun ikke helt kan forstå at det ’bare’ skal være for eksempel blikkontakt, eller å følge meg som er kriteriet.

I julen har jeg laget en detaljert plan for våren. Her skal det trenes! Planen er å få inn flere korte økter hver dag. Jeg har fokus på 3-5 grunnferdigheter hver uke, slik at jeg kommer igjennom alt. Denne uken er fokus på ligg (frivillig adferd, og bedre flyt), potetarget (på musematte), samt påbegynne kryp (det vil si nesetarget mens Ziva ligger). I tillegg skal vi jobbe med oppmerksomhet i korte perioder mellom øvelsene, og trikset bukke innimellom alt det andre (vi skal trene inn 3 nye triks, hvor jeg har valgt bukke, snurre og hoppe over beinet mitt). Gleder meg!

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s