Hjemmelagde godbiter

Jeg har eksperimentert litt med hjemmelagde godbiter, i flere omganger. Da jeg hadde Snøfte prøvde jeg meg på leverbiter. Du vet, koke og og så tørke lever i ovnen. Fy for en stank, i timesvis! Snøfte elsket dem, men jeg gjentok det aldri. Jeg har prøvd meg på sånn tørkemaskin, som man kan bruke til sopp og frukt. Tørke vom var ingen høydare 😛 Og jeg har kjøpt ulike typer hundepølser som skjæres i skiver, og stekes på lav temperatur i ovnen. Sist, men ikke minst, steke vom-kuler. Alt er ypperlige godbiter. Men det stinker noe innmari i hele huset. Jeg spiser ikke kjøtt selv, og misliker sterkt å ta på kjøtt. Når jeg har laget disse godbitene har jeg vært helt på grensen av hva jeg makter å forholde meg til. Har lenge tenkt at jeg vil finne en løsning på godbiter, slik at jeg slipper å gi pølser, leverpostei og tubeost. Ziva elsker det, men det blir gjerne veldig mye av det når vi trener så mye. Og denne maten har mye salt.

I vår ble jeg tipset om noe som heter pyramid pan (kan kjøpes på nettsteder som eBay og Amazon). Det er en silikon-matte med kantede forhøyninger. Den er opprinnelig laget for å steke mat i ovnen. Forhøyningene (‘pyramidene’) gjør at fett renner bort fra maten. Det fine er at dersom man snur matten rundt (dvs at pyramindene går ned mot underlaget, dvs motsatt av det som egentlig er meningen med produktet), så får man ca 500 små groper. Noen lure mennesker (med hund) har funnet ut at disse kan selvsagt fylles med røre, og stekes! Resultatet blir ferdig oppskåret godbiter til hunden på null komma svisj. Og, man kan variere oppskriftene i det uendelige. Det finnes til og med en Facebook-gruppe (Pyramid Dog Treats) for de som eksperimenterer med oppskrifter til hund(!) Godbitstørrelsen passer også i Treat & train godbitmaskinen – for de som har slik.

Det er et par grunnregler dersom du skal lykkes med disse godbitene. Det viktigste er kanskje konsistensen på røren. Uansett hva du har oppi røren så må du bruke stavmikseren på den et par minutter. Det avhenger selvsagt av hvor klumpete ingrediensene er, men stavmikser er lurt. En annen ting som er viktig er at røren er veldig rennende. Den skal ikke være tykk i det hele tatt. Men, blir den for våt kan det være vanskelig å få godbitene stekt. Jeg opplevde at den røren der jeg brukte vann for å tynne den ut så ble steketiden ganske lang, og godbitene hadde lite hold, og noen ble hule.

Jeg har laget godbitene med våtfor fra boks, og det klarer til og med jeg å takle. Her er oppskriften jeg er veldig fornøyd med hittil:

 • 1 boks a/d våtfor – dette er ment som høyenergi godbiter, for Ziva når hun jobber mange timer av gangen
 • kokt ris (ca 1/2 boil-in-bag pose, rester fra middag i går) – blandes med bittelitt vann og blandes med stavmikser så det blir litt som en tykk masse.
 • 2 egg – blandes før de puttes i røren
 • flytende margarin

Begynn med å lage ris-massen, bland den så mad våtforet i en bolle. Bruk en gaffel for å blande sammen eggene før de blandes med våtforet og risen. Tilpass konsistensen med flytende margarin. Bland med stavmikser i et par minutter, eller til røren er helt jevn, og helt rennende.

Denne røren er nok til 2 pyramid pan-brett, altså ca 1000 godbiter. Stekes litt lavt i ovnen,  på 175 *C i 25 minutter. La de få kjøle seg helt ned før du tar de ut av brettet. Konsistensen på de ferdige godbitene skal være gjennomstekte, og myke men ikke tørre. Godbitene bør kunne holde seg i en ukes tid. Oppbevar gjerne på tette glass i kjøleskapet.
Alt som hunder liker og tåler kan brukes. Med stavmikseren blir stort sett alt rett konsistens etter en stund. Det går også an å bruke kjøkkenmaskin på større ingredienser, og kjøtt. En ting å tenke på når man tester oppskrifter er at ingrediensene bør bidra til at godbitene blir stive og henger sammen, dvs man bør ha en del egg i, og feks potetmel eller ris. Ande ingredienser som kan brukes:

 • stekte kyllingfilleter
 • potetmel
 • flere egg
 • babymat (på glass)
 • blodpulver
 • okselever
 • peanøttsmør (den med 99,4% peanøtter og 0,6% mineralsalt)
 • havre
 • modne bananer
 • yoghurt naturell
 • søtpotet
 • kokt potet

Reklamer

One thought on “Hjemmelagde godbiter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s