Bringkobbel og feilmelding

Foto: Majbritt Schunck

De som har fulgt bloggen i noen år har fått med seg at Ziva (og jeg) har jobbet en del med å få bort feilmeldingene i rundering (les feks her og her). Ziva startet med det på B-prøven sommeren 2015. I 2 år har mye av treningen handlet om å få bort feilmelding. Det er mange teorier på hva som forårsaker feilmelding (dvs. hunden tar fastbittet – den orange bøylen som henger rundt halsen på bildet over – i munnen uten at det finnes en figurant eller gjenstand, og kommer inn til fører med denne). I Ziva sitt tilfelle har det vært sammensatt. I starten avstandsmeldte hun på syn (hvis hun så figuranten i åpent landskap, eller noen beveget seg langs midtlinjen når hun løp ut på slag) og fertgroper (steder et menneske hadde stoppet eller sittet, men altså ikke lenger befant seg), eller på tomslag fordi hun var usikker på hva som var poenget med å løpe uten å finnen noen. Mange er av den oppfatning (inkludert meg), at feilmeldingen ikke er problemet. Feilmelding er et symptom på at noe er galt i runderingen. Altså, feilmeldingsproblematikk oppstår fordi alt ikke er som det skal i øvelsen forøvrig. Etter B-prøven, da problemene oppsto, har vi jobbet hardt for å bygge øvelsen helt på nytt. VI har jobbet systematisk med grunnmuren i rundering, og gått forsiktig frem. Alle momentene har vært på flyt. Målet har vært å få alt i runderingen til å bli en vane, noe Ziva ikke trenger å tenke på. Alt skal gå av seg selv, løpe rett ut til 50-70 meter, komme inn til meg der jeg er på midtlinjen (uten mas eller roping), løpe over midtlinjen og ut på andre siden, finne figurant og melde, veksle mellom direktebelønning, løsbitt og fastbitt, osv. Og slik har det blitt, Zivas har blitt ganske god til å rundere. Men fastbittet er jaggu en herlighet som fortsetter å utfordre. En ‘gave’ som bare gir og gir….

Jeg syns det har vært spennende å jobbe med feilmeldingsproblematikken disse 2 årene, don’t get me wrong. Jeg har lært kjempemye! Mange som får problemer med feilmelding har jeg skjønt omskolerer til annen meldingsform (svenskebitt, hals, eller andre løsninger). Men jeg skulle gjerne likt å bli være litt ferdig med det nå. Selv om feilmeldingene er borte i runderingen henger snappingen fortsatt litt igjen. Snapping er når hunden tar bittet i munnen, og bærer det en liten stund uten å komme inn til fører, og slipper det igjen. Denne bæringen kan vare veldig kort, men kan også være noe som gjøres over flere minutter mens hunden jobber – oh joy! Ziva snpper minimalt i runderingen. Hun kan finne på å gjøre det 1-2 ganger i starten på økta. Men det varer veldig kort, og hun slipper på eget initiativ. Akkurat som hun tar seg i det.

Foto: Anna Bjurgård Compton

En redningshund skal sjelden rundere på (rednings)aksjon. Det er ikke en energieffektiv måte å søke på i timesvis. Derfor skal redningshunden også kunne jobbe i frisøk. Disse øvelsene kalles teig (avgrenset område av terrenget som skal gjennomsøkes sammen med fører, type 300 x 500 m), flankesøk (der man dekker 70 m på hver side av en sti/vei), stisøk (ofte i line), eller urbansøk (kan være løs eller i line). Ziva sliter med å generalisere bruken av brinkobbelet til disse øvelsene. Dessverre. Så selv om vi har jobbet intenst for å fikse feilmeldingesproblemene og snappingen i runderingen, sliter vi med problemene i frisøk – sukk. Vi skulle A-godkjenne i NRH denne sesongen, men det må utsettes. Vi har fått problemer med meldingen og snapping i frisøkene. Ziva er en mild hund, og det skal ikke mange repetisjoner til med usikkerhet i øvelsen før hun helst ikke vil ut til funnene (selv om jeg ser hun har fert/lukten i nesen). Hun har blitt usikker på når hun faktisk skal melde, og da blir hun gående rundt meg og dilte i frisøk, mens hun snapper på bringkobbelet. Det har blitt en ond sirkel. Så vi må jobbe med frisøkene like mye som runderingen, og få Ziva trygg på det hun skal gjøre i disse øvelsene. Jeg har undervurdert (nok en gang) hvor mild og forsiktig Ziva faktisk er, og jeg har overvurdert hennes evne til å generalisere bruken av bringkobbelet fra rundering til frisøk. Resultatet har blitt at meldingen på kort tid har falt helt fra hverandre i frisøk. Ziva står ute hos figuranten (eller gjenstanden) og tenker og tviler. Skal jeg ta bittet i munnen nå, og skal jeg løpe inn og melde? Selv med løsbittet tviler hun nå. Så denne høsten skal vi bruke på å få flyt på melding i frisøk med løsbitt, så med fastbitt. Og vi skal jobbe masse med å generalisere på alle typer figuranter og gjenstander.

Foto: Anna Bjurgård Compton

Jeg har det siste året hatt en spørreundersøkelse gående. Veldig mange jeg prater med har opplevd at hunden feilmelder eller snapper. Det er et ganske utbredt problem i rundering. Mange opplever det kun noen få ganger. For andre (som Ziva) er det en vedvarende utfordring. For mange (spesielt retrievere, virker det som) blir dette et så stort problem at de må omskoleres til andre meldingsformer som hals, og i noen tilfeller svenskebitt eller mer hjemmelagede løsninger. På redningshunder har man litt flere muligheter enn de som konkurrerer i NBF. Et eksempel jeg har hørt om er at man trer en strikk gjennom en avkappet hageslange og syr denne på tjenestetegnet foran på hunden bryst. Jeg har fått inn 17 svar på undersøkelsen min. Jeg vil veldig gjerne ha flere! Så uansett om du har opplevd dette eller ikke, på forrige hund eller nåværende hund, setter jeg stor pris på om du svarer på undersøkelsen. Hittill er det flest som har opplevd problemet som har svart. Da blir det ikke helt representativt, selv om jeg er veldig takknemlig for alle svarene jeg har fått! Klikk på linken for å komme til spørreundersøkelsen: https://no.surveymonkey.com/r/J25VS9L

Her er et utvalg av statistikken så langt:

Skjermbilde 2017-07-27 kl. 17.36.45Skjermbilde 2017-07-27 kl. 17.37.19Skjermbilde 2017-07-27 kl. 17.38.57Skjermbilde 2017-07-27 kl. 17.39.40Skjermbilde 2017-07-27 kl. 17.40.23

 

Husk å svare på spørreundersøkelsen du også!

Tusen takk for hjelpen!

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s