Årets favoritter 2017

Året nærmer seg slutten, og det betyr en oppsummering av mine favoritter fra året som har gått. Mange gir tilbakemelding om at dette er favoritt-innlegget på bloggen, og det setter jeg pris på! Her er det mulig å få mange gode tips til (jule)gaver til hundefolk, eller gaver til seg selv. Som vanlig anbefaler jeg utstyr jeg har kjøpt selv og prøvd ut over tid.

Garmin Astro 320 GPS med hundepeiler

Jeg har hatt min Garmin GPS med hundepeiler i ca 1,5 år nå. At jeg ikke tok den med på listen over årets favoritter i fjor kan jeg ikke helt forstå. Men den fortjener å være med i år! Jeg har brukt den mye, og elsker den som treningsverktøy. Den er selvsagt fin å bruke på tur eller når man gjør frisøk i teig, og mange bruker den også når de går spor. Kjempenyttig! Men jeg syns den er helt overlegen i rundering. Med hundepeileren har jeg full oversikt på midtlinjen hvor langt ute Ziva er på hvert slag. Jeg kan også se formen på slaget når terrenget er uoversiktlig – feks om det er fint og rundt og dekker terrenget godt, eller om hun løper rett ut og tilbake i samme spor. Ziva er en hund som kan gå litt korte eller grunne slag, derfor liker jeg å nesten alltid (90% eller mer) kjøre funn på full dybde, og ofte ha figurantene langt ute (dvs mer enn 50-60 meter fra midtlinjen). Enkelte økter liker jeg å plassere figurantene ekstra langt ute, for eksempel 80-100 meter fra midtlinjen (og ved en misforståelse endte figuranten en gang på 150 meter fra midtlinjen – Ziva fant henne likevel, selvsagt!) Når jeg har figuranter så langt ute har jeg lånt 2 ekstra hundepeilere av treningskompiser, og utstyrt hver fig med en hver (de som er lure tar den rundt halsen så de har hendene fri, men ikke alle liker den ‘looken’, hehe). Da kan jeg fint gå på midtlinjen helt alene og være trygg på at jeg sender Ziva rett på figurant, selv om denne ligger på 100 meter i tett terreng.

Etter trening bruker jeg dataene fra peileren og GPS til å analysere økten i BaseCamp. Hvordan finsøker hunden nær figuranten? Hvilken retning løper hunden fra figuranten tilbake til midtlinjen? Løper hunden saktere på tomslag enn på slag der det er funn? Hvor langt har hunden løpt på økten totalt, og hvor lang tid brukte den på dette? Jobber hunden mer eller mindre effektivt i ukjent/krevende terreng? Spør du meg så er bruk av GPS og hundepeiler et helt fantastisk verktøy i runderingstrening!

Dette er ikke noe billig leketøy, men jeg fikk heldigvis kjøpt min pent brukt – vel verdt pengene! Og når jeg solgte min gamle GPS uten hundepeiler ble ikke prisen så verst, totalt sett.

Kari Traa Rose ulltrøye

Dette er muligens en helt unødvendig anbefaling. Det virker som de fleste kvinner allerede har oppdaget Kari Traa sine ullprodukter, og særlig langermet ulltrøye. Har inntrykk av at alle går med det, og at jeg kommer litt sent til festen. Jeg fikk min første til jul i fjor. Den har jeg brukt mye! I høst fikk jeg meg en til, og jeg ønsker meg flere! De er akkurat passe tykke, ser fine ut, holder seg fine selv med mye bruk. De andre ulltoppene jeg har brukt tidligere har jeg ikke syns var fine nok til å gå med uten å ta på en annen genser over. Men Kari Traa-toppene kan man gå med både til middag på hytta eller under skalljakken på trening/tur. Veldig allsidig, behagelig og praktisk! Litt skrikende farger i de nye modellene syns jeg, men liker man det er det ikke noe å tenke på – løp og kjøp! Ull er det eneste som fungerer når man beveger seg i naturen, nesten året rundt. Og Kari Traa sine produkter er noe av det beste jeg har kommet over.

 

Camo-duk

For de som driver med rundering og søk er en kamuflasje-duk helt nødvendig. Men en camo er ikke bare en camo, ass! Her finnes det flere modeller og kvaliteter (og prisnivåer!) å velge i. Alt fra Jerven-duk (som holder deg i live i nesten allslags vær, men nesten kveler deg om du må ligge figurant under den i sommervarme) til billige nett som rasker med seg halve skogen på vei ut til der du skal ligge (og suger til seg den fuktigheten som finnes så den blir tung og uhåndterlig på vei inn til midtlinjen). I og med at det finnes en del å velge i var det en lettelse å finne en rimelig og lett camo, som skjuler deg godt uten å kvele deg, og er liten og lett nok til å stappe i en lomme på treningsvesten under transportstrekninger. Det var treningsgjengen i Molde som hadde funnet frem til denne løsningen, og etter turen dit i påsken bestilte jeg min egen. Kjøpes på eBay, og man kan velge mellom flere ulike design. Enheten man bestiller i er yards (som tilsvarer ca meter). Skal man ha en som dekker når man ligger fig trenger man ca 2 yards, og derfor må man skrive at man bestiller 2 i det rette feltet. Da får man en camo-duk som er ca 2 meter lang (og 1 meter bred). Vær tålmodig, det kan ta litt tid å få den tilsendt, men vel verdt ventetiden!

Buster neoprene bungee line, 180 cm

Jeg har tidligere skrevet om at Ziva er littt for flink til å gå pent i bånd. Ja, jeg vet det er en litt merkelig ting å si. De aller fleste plages med at hunden drar i båndet på tur. Jeg jobbet mye med henne det første halve året av hennes liv, og hun er flink til å ikke dra. Jeg har gradvis innsett at en hund som drar litt kan være bra, spesielt en hund som skal være redningshund eller sporhund. Spesielt det å gå spor har vært en litt krevende øvelse for meg og Ziva. Samspillet mellom oss har ikke fungert. Hun har stresset og mast, og blitt unøyaktig fordi hun er frustrert og går alt for fort de første 2-300 meterene. Etter det ble hun sliten og dro ingenting. Veldig krevende å gå spor med henne og veldig vanskelig å lese henne. I vår begynte jeg å gå korte harde spor i strikkbåndet som jeg anbefalte på listen over årets favoritter i fjor. Det ga resultater! Ziva ble mer fokusert, tryggere og mer nøyaktig. Før vi begynte å gå spor i skogen laget jeg en liten ‘strikk extension’ på ca 30-40 cm med ring i den ene enden og krok i den andre. Med elastikk mellom meg og Ziva når vi går spor er hun kjempeflink. Går fokusert og i et jevnere tempo. En helt ny verden for oss! Jeg har innsett at Ziva trives best når hun ikke risikerer ‘napp’ i båndet når hun kaster seg frem i full fart eller det blir stramt, uansett om vi går tur eller spor. Derfor har jeg brukt strikk extension på det vanlige båndet (strikkbåndet fra Ruffwear som jeg anbefalte i fjor kan være litt knotete å gå med i byen eller blant hunder/folk). Gleden var derfor stoooor da jeg oppdaget at det finnes bånd med strikk integrert, slik at det ser veldig likt ut et vanlig bånd. I tillegg har det et lag med neopren så det er veldig behagelig å holde i! Fant båndet fra Buster det ved en tilfeldighet hos GoodDog Shop & Barkery, og slike funn er nesten de beste som finnes! Eneste jeg kunne tenkt meg var at strikken kunne vært bittelitt mykere. Men Ziva trives i dette båndet også. Og det er deilig å slippe å konstant flytte rundt på strikk extension mellom sporline og vanlig bånd.

Pyramid Pan

Lei av å kutte opp godbiter? Da er Pyramid Pan løsningen! Dette er et brett laget i silokon, og egentlig ment til å fange opp fett som drypper fra mat man steker (tror jeg). Men hundefolk har oppdaget at om man snur det rundt blir det et brett der man kan steke godbiter. De blir akkurat passe stor til hunden, og man kan selv bestemme akkurat hva de skal inneholde (flott for kresne hunder eller hunder med allergi). Det kreves litt prøving og feiling for å få til rett konsistens, men heldigvis finnes det en gruppe på Facebook der man kan stille spørsmål og få tips. Det er mulig å finne Pyramid Pan flere steder på nettet, som feks på Amazon, men ingen sender til Norge. Derimot så er det leverandører på eBay som sender til Norge. Jeg har skrevet et blogginnlegg om dette, som du kan lese her.

 

Løsbitt i paracord

For mange er dette ikke noe nytt. Løsbitt i paracord kjenner mange til. Men jeg har ikke brukt det før. Ziva har hatt orange løsbitt i skumgummi i alle år. Hun biter ikke mye på løsbittet når hun jobber, så de har holdt seg veldig fine. Plutselig ble nesten alle borte i sommer, og jeg har ikke peiling på hvor jeg har lagt dem elle hvem jeg har lånt de bort til. En god anledning til å kjøpe nye. Da valgte jeg løsbitt i paracord fra Brukshunden. De er kompakte, stive, holdbare, og veldig gode å holde for hunden. Dessverre litt dyre å kjøpe (sammenliknet med skumgummi), men mange lager disse selv. Det finnes utallige instruksjonsvideoer på YouTube, så her er det bare å sette i gang for de som liker håndarbeid! Ta kontakt hvis du selger, jeg er alltid interessert i flere.

Asaklitt foldbar skål

Disse foldbare skålene kjøpes på Clas Ohlson, og er selvsagt ment å brukes som tallerkner på tur. De fungerer ypperlig som mat- og vannskåler til hund også. De tar liten plass, er lette og myke, men står godt mens hunden spiser/drikker. Det er en stiv ring øverst som gjør at de holder formen godt. Disse er helt geniale å ha med i sekken på tur eller i bilen! Kan vaskes i vaskemaskin, noe som er et must med skåler til hund, syns jeg. De er utrolig rimelige, men litt synd at de ikke finnes i flere størrelser eller farger. Jeg kjøpte først en, men dro raskt tilbake til butikken og kjøpte en til når jeg oppdaget hvor bra de var.

Pigging sko, Löplabbet Ullevål Stadion

Jeg har anbefalt brodder tidligere, i årets favoritter 2015. De er fortsatt mine favoritter hvis jeg skal bruke brodder. Men jeg har savnet gode piggsko, bare fordi det virker så enkelt og greit. Jeg vet man kan kjøpe piggsko, men for meg er det viktig at selve skoen er god. Jeg er litt plattfot, tråkker lett over og har knær som krangler, så kvaliteten på skotøyet er veldig viktig. Jeg har ikke turt å kjøpe piggsko fordi jeg ikke har sett modeller som er bra nok. Jeg har også lest om at det er mulig å kjøpe sett med pigger som man kan sette i egne sko selv, men har ikke funnet en forhandler ennå. Jeg ble derfor veldig glad når jeg oppdaget litt tilfeldig at Löplabbet på Ullevål Stadion pigger skoene dine for deg! Jeg leverte inn mine gamle Dog Walker-sko (anbefalt i 2014) for å teste. Resultatet har blitt så bra at jeg vurderer å ‘ofre’ ett av mine Alfa sko-par. Bor man i Oslo er det å gå tur om vinteren litt risiko-sport. Det kan skifte fra dag til dag mellom pudderføre og isholke. Godt grep er helt nødvendig. Og for 300 kr kan man raskt pigge sine favoritt-tursko – fantastisk!

IMG_2449

Pinewood myggnett anorakk overtrekk

Er man i skogen om sommeren, og spesielt når man ligger fgurant, blir man spist opp av knott og mygg. I sommer fikk jeg over 100 myggestikk på kroppen på bare et par kvelder. Det er umulig å beskytte seg med myggspray alene. Knotten er i enkelte områder helt grusom, spesielt på steder som er fantastiske å trene rundering, som Finnskogen og Sølen. Jeg har sett at andre har hatt overtrekksanorakker i myggnetting, men aldri funnet det i butikkene. Jeg har spurt folk hvor de har kjøpt sin, og mange har sagt Sverige – sukk. Heldigvis var jeg på Sølen i sommer, og der hadde de Pinewood sin modell. Dette er en veldig god modell fordi hele hodet dekkes uten noen glidelåser eller åpninger. Det finnes en modell som er lettere tilgjengelig fra Plukkselv.no men løsningen er ikke like bra. Jeg fikk låne en slik i sommer, og problemet er at alle glidelåsene møtes under haken i halsen. Glidelåsene overlapper ikke hverandre, noe som resulterer at det skapes en liten åpning som ikke er dekket av netting. Knotten finner selvsagt denne lille åpningen! Dette unngår man med Pinewood sin modell.

Non-Stop halsbånd, rød

Det er litt morsomt å se tilbake på årets favoritter fra tidligere år. Jeg har anbefalt noen halsbånd og sko tidligere, kan du si. Etter hvert som jeg lærer mer, opplever mer og får endrede behov oppdager jeg nytt utstyr. Tidligere har jeg anbefalt halsbånd i lær, som jeg har brukt når vi har beveget oss blant folk i siviliserte strøk (for eksempel i sentrum eller hos familie/venner). Men i hverdagen er vi mest i skogen, og da bruker vi ikke ‘finstasen’. Jeg har da brukt litt ulike typer halsbånd, gjerne ikke lær og uten spenne slik at det er enkelt å ta av og på over hodet (Ziva bruker bare halsbånd på tur, ikke inne). Jeg har bl.a. testet halsbånd fra Non-Stop, men aldri vært så fornøyd at jeg har villet ha de med på listen over årets favoritter. Men i år har jeg funnet ett som fortjener hederlig omtale! Den røde modellen liker jeg veldig godt. Ikke bare er rødt min favorittfarge, men det har god refleks, holder seg fint gjennom mye bruk, og sitter fint på (de forskyver seg ikke eller vrir seg under bruk, for eksempel). Non-Stop har også en orange modell og svarte modeller med justering/spenne. De svarte syns jeg er klumpete (eller for fislete), og den orange har 2 ringer som båndet må festes i – veldig mye styr. Men den røde modellen er veldig praktisk!

 

 

TIL INFORMASJON:

Jeg har ingen samarbeidsavtaler med noen leverandører. Alle synspunkter på produktene er mine egne, etter testing over tid. Den årlige anbefalingslisten er derfor et resultat av mine egne erfaringer gjennom kalenderåret.

Dersom du ønsker å få ditt produkt testet gjør jeg det gjerne! Les mer her.

 

FØLGER DU OSS PÅ SOSIALE MEDIER?

Ziva er aktiv på Facebook med sin egen side. Husk å ‘Like’ den her! I tillegg er jeg aktiv med bilder av Ziva og det vi gjør på Instagram. Kontoen heter @snoftesen – følg oss gjerne. Kursvirksomheten har også en side på Facebook. Følger du den får du all informasjon om kurs og trening. Husk å ‘Like’ Snøftesen!

Reklamer

One thought on “Årets favoritter 2017

  1. En artig liste! Den med pyramid pan godbitlaging skal jeg appsolutt sjekke ut! Jeg har akkurat kjøpt en egen tørkemaskin, men alt må testes 😀 ellers mange fine anbefalinger her 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s