2017 – Ikke helt som planlagt

Det er den tiden på året, der blogguniverset oppsummerer året sitt.  Jeg har vært heldig, mye har gått veldig bra i flere år. Ziva er en herlig hund, og vi har hatt utrolig mye moro tidligere år. Men 2017 har ikke helt gått som planlagt.

Redningshund-treningen (NRH)

Det begynte godt, med planer om endelig å komme i mål med godkjenning i NRH. Vi har i to sesonger jobbet oss gjennom feilmedingsproblematikk og gradvis økt utholdenhet på tomslag i rundering. Vinteren ble brukt til å jobbe med sporingen på hardt underlag, og Ziva hadde endelig begynt å bli skikkelig fokusert og grundig i sporet. Våren trente vi godt, og alt var klart for å ta A-prøvene i mai. Den siste treningsøkten 6 dager før prøvene var et spor. Ziva gikk kjempefint i ca 200 meter. I en vinkel skadet jeg kneet. Det var helt akutt, jeg klarte ikke engang å stå på benet. Vi var ca 1 km fra bilen, og jeg hadde lite batteri på telefonen. Heldigvis hadde jeg med GPS, og heldigvis var sporlegger Christine med. Jeg klarte å ake meg ned en skråning på 100 m til en skogsvei, Christine hentet bil, og kjørte meg til legevakten. Det ble nesten 3 uker på krykker, og ingen A-prøver som planlagt. Heldigvis kom vi med på prøvene i begynnelsen av juni. Kneet var fortsatt veldig vondt, men jeg kom meg gjennom sporet, vi fant alle gjenstandene og det var innenfor tidsfristen. Runderingen var ikke lett denne dagen, og vi gikk over første figurant, som mange andre. Før A-uka senere på sommeren følte jeg at vi var klare. Kneet var mye bedre, og Ziva var i form. Men jeg hadde (litt for sent) oppdaget at hun snapper fastbittet en del i frisøk (som teig). Men jeg tenkte det var bra nok til å bestå. Meldingssjekken første dag gikk greit, det samme med 3 km spor (selv om formen min ikke var på topp den dagen og vi brukte litt lang tid), det samme var oppsøk fra gjenstand (bil), og stisøket var bra. Men i teigsøk og flankesøk (altså frisøkene) ble det en del snapping OG Ziva begynte å rote skikkelig med meldingen(!) Helt uventet og overraskende begynte hun å henge ute hos figuranten/gjenstand i flere sekunder, tok bittet, slapp bittet, tok bittet, gikk rundt figuranten, kom mot meg stoppet og kikket på figuranten, før hun kom inn med meldingen. Merkelig adferd som jeg ikke har sett i trening tidligere. Melding er så viktig på en redningshund, så vi kunne ikke få godkjent på teig eller ukas arbeid, selv om vi løste oppgavene og fant figurantene samt de fleste gjenstandene. Det var en skikkelig nedtur!

Etter det var motivasjonen på bånn. Det ble ikke bedre da det gikk opp for meg at vi måtte (re)B-godkjenne i løpet av høsten dersom vi skulle ha noen forhåpninger om å prøve oss på A-godkjenning i 2018. Det ble en travel høst, selv om motivasjonen var på hell, kneet klagde og vi var begge generelt slitne. Og meldingen var i oppløsning etter ukas arbeid A. I slike stunder er det godt å ha treningsvenner som stiller opp. Det ble brainstorming på problemløsing (takk Kristine K og Christel, mfl.!) Jeg oppdaget at heldigvis så var problemet med meldingen kun i frisøk, og ikke hver enste gang. Ziva hadde ikke generalisert det til runderingen! B-prøvene tok vi allerede i august, og de opplevdes som enkle. Det var en hyggelig opptur å kjenne på mestringen. Med litt trening var meldingen i frisøk såpass bra igjen at jeg meldte meg på ukas arbeid B i oktober. Vi kom igjennom greit, også de testene opplevdes som relativt overkomelige. Det var en lettelse å komme i mål med fornyet B-godkjenning. Vi har med det 2 nye sesonger på oss for å klare A-godkjenningen. Men det hadde sin pris. Etter B uka hadde jeg gått med et hovent kne i ca 6 uker, og jeg klarte ikke bøye det mer enn ca 90 grader. Jeg var mentalt sliten av å gå med smerter. Det eneste fornuftige var å ta en pause, bli frisk i kneet, hvile, få litt andre inntrykk og bli motivert for en ny sesong. Savnet etter å trene bruks er tilbake, jeg savner å være i skogen og rundere og gå spor. Men kroppen har hatt godt av pausen. Etter nyttår håper jeg at vi begynner å trene igjen. Hovedmålet for 2018 er å klare A-godkjenningen i NRH. Ziva har nivået, vi er klare.

Ukas arbeid B i Follo, høsten 2017. Hyggelig gjeng! Foto: Ronny Iversen.

 

Helse

I tillegg til utfordringene med redningshundtreningen opplevde Ziva å få utslett i juni. Hele undersiden ble barbert, fra under halsen til halen og delvis nedover bena. Utslettene var over alt, og hun holdt på å klø seg tussete. Det ble tatt prøver, og Ziva fikk kortison og antibiotika for å hjelpe på utslettene og kløen. Heldigvis hjalp dette, og ting roet seg fort. Men da kuren var over og jeg sluttet med kortisonen kom kløingen tilbake. Prøvene viste at Ziva er allergisk for husstøvmidd og gress(!) Hun har ikke symptomer om vinteren, så teorien er at husstøvmidd-allergien alene ikke er nok til å gi symptomer. Det er først når sommeren kommer, og gresset kommer at det blir for mye for kroppen, og symptomene viser seg. Dette var en lei utvikling. Jeg har lenge hatt planer om å få valper på Ziva, men har utsatt det fordi jeg ville at hun skulle bli A-godkjent først. Planen var egentlig å gjøre det i 2016, men jeg utsatte det til i år. Dessverre (eller kanskje heldigvis?) ble det oppdaget allergi og da er det ikke forsvarlig å bruke henne i avl. Hun er en flott hund, og hannhunden jeg hadde funnet er nydelig. Det hadde blitt fine brukshunder i det kullet! Men, akk nei.

Herlige Molde. Utfordrende forhold for oss som er vant med terrenget på østlandet: mye vind og helt flatt (myr)! Hundene må løpe ut til ‘intet’ (figgene ligger flatt og under camo slik at hundene ikke kan gå på syn), ofte i sterk motvind. Kjempespennende.

Lydighet og retrieverjakt, med mer

Heldigvis har vi andre interesser enn bruks. Vi debuterte i lydighet LP2, noe som var ganske stort syns jeg. Det var å ta en skritt ut i det ukjente, og det gikk ganske greit. Poengmessig ikke helt på topp, men slik blir det med et par nuller. Men Ziva var med, hadde det moro og vi koste oss i ringen. Skulle gjerne drevet mer med lydighet, men det er en prioritering i hverdagen. Bruks og NRH tar mye tid, og da må noe annet vike.

Retrieverjakt syns jeg har mye til felles med bruks. Dette er noe vi har kastet oss ut i, og det går ganske bra. Vi trener ikke mye, bare av og til. Hovedmålet i 2017 var å bestå en Working Test, og det gjorde vi i juni. Godt å få til noe. Jeg håper vi kan gjøre mer av dette i året som kommer, og etter hvert prøve oss på en BK-prøve.

I tillegg har jeg i 2017 fullført Canis KlikkerTrener-kurs med Naomi Sund, og begynt på Canis sitt KlikerInstruktør-kurs (ferdig i mai 2018). Jeg har fått være instruktør på Grunnkurs, Bronsemerkekurs, Runderingskurs – og prøvd ut et nytt konsept: Grunnferdigheter for bruks! Jeg trives utrolig godt med å være instruktør, og gleder meg til å utvikle den siden i 2018. I tillegg har jeg og Ziva hatt mange fine dager med trening av rundering og spor med veldig hyggelige treningsvenner: Vi har vært i Molde i påsken, hatt en helg på Finnskogen og trening på Sølen, samt fine treninger i Oslo gjennom hele året!

Bruks er veldig sosialt, spesielt rundering. Veldig mange hyggelige folk i bruks-miljøet og NRH! Her er to jeg har trent en del med, Kristine og Anna.

Konklusjon? Tre skritt frem, ett tilbake

Året 2017 har ikke akkurat gått som jeg hadde håpet, vi klarte ikke de viktigste målene jeg hadde satt. Vi har kjempet på flere fronter, og summen av bestrebelesne har ikke vært noe å rope hurra over, syns jeg. Nå er vi inne i en rolig periode til over nyttår. Koser oss, trener grunnferdigheter, går litt turer og har det fint sammen. Jeg kan ikke klage, Ziva og jeg har hatt fremgang og masse fine resultater i 3 år før 2017. Ett år med litt frustrasjon takler jeg. Vi går på med nytt, friskt mot igjen i 2018!

Ziva legger seg gjerne i stolen til moren min når hun ikke passer på den.

Velkommen 2018!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s