Practice makes permanent

DSC_3800
Snøfte leker på Ekeberg i 2010.

Som instruktør treffer jeg ofte hundeeiere som trenger hjelp til å endre på en adferd, og det er gjerne adferd i hverdagen som sliter mest på tålmodigheten. Noen hunder drar i båndet, andre bjeffer når de ser naboen, noen glemmer eieren når de ser andre hunder, hopper på gjester når de kommer inn døra eller liknende. Dette er ganske vanlige hverdagsproblemer som man kan gjøre noe med. Men mange blir fort frustrerte i treningen fordi fremgangen går sakte.

Når jeg trener hund er jeg veldig bevisst på én huskeregel: Practice makes permanent. Dette gjelder all adferd, men er spesielt viktig å huske på når det gjelder rutiner i hverdagen. Har hunden først lært én adferd kan den ikke avlæres eller glemmes (dette gjerlder selvsagt også uønsket adferd!). Det eneste man kan gjøre er å lære hunden en ny adferd i en gitt situasjon som kan erstatte den første. Dette betyr at hunden vil ha flere adferder på reportoaret i denne situasjon (feks når den møter en annen hund på tur). Men, så er det slik at den adferden hunden har praktisert og øvd seg på i 6 måneder, eller 1 år eller 3 år (før man begynner å ta tak i problemet) er den som er på flyt, eller som er automatisert. Hunden kan adferden så godt at det ikke krever noen hjernekapasitet å gjøre den, det blir en slags refleks eller default adferd i den gitte situasjonen. Dette betyr at dersom vi skal lære hunden en ny adferd i en bestemt situasjon, så konkurrerer vi med potensielt mange hundre (eller tusen?) repetisjoner av gammel og uønsket adferd. Ser vi på problemet fra dette perspektivet er det kanskje ikke så rart at nyinnlæring av alternativ (ønsket) adferd vil være litt krevende? Tenk deg at du bruker 30 minutter hver dag totalt på å trene på den nye adferden. Hvor mange dager vil det da ta før hunden har samme mengde med erfaring på denne som den opprinnelige, gamle adferden? Det tar tid å få flyt på en ny adferd, og generalisere denne til vanskelige situasjoner med mye forstyrrelser.

Hva hvis problemet er at hunden bjeffer på forbipasserende i vinduet. Vil du komme i mål hvis hunden får praktisere gammel adferd 8 timer hver dag mens du er på jobben? Samtidig som vi trener inn ny adferd er det viktig at hunden ikke får praktisere adferden vi ønsker å fase ut, problemadferden. Derfor må vi legge til rette for at det ikke skjer.

IMG_5220
Ziva ‘venter’ på at jeg skal kaste ball. August 2014.

Man sier gjerne på engelsk at ‘Practice makes perfect’, men jeg vil hevde at i hundetrening er det ‘Practice makes permanent’. Den adferden hunden har i en gitt situasjon er den adferden den har fått praktisert gang på gang på gang. Så, når man får en valp i hus er det ekstra viktig å legge til rette for at hunden lærer rett adferd fra første stund. Det er mye enklere å lære hunden rett adferd med én gang, enn å måtte lære den en ny adferd etter ett år. Dette gjelder alle adferder, også feks at hunden går og roter i søpla eller gnager på tøfler. Dersom vi legger til rette for at denne adferden ikke kan finne sted, først som sist, vil hunden heller aldri lære den.

Dersom hunden gjør ting du ikke liker bør du gjøre noe med det. All adferd kan endres eller minimeres. Men ta tak i det med en gang, før adferden blir en vane for hunden. Dersom hundeholdet ikke er lystbetont, og problemadferd i hverdagen sliter på relasjon deres, er det på tide å søke hjelp hos en profesjonell. Det skal faktisk være hyggelig å ha hund og gå tur med den. Hunden skal være en berikelse for familien i hverdagen, og ikke en plikt eller en dårlig samvittighet. Og trening er gøy både for hund og eier dersom man bruker positive metoder!

IMG_4279
Garbo på besøk i 2012.

 

Reklamer

One thought on “Practice makes permanent

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s