Snøfte 15 år

nytt_DSC1290
Snøfte i mars 2014, kort tid før han døde. Foto: Rolf Estensen

I dag ville Snøfte fylt 15 år gammel. Det er straks 4 år siden han døde. Jeg tenker til stadighet på han. Han har vært viktig i livet mitt generelt, og for hundeinteressen min spesielt. Men nå har han faktisk vært død i flere år enn det jeg hadde han. Jeg har hatt Ziva lenger enn jeg hadde Snøfte. Likevel er han en klippe, et viktig fundament i livet. Da han døde føltes det som en vegg hadde falt, eller et hjul på bilen var borte. Det jeg lærte av Snøfte har endret hvordan jeg tenker om dyr, om relasjoner til andre, jeg ble vegetarianer, jeg lærte å trene hund, og ble kjent med mange nye mennesker. Alt har vært viktige berikelser i livet.

IMG_8792
Snøfte med lille mini-plutte-Ziva i august 2013.

Et annet viktig bidrag er det han gjorde for Ziva. De fikk bare 7 måneder sammen, men han har påvirket henne enormt. Arven etter Snøfte lever i Ziva. I dag er hun 4 år (snart 5 år), og hun er så lik Snøfte; rolig, enkel å ha med å gjøre, masse personlighet, lyst til å være med på ting, og god kontakt. Snøfte var drømmehunden og lærermesteren, helt unik. Ziva er litt mer kompleks som type, men fortsatt veldig fin (til forskjell fra Snøfte liker hun ikke alltid nærkontakt, men hun liker å være nær). Jeg har innsett i det siste at vi har en veldig god kontakt. Hun har tillit til meg og at jeg ikke setter henne i vanskelige eller ubehagelige situasjoner. Og jeg har tillit til henne, til at hun er fornuftig og intelligent. Jeg kjenner reaksjonene og preferansene hennes godt. Og jeg vet at hun responderer når jeg roper på henne eller ber henne om å gjøre noe. Det er nesten en intuitiv kontakt, og den minner om relasjonen jeg hadde med Snøfte. Nå kan man selvsagt innvende at Ziva har blitt så lik Snøfte fordi jeg er fellesnevneren. Men så mye av hvordan jeg forholder meg til Ziva og trener henne, mine preferanser om hundehold og hundehverdag har jeg lært av Snøfte. Han påvirket ikke bare Ziva, arven og lærdommen etter han lever videre i meg også.

01_reading
Den gangen Snøfte ble tolket av en illustratør. Her er han sammen med de andre hundene vi gikk barnehund-kurset (lesehund/fadderhund) med i 2012-13 hos Norske Terapihundskolen. Fra venstre: Mia (cocker), Molly (hvit puddel), Thalia (chihuahua, heter i dag Pixel og jobber som terapihund sammen med Helle i Firbent Terapi), Sara (grå puddel), og Snøfte. Illustratør: Buffy Espersen Mohlman – Handmadeby Buffy.

 

IMG_1755
Siste turen sammen, Snøfte og Ziva 5. april 2014.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s