Finn 3 feil

 

Ziva er en treningsvillig hund som er lett å belønne. Likevel går ikke treningen alltid på skinner. I forrige uke var vi på tur i et område der det er satt opp ulike aktiviseringsstasjoner i skogen, ment for mennesker. Blant annet er det ganske smale planker som man kan balansere på. Ziva har alltid hatt ganske lett for å klare fysiske utfordringer. Hun har generelt god balanse og er ganske spretten. Men å stå på eller gå sakte på smale stokker eller planker er hun ikke så god på. Så det prøver jeg å få henne til å øve på hvis jeg ser en mulighet for det på tur. Vi har trent på akkurat dette stedet i skogen tidligere, og Ziva klarte å gå over den smale planken 2-3 ganger sist. Denne gangen tenkte jeg derfor at jeg skulle filme det. «Tenk så kult å kunne legge ut på Instagram!» Jeg tenkte det skulle bli enkelt, i og med at Ziva har gjort det før. Få henne til å gå mot kamera et par ganger, gå videre. Nei, så enkelt ble det ikke.

Jeg vet selvsagt bedre, men det tok litt tid før realitetene sank inn. Jeg var låst i tanken om at dette skulle være så enkelt. Når virkeligheten ikke var slik likevel, ville jeg at Ziva på magisk vis (med tankenes kraft!) bare skulle gjøre det jeg hadde planlagt, så jeg fikk et par gode tagninger av at hun balanserte over bommen å velge fra.

Jeg har laget en liten film satt sammen av en tagning fra helt i starten på økta der hun faktisk går over bommen (hun kan!) Jeg ble grådig og ønsket bare én til, for å være sikker på at jeg hadde det jeg trengte til Instagram – bare én til! Så kommer det et lenger klipp med noen smertefulle repetisjoner (dvs det er vondt for meg å se på!) der det går ganske dårlig. Jeg vet at Ziva klarer øvelsen rent fysisk, hun har jo gjort det før, så jeg stresser meg opp. Hvorfor hopper hun av bommen hele tiden?!? Jeg prøver desperat å late som jeg er positiv, men frustrasjonen bobler innvendig – trust me! Dette er så typisk Ziva og meg i et nøtteskall. Hun kan det! Hvorfor gjør hun det ikke da!!!! Jeg er nok litt bortskjemt med en hund som gjerne vil trene, og som alltid er med på leken (uansett hvor dårlig planlagt den er).

Jeg gjør 3 veldig vanlige feil i dette klippet, og derfor får jeg ikke Ziva til å gjøre det jeg ønsker. Mens jeg holdt på der i skogen, og pushet hunden min som ikke skjønte noen ting til slutt, ble jeg utrolig flau. Da Ziva var yngre hadde jeg slike økter der alt bare ble frustrasjon, men det er en stund siden sist nå. Jeg vet bedre nå, trodde jeg. Gammel vane er vond å vende, og pipler frem når jeg minst venter det – tydeligvis. Jeg skulle jo bare filme litt, og hadde ingen planer om å trene. Etter å ha klart å komme til fornuft og tenke litt klarere får vi en kjempefin liten økt. Denne delen ser du til slutt i filmen. I starten av dette siste klippet vil nesten ikke Ziva en gang opp på plattformen, for det har ikke vært spesielt lønnsomt til nå (lur hund!) Så planen var å starte helt på nytt, bare å få Ziva til å få mange repetisjoner der hun går ut på planken, og kanskje halvveis over. Til min store overraskelse tilbyr hun etter kort tid å gå over hele planken. På klippet kan man høre min overraskelse. Så hva er forskjellen på første del av økten og siste? (Hint: TKFF! ❤ )

TKFF er forkortelsen for

Timing

Kriterier

Forsterkningsfrekvens

Forsterkningskvalitet

Når man trener hund, og dersom man ikke får fremgangen man ønsker, er dette de fire første tingene man bør vurdere å gjøre endringer på. Ofte er det forsterkningskvalitet man bør gjøre endringer på først. I Zivas tilfelle er dette sjelden problemet. Hun jobber godt for all type mat, og ball.

I klippet der alt går galt er timingen på klikkene mine feil (jeg kommenterer det ene, der jeg klikker idet hun hopper ned fra bommen – man får mer av det man forsterker!). Kriteriene er alt for høye. Kriteriet for å få klikk og belønning er å gå over hele bommen. Dette, kombinert med at jeg klikker bittelitt for sent (når hun akkurat forlater bommen på vei ned), gør at det er nesten umulig for Ziva å lykkes og få belønning. Hun forsøker gang på gang, men forstår til slutt lite av hva jeg ønsker av henne. Hadde jeg senket kriteriene litt (feks klikke konsekvent når hun hadde gått halvveis over bommen, eller et par steg på bommen), ville forsterkningsfrekvensen blitt hyppigere. Når man trener bør 80% av repetisjonene belønnes. Forsterker du sjeldnere enn 8 av 10 ganger er kriteriene dine for høye. Belønner du hyppigere enn dette kan kriteriene økes. I klippet der ting går dårlig belønner jeg sjelden (for kriteriet er for høyt i forhold til der hun er i treningen), og i de siste klippet belønner jeg hyppig (for kriteriet er lavt nok). Selvsagt er det morsommere (for hunden) å trene når man skjønner hva man blir bedt om å gjøre, får hyppige belønninger og mestrer øvelsen!

Prøv selv!

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s