Tørre tenner

img_5320
Flinke Canis-instruktører på vei opp midtlinjen, fra venstre Kristine Korneliussen (Oslo/Romerike), Catja B. Pedersen (DK) og Silje M. Hjellnes (Drammen). Så mye kompetanse på ett lag!

For en uke siden kom Ziva og jeg hjem fra treningssamling for Canis-instruktører på Sølen. Sølen er trolig det fineste stedet man kan trene bruks i Norge;  nydelig terreng som er flatt og åpent – og det er så mye av det! Med treningskortet man kan kjøpe på Sølenstua Camp & Hytter har man tilgang på 14 løyper (se bilde)! Vi runderte hele dagen i seks dager, og det var ganske fantastisk. På forhånd var jeg veldig spent på formen til Ziva, og min egen. Som jeg har nevnt tidligere har jeg det siste året hatt litt problemer med knærne. På instruktørsamlingen i august i fjor husker jeg knærne var vonde. Jeg måtte sette meg ved enhver anledning for å avlaste dem. Tidligere i år var vi også på Sølen, fem dager i mai. Da turte jeg ikke rundere mer enn én økt. Resten av tiden gikk jeg spor, og la spor for andre. Likevel var knærne ømme og slitne nesten hele tiden.

img_5227
Kart som viser treningsområde for hund på Sølen, med oversikt over løyper.

Rundering er en ganske krevende øvelse fysisk, både for hund og fører. Eller, det er ikke slik at din økt nødvendigvis er så krevende. Fører går som oftest langs midtlinjen, og noen ganger ut i terrenget for påvis. Men, skal man rundere må man hjelpe til som figurant for de andre man trener sammen med. Ofte er man 4-6 på et runderingslag, og hver hund trenes separat. Hvis man er få på laget må man bidra som figurant ganske mange ganger i løpet av dagen. Selv om løypa ikke nødvendigvis er så lang, blir det mye gåing og småløping i skogen utenom stier, samt at man setter seg på bakken og reiser seg hele tiden i løpet av dagen. I tillegg skal man belønne hunden når den finner deg, ofte med leke. Slik er rundering en aktivitet som kan være ganske fysisk, og utfordrende spesielt dersom knærne ikke er på topp. Det har irritert meg det siste året at jeg ikke har klart å delta slik jeg ønsker, og har kunnet tidligere. Jeg ønsker å være den som spretter ut i skogen dersom det trengs en figurant, jeg liker å kunne bidra og delta når ting skal gjøres. Men smertene har begrenset meg. Derfor var jeg på forhånd veldig spent på denne uken. Denne sesongen (siden april) har jeg rundert kveldsøkter og hele dager, samt en hel helg (2 dager på rad), men ikke 6 hele dager på rad. Kom det til å gå?

img_5389
Glad figurant i regn på fredagen!

Ziva har hatt en uvanlig rolig vinter. På grunn av knærne mine har det ikke blitt like mange lange turer. Jeg tok en pause fra NRH-laget i oktober for å kunne fokusere på å bli frisk i knærne. Jeg havnet på krykker igjen i november, så vinteren ble krevende. På grunn av de enorme snømengdene (og snøen lå til langt ut i april) i Oslo var det begrenset hva jeg fikk til. I sommer har det vært tropevarme, så aktivitetsnivået har vært lavt i sommer også. Formen til Ziva er ikke hva den var i fjor. Jeg var skikkelig spent på hvordan 6 dager med rundering ville gå.

Da vi ankom Sølen på søndag var Ziva supergira. Det virket som hun kjente seg igjen, og ble glad for å være der. Første kvelden var hun alene på hytta noen minutter og klarte (i hennes øyne) å score jackpot. Hun fant posen med brød oppå benken, og sto og gomlet i seg det når jeg åpnet døren(!) Kjempeteit av meg å ikke legge brødet et sted hun ikke kunne få tak i det, men jeg skulle bare være borte veldig kort tid (famous last words). Kvelden var komplett for henne (not so much spør du meg… Labradorer, ass).

img_5441

Treningen mandag og tirsdag gikk veldig bra, men jeg syns Ziva virket sliten på tirsdag kveld. Hun sovnet som en stein på kvelden. Jeg var redd vi måtte ta en hviledag neste dag. Men på onsdagen fikk vi Cecilie Køste på besøk på laget, så det var ikke dagen for å hvile! Alle vi instruktørene ønsket å benytte oss av sjansen til å observere og lære av Cecilie, noe som medførte at vi var 8 personer på laget(!) Jeg tror de fleste av oss hadde tenkt at vi derfor bare ville få én økt den dagen, i stedet for 2 som er vanlig på en heldagstrening. Men Cecilie er et slags sprekt overmenneske, så vi fikk til 2 økter på alle. Dvs at det ble 16 økter den dagen. Det har jeg aldri vært med på før. Vi var alle supereffektive, og ble ferdige rundt kl 18. Etter onsdagen hadde jeg store smerter i beina, og tenkte at dette var grensen min. Knærne og beina verket hele kvelden og gjennom natten, og var generelt ubehagelig. Men neste dag var jeg likevel klar. Beina fungerte, selv etter en så krevende dag. Ziva så ut til å stortrives med jobbing hver dag, og klarte helt fint å henge med. Det var så utrolig moro å oppleve at kroppen fungerte igjen.

Hver dag var både jeg og Ziva slitne på kvelden, men vi klarte å hente oss inn igjen i løpet av natten og følte oss freshe og fine igjen hver morgen  – yay! Trener man rundering (eller andre ferdigheter og adferder) ‘The Canis Way’ så legger man opp til at hunden skal lykkes. Det ble seks dager fylt med rundering, økt mestring, latter og treningsglade. Dette gir store smil. Og hva får man da? Jo, tørre tenner![1]

455e0f52-0e2b-4e1a-ba62-9dbd04eec421
En nydelig passering på midtlinjen (aka flying) demonstrert av Terra (Border Collie, 6 måneder gammel) og Silje M. Hjellnes.

Er du nysgjerrig på rundering? Eller har dere prøvd, og kommer ikke videre? Jeg har fortsatt et par ledige plasser på helgekurs i rundering 14.-16. september i Oslo. Klikk her for mer informasjon og påmelding.

[1]Takk til de danske Canis-instruktørene på samlingen som lærte meg uttrykket tørre tenner. Jeg kjente dette ikke fra før. Tørre tenner er akkurat det man får når man trener med Canis!

img_5457
Ziva koser seg på Sølen! Tydelig at hun trives når hun får jobbe hver dag. Ideell døgnrytme for Ziva: spise, jobbe, sove, spise, jobbe, sove, osv. Foto: Sissel Larsen.
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s