SLO

Snøfte har en autoimmun-sykdom som på norsk gjerne kalles klokapselløsning. På engelsk brukes SLO (Symmetrical Lupoid Onychodystrophy). Lidelsen er genetisk, kronisk, og påvirker hundens negler. De blir skjøre, sprekker, og løsner. I perioder kan det påvirke alle neglene samtidig, og i perioder være helt fraværende. Snøfte har vært sterkt rammet tidligere, men idag er lidelsen stabil. Kortison brukes ofte for å behandle lidelsen i starten. Snøfte tåler ikke kortison, derfor brukes spesialfor og vitaminer for å kontrollere problemet. Han spiser Hill’s Prescription Diet Z/D Utra Allergen-Free. I tillegg får han daglig fiskeolje, Onychotin biotin, Maximun, ekstra c-vitamin, Pro-Soluble, og Aloe Berry Nectar.

Dette er heldivis en ganske sjelden lidelse. Utvekslig av erfaringer for å håndtere den er veldig nyttig. Jeg ønsker derfor å komme i kontakt med andre hunder (og deres eiere) som har den samme lidelsen i Norge. Veldg hyggelig om du tar kontakt!

Side på Facebook: Klokapselløsning (SLO – Symmetrical Lupoid Onychodystrophy)

Reklamer

8 thoughts on “SLO

 1. Hei. Takk for at du legger ut informasjon om denne lidelsen. Jeg har selv en hund som lider av dette. Jeg har alltid holdt neglene hennes korte, og har klippet klør hver uke hele livet hennes. Hun blir nå 5 år, og de siste månedene har nesten alle klør på begge forpotene løsnet. De to som er igjen er sprukne, og jeg regner med de vil løsne veldig snart de også. Det er en fortvilet situasjon for en hund som lever for å løpe… Jeg har vært heldig og hatt lite infeksjoner i forbindelse med dette, men hun har gått på et par antibiotikakurer hittil. Hun holder på å få tilbake to klør nå, men de ser litt klumpete ut. Jeg håper bare dette er en enganghendelse, og at hun ikke skal plages mer når alle klørne er «byttet ut»… Min hund har helt lyse negler, som alltid har sett så friske og flotte ut, men i fjor høst begynte problemet med en klo. I januar så alle klørne brune og tørre ut, og alle klørne har løsnet etter tur 😦 Håper din hund slipper for store plager med dette videre. Kjempespennende å se hva du bruker hunden din til 🙂 Vi lker hunder som jobber :-)))
  Mvh
  Kjersti

  1. Hei Kjersti. Det er trist å høre at din hund også plages. Men takk for at du legger igjen kommentar! Ta gjerne kontakt med meg direkte på mail. Det er ikke så mange som opplever SLO, og det kan være fint å utveksle erfaringer. Hittil har jeg ikke kommet i kontakt med noen andre i Norge. Det finnes en ‘self-help’ gruppe online som er veldig aktiv, men det er stort sett eiere fra USA (og noen i England). Hvilken rase er hunden din? Og hvor lenge har hun vært plaget av det? Gir du fiskeolje? Forebygging er det beste du kan gjøre for hunden din, og jeg har stor tro på kostholdet. Fersk fiskeolje av god kvalitet er det aller viktigste, deretter styr unna kylling, korn og mais – hvis mulig. Spesielt kylling er viktig å unngå. Kylling finnes i nesten all hundemat på markedet. Selv dersom det står at det er and eller fisk eller lam på pakken er det sannsynligvis kylling som brukes som proteinkilde, bare at maten smaksettes med andre ting (og det er smaken, og ikke kilden, som dras frem på utsiden av pakken!). Derfor er det viktig at SLO-hunder får mat uten kylling. I praksis betyr dette kun spesialmat kjøpt hos veterinær, dessverre. Kyllingproblematikken gjelder også godbiter og annet snacks (derfor får Snøfte mye grønnsaker som snacks, feks. gulrot og eple). Sjekk alltid nøye på innholdsfortegnelsen. Står det bare at produktet inneholder kjøtt kjøper jeg det ikke. Bare dersom det spesifiseres. Tørrfisk, og produkter som er tørket kjøtt er derfor ok som godbiter. Høsten 2010 var jeg på Dogs4All messen på Lillestrøm. Der gikk jeg til en stor, kjent, seriøs fôr-forhandler som hadde en enorm stand på messen. Det lå sekker med mat i alle størrelser i alle varianter, valp, senior, stor hund, liten hund, slanke-fôr, osv. Jeg spurte han som jobbet der: ‘Er det noen av disse fôr-typene der kylling ikke er proteinkilden?’. Svaret jeg fikk var: ‘Nei’. Som du skjønner får de fleste hunder nesten bare kylling hele livet fra strat til slutt. Noen hunder utvikler intoleranse for kylling. Man vet ikke hva som utløser/forårsaker SLO, men mange antar at det er genetisk og at det kan utløses av matallergi (og/eller andre faktorer). Svært få hunder får symptomer på SLO før de er rundt 3 år gamle. Det kan indikere at det er noe i hundens miljø som utløser en genetisk disposisjon for problemet. Kylling kan være en slik årsak.

 2. Hei. Jeg har en engelsk setter gutt på 3 år ,som nå har mistet to klør,den ene måtte en del av klokapsellen fjernes på.
  Han går på allergiforet til eukanuba og får i tilegg biorion.
  Dem tenker å sette han på kortison til uka,noe jeg ikke er så begeistret for….er flere som mener de blir litt bedre av det først,så forverrer det seg.
  Fås c vitamin og de andre kosttilskuddene du gir Snøfte å få kjøpt hos dyrlegen ?
  Vil gjerne høre mere om dette,er det et problem som kommer tilbake år etter år ?
  Håper Snøfte blir bra 🙂

  1. Slik jeg har forstått SLO så er det en kronisk sykdom. Hundene blir ikke friske, men sykdommen går i perioder og kan holdes litt i sjakk med behandling. Snøfte ble aldri frisk fra SLO, men han levde et ganske godt liv med den. I perioder hadde han store smerter, men han levde for det meste ganske normalt. Veterinæren fikk rett: SLO er ingen dødsdom, og Snøfte døde ikke av SLO men andre helseproblemer (i april 2014). Snøfte tålte ikke kortison, så han kunne ikke gå på det. Han klarte seg bare noen få dager før han fikk store bivirkninger. Det gikk kraftig ut over livskvaliteten, der han bare var et skall av en hund. Hele personligheten var borte og han gikk som en zombie. Han drakk masse og måtte ut hver 2.-4. time for å tisse, også om natten. I tillegg klapret han i tennene veldig mye. Han hadde det ikke godt på kortison så han ble tatt av det ganske fort. Jeg hadde han i 3,5 år, og i den perioden fikk ble han gradvis ganske mye bedre i negler. Kvaliteten på neglene endret seg med kosten og kosttilskuddene. Dette gjorde at neglene ikke sprakk like lett og han mistet ikke neglene like ofte. SLO er ikke en sykdom det har vært forsket så mye på, men den forskningen jeg har lest peker på at sykdommen trolig er genetisk, men at den utløses av miljøfaktorer. Derfor er det sjelden å se den hos unge hunder, den oppstår ofte rundt 3 års alder. En av de tingene det pekes på som en mulig miljøfaktor er maten. De aller fleste hundefor (og hundegodbiter) har kylling som proteinkilde. Også de som har smak av lam eller fisk (osv) er kylling som er tilsatt smaksstoffer. Dette betyr at hunder ofte kun spiser kylling som protein hele livet. Derfor er det veldig viktig å forsikre seg om at foret man gir til hunden virkelig inneholder kjøtt fra det dyret det står på pakken. I vanlig dyrebutikk er det nesten ikke mulig å få tak i for som ikke inneholder kylling (tror Orijen er unntaket). Foret som selges hos veterinær er annerledes, og jeg vet at Hills Prescription Diet-serien inneholder det kjøttet som står på utsiden av pakken. Jeg kjøpte alle tilskuddene til Snøfte hos veterinæren. Det er ikke så lett å få tak i andre steder. Vil spesielt anbefale at du gir fiskeolje (ikke tran eller omega 3 beregnet på mennesker! Og det er viktig at den er fersk), Onychotin og Maximun. Også C-vitamin var viktig i en periode. Jeg vet det er gjort en stor forskningsstudie på settere og SLO. Det har vært svært mange tilfeller av SLO på Gordon Setter i Norge, noe som var bakgrunnen for studien. Det er en egen side om dette på Norsk Gordon Setter-Klubb sin nettside: http://www.gordonsetter.no/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=93&Itemid=1070

   Det viktigste å gjøre når man har en SLO hund er å skaffe seg en flink veterinær. Den første veterinæren jeg gikk til med Snøfte ville etter kort tid amputere neglene/tærne som var påvirket av sykdommen. Jeg gikk da til en annen veterinær som jeg ble anbefalt, for en ‘second opinion’. Han mente det var mye som kunne prøves før amputering ble aktuelt. Og han hadde helt rett. Min veterinær heter Geir Erik Berge og er ved Nordberg Dyreklinikk i Oslo – kjempeflink! Fredrikstad Dyreklinikk har også mye kompetanse på SLO. I tillegg bør du være nøye med for og diett, og vurdere tilskudd. Det er dyrt å ha en SLO-hund, men ved å jobbe langsiktig det er mulig å gi dem et godt og langt liv! Mange har ulike erfaringer med hva som fungerer for sin hund. Du må dessverre prøve deg frem litt. Kortison fungerer fint for mange virker det som, men ikke alle. Jeg har veldig stor tro på at diett og tilskudd fungerer og er veldig viktig for at sykdommen skal holdes under kontroll.

   Det finnes en nordisk lukket gruppe på Facebook som jeg anbefaler deg å bli medlem av. Søk på: SLO – Symmetrisk lupoid onychodystrofi hos hund

   Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s